Domowy ajerkoniak: Przepis na słodką świąteczną przyjemność

Słodki ajerkoniak dla wielu jest symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Przepisy różnią się, niektórzy przygotowują likier z mleka, inni z mleka skondensowanego, z jajek, śmietany, brandy, wódki lub rumu.

Istnieje również wiele smaków ajerkoniaku – kokosowy, czekoladowy, kawowy, karmelowy i inne. Według dostępnych źródeł ajerkoniak był przygotowywany w Europie Zachodniej już od czasów średniowiecza. Stopniowo zyskał popularność w Ameryce Północnej i innych krajach. Czeskie gospodarstwa domowe nie wyobrażają sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na ajerkoniak

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania:2 Czas całkowity:2 30 Liczba porcji:1 porcje

Przygotuj najlepszy ajerkoniak – szybki przepis.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę, włóż obie puszki mleka skondensowanego i przykryj pokrywką.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 2 – 2,5 godziny. Dzięki temu mleko skondensowane skarmelizuje się. Puszki w garnku zostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc.
  3. Nie wyjmuj puszek, są gorące i możesz się poparzyć.
  4. Następnego dnia wlej do garnka mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzewaj.
  5. Odstaw około ½ szklanki mleka. Do niej dodaj karmelowy proszek budyniowy i wymieszaj. Dodaj z powrotem do mieszanki mleka i cukru waniliowego i mieszaj, aż wszystko zgęstnieje.
  6. Gotowy budyń odstaw na bok do ostygnięcia. Często mieszaj, aby nie powstała skórka, której nie chcesz w ajerkoniaku.
  7. Do miski włóż skarmelizowane mleko skondensowane, dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej (aby wszystko dobrze się połączyło).
  8. Dodaj ostudzony budyń i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj rum. Idealnie jest wszystko wymieszać mikserem, aby konsystencja była delikatna i gładka. Przelej do butelki i odstaw na kilka godzin do schłodzenia.

Polecamy: Gorąca czekolada

Domowy likier z kasztanów lodowych

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 batoniki Kasztany lodowe
  • ½ litra rumu

Sposób przygotowania

Śmietanę kremówkę włóż do garnka, dodaj połamaną czekoladę i batoniki kasztanów lodowych. Dobrze jest je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, szybciej się rozpuszczą. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Zdejmij z kuchenki i pozwól ostygnąć. Od czasu do czasu mieszaj. Do ostudzonej mieszanki dodaj mleko skondensowane, rum i ręcznym mikserem wszystko ubij na gęsty i delikatny likier. Z tego przepisu na drinka uzyskasz litr likieru. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem zawsze wstrząśnij butelką, aby wszystko się dobrze połączyło.

Czy przygotowanie ajerkoniaku w okresie przedświątecznym jest tradycją również w Twojej rodzinie? Który smak domowego ajerkoniaku jest Twoim ulubionym?

Źródło: recipetips.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.