Babeczki z twarogiem: Przepis na puszysty deser
Babeczki z serkiem to idealna przekąska, którą szczególnie docenią Twoje dzieci. Ale są również doskonałe na śniadanie lub jako deser do kawy, ponieważ są wyjątkowo giętkie i miękkie.
Przygotuj przepis na muffiny z twarogiem, do których możesz dodać wszystko, na co masz ochotę.
Jaki twarożek użyć do muffinek?
Babeczki z twarogu są popularne głównie dlatego, że ciasto jest giętkie, długo wytrzymuje i zmiękcza cały deser. Do pieczenia muffinek używamy raczej miękkiego twarogu, najlepiej twarogu.
Przepis na muffinki z twarogiem
Pokochasz ten przepis na puszyste muffinki z twarogiem, muffiny pięknie wyrastają i są miękkie i puszyste w środku.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem foremki do muffinek.
- Ubij jajka z cukrem, aż się spieni.
- Stopniowo ubijaj olej i twarożek w pianę.
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać ciasto.
- Ciasto można rozrzedzić mlekiem, nie powinno być ani za gęste, ani za rzadkie.
- Wlej ciasto do przygotowanych foremek na muffinki.
- Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut – w zależności od piekarnika.
WSKAZÓWKA: Przygotuj przepis na Ciasto marchewkowe
Jak ulepszyć babeczki z twarogiem?
Istnieje wiele sposobów na ulepszenie babeczek z twarogiem.
- Udekoruj je kremem twarogowym na muffinki, który bez problemu przygotujesz z bitej śmietany, twarogu i cukru.
- Z płatków owsianych i twarogu możesz przygotować zdrowe fit babeczki z twarogiem.
- Dodając czekoladę otrzymujemy pyszne muffiny z twarogiem czekoladowym – polecamy użyć wiórków czekoladowych.
- Rum w przepisie można zastąpić esencją rumową, zwłaszcza jeśli muffinki przeznaczone są głównie dla dzieci.
- Dodaj rozgniecionego banana do ciasta i gotowe babeczki z twarogiem bananowym.
Do muffinek można dodać niemal wszystko, owoce, kokos, orzechy czy rodzynki.
Chociaż babeczki z twarogiem są giętkie, musisz być w stanie je dobrze przechowywać. Po schłodzeniu przechowuj je w zamkniętym słoiku przez kilka dni, w lodówce wytrzymają do pięciu dni.
Źródło: gousto.co.uk, Recipesmadeeasy.co.uk
Inne ulubione przepisy