Babka bananowa: Przepis szybko i puszysto

Bananowa babka jest proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz przygotować go w domu, nawet jeśli jesteś kompletnym początkującym. Wypróbuj przepis na pyszna babka z bananami.

Babki zawsze ratują życie w domu, gdy masz nieoczekiwanego gościa. Masz dużą liczbę przepisów do wyboru. Jeśli masz niespodziewanego gościa, spójrz na to, co masz w domu, jeśli to banany, wykorzystaj je i przygotuj to smaczne, słodkie danie.

Banan poprawia nastrój

Banan to doskonały owoc, który zawiera dużo witamin, błonnika, a zwłaszcza tryptofanu. Tworzy w naszym organizmie serotoninę, która może wywołać dobry nastrój. Nic więc dziwnego, że jest to jeden z najpopularniejszych owoców, dlatego powstały niezliczone przepisy na banany, jak chociażby przepis na wilgotna babka bananowa.

Babka z bananami
Źródło zdjęcia: Arina P. Habich / Shutterstock.com

Banan, oprócz tego, że wprawia w dobry nastrój i jest pełen witamin, działa również jako przeciwutleniacz. W ten sposób zwalcza w naszym organizmie wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się komórek. Dlatego powinieneś cieszyć się tym owocem kilka razy w tygodniu we wszystkich jego postaciach. Świeży jako poranna przekąska, suszony wieczorem przed telewizorem lub zrób zmianę i upiecz szybka babka bananowa do popołudniowej kawy.

Przepis na ciasto bananowe

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 45 minutaCzas całkowity:1 godzina Liczba porcji:8 porcje

Zrób najlepsza babka bananowa na świecie. Przygotowanie przepisu na fit babka bananowa dla 8 osób.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka ubić z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę.
  3. Stopniowo mieszaj olej i mleko w tej piance.
  4. Do powstałej mieszanki dodać półgrubą mąkę i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Rozgnieść banany widelcem i dodać do masy.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  7. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta.
  8. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub gruboziarnistą mąką.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170˚C.
  10. Piec przez około 45 minut.

Jak zrobić lepsze babka bananowa

Jeśli chcesz udoskonalić to smaczne danie owocowe, z pewnością przypadnie Ci do gustu babka bananowo-twarogowa. Aby przygotować twarogowo-bananowa babka, przygotuj około 200-250 g twarogu. Twarożek możesz zastąpić jogurtem.

Babka bananowa z jogurtem to świetna opcja na spędzenie czasu.

WSKAZÓWKA: Może spróbujesz pusztu babku jogurtowu z prostym przepisem.

Puszyste ciasto bananowe to miły dodatek do odświętnie zastawionego stołu, ale pasuje na każdą okazję.


Inneulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.