Wilgotna babka budyniowa: Przepis na doskonałe ciasto
Babka budyniowa to hit wśród cukierników. Nie potrzebujesz doświadczenia, aby upiec idealna babka, wystarczy doskonały przepis. Wypróbuj nasze.
Babka budyniowa bez mąki
Myślałeś, że nie możesz upiec ciasta bez mąki? Błąd! Działa, wystarczy użyć budyniu w proszku, który żartobliwie zastępuje mąkę. W ten sposób można przygotować bezglutenowe, giętkie i bardzo łatwe w przygotowaniu babku budyniowu. Miękkia babka budyniowa spodoba się każdemu.
Masz ochotę na ciasto, wszystkie składniki masz w domu, ale zabrakło Ci jajek? To w ogóle nie ma znaczenia, ponieważ możesz żartobliwie zastąpić jajko innymi składnikami. Bez problemu upieczesz babka budyniowa bez jajek.
Przepis na wilgotna babka budyniowa
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz tylko kilku składników, które z pewnością znajdziesz w domu, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś dobrego. Zrób prosta i szybkia babka budyniowa.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij cukier i jajka, aż się spieni.
- Następnie stopniowo dodajemy olej, wszystkie opakowania puddingów i proszek do pieczenia.
- Ponownie wszystko wymieszaj i ubij gładkie ciasto.
- Tortownicę wysmarować masłem i posypać wiórkami kokosowymi.
- Jeśli chcemy ciasto marmurkowe, do części ciasta dodajemy kakao.
- Najpierw wlej jasne ciasto do formy, a następnie dodaj ciasto w kolorze kakao.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około 40 minut. To zależy od rodzaju piekarnika.
Polecamy: Babka marmurkowa
Wilgotna babka budyniowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli do ciasta dodasz posiekane orzechy, mogą to być migdały lub orzechy włoskie. Kolorowa budyniowa babka świetnie sprawdzi się również z rodzynkami.
Używamy budyniu w proszku, który dodaje się do ciasta. Ale można też przygotować ciasto z gotowanego kremu, który następnie wlewa się bezpośrednio do formy na babku.
Masz dość tylko dwóch kolorów w ciastku? Jeśli chcesz mieć trójkolorowy tort, a nie tylko klasyczny marmurkowy tort, możesz osiągnąć ten efekt w bardzo prosty sposób. Tak jak część ciasta barwi się kakao, tak do części ciasta można dodać kolorowy budyń w proszku, na przykład o smaku truskawkowym lub malinowym. Najpierw do formy wlewa się jasną część ciasta, następnie ciemną, a następnie kolorową. Ciasto z łatwością połączysz razem widelcem, po przekrojeniu ciasta powstanie bardzo ciekawa mozaika.
Lubisz babki z lukrem? Użyj roztopionej czekolady lub lukru. Ale możesz po prostu posłodzić ciasto.
Czy wypróbujecie ten sprawdzony przepis przy następnym pieczeniu?
Źródło: themanual.com, kingarthurbaking.com
Inne ulubione przepisy