Babka jogurtowa: Prosty i puszysty przepis

Babka jogurtowa to szybki deser, który zadowoli całą rodzinę. Dodając jogurt, stworzysz miękkie i giętkie ciasto. Wypróbuj tradycyjny przepis i babkę z jogurtem.

Puszysta babka z jogurtem staje się tradycyjnym przepisem na pączki w kuchni polskiej.

Jego zaletą jest bardzo szybkie i proste przygotowanie, każdy początkujący z pewnością poradzi sobie z przepisem na babkę z jogurtem.

Delikatna babka doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Jeśli chcesz przygotować go na świąteczną okazję, możesz również użyć lukru na babka, a także delikatnie go udekorować.

Przepis na babka jogurtową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas pieczenia: 40 minutaCzas całkowity: 55 minutaLiczba porcji:8 porcje

Puszyste wilgotna babka jogurtowa ma tę zaletę, że jego ciasto nigdy nie wysycha. Możesz użyć dowolnego jogurtu, który znajdziesz w lodówce w domu. Nieważne, czy będzie to babka z białego jogurtu, owoce czy nawet jogurt z twarogiem. Zawsze dobrze się bawisz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier granulowany w dużej misce.
  2. Lekko wymieszaj i dodaj pozostałe składniki, jogurt, jajka i olej.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Pracę możemy sobie ułatwić przetwarzając ciasto za pomocą robota lub miksera. Ale działa również dobrze ręcznie.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i w międzyczasie przygotuj formę do babka.
  5. Ponownie możemy natrzeć tłuszczem i posypać mąką lub wiórkami kokosowymi, ale silikonowych foremek nie trzeba przecierać, babka i tak wyjdzie ładnie.
  6. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, ciągle sprawdzając patyczkiem, czy babka jest gotowa.

Polecamy: Przepis na babka ucierana

Jak ulepszyć babkę jogurtową?

Aby uzyskać zdrowszą wersję babki jogurtowej, podczas pieczenia zastąp biały cukier cukrem brzozowym lub wypróbuj syrop z cykorii lub daktyli.

Doskonałe jest również babka jogurtowa z kakao, wystarczy dodać 3 łyżki kakao do połowy ciasta i układać na przemian jasne i ciemne ciasto w formie.

Babka jogurtowa dekoruje się lukrem cukrowym lub czekoladowym, ale możemy też nadać mu wyjątkowy charakter, dodając do ciasta drobno posiekaną czekoladę.

Jeśli masz wystarczająco dużo czasu i chcesz, aby Twój tort był atrakcyjny wizualnie, przygotuj marmurkowy tort, który po przekrojeniu tworzy ładną kolorową mozaikę.

źródło: allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.