Babka jogurtowa: Prosty i puszysty przepis
Babka jogurtowa to szybki deser, który zadowoli całą rodzinę. Dodając jogurt, stworzysz miękkie i giętkie ciasto. Wypróbuj tradycyjny przepis i babkę z jogurtem.
Puszysta babka z jogurtem staje się tradycyjnym przepisem na pączki w kuchni polskiej.
Jego zaletą jest bardzo szybkie i proste przygotowanie, każdy początkujący z pewnością poradzi sobie z przepisem na babkę z jogurtem.
Delikatna babka doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Jeśli chcesz przygotować go na świąteczną okazję, możesz również użyć lukru na babka, a także delikatnie go udekorować.
Przepis na babka jogurtową
Puszyste wilgotna babka jogurtowa ma tę zaletę, że jego ciasto nigdy nie wysycha. Możesz użyć dowolnego jogurtu, który znajdziesz w lodówce w domu. Nieważne, czy będzie to babka z białego jogurtu, owoce czy nawet jogurt z twarogiem. Zawsze dobrze się bawisz.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier granulowany w dużej misce.
- Lekko wymieszaj i dodaj pozostałe składniki, jogurt, jajka i olej.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Pracę możemy sobie ułatwić przetwarzając ciasto za pomocą robota lub miksera. Ale działa również dobrze ręcznie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i w międzyczasie przygotuj formę do babka.
- Ponownie możemy natrzeć tłuszczem i posypać mąką lub wiórkami kokosowymi, ale silikonowych foremek nie trzeba przecierać, babka i tak wyjdzie ładnie.
- Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, ciągle sprawdzając patyczkiem, czy babka jest gotowa.
Polecamy: Przepis na babka ucierana
Jak ulepszyć babkę jogurtową?
Aby uzyskać zdrowszą wersję babki jogurtowej, podczas pieczenia zastąp biały cukier cukrem brzozowym lub wypróbuj syrop z cykorii lub daktyli.
Doskonałe jest również babka jogurtowa z kakao, wystarczy dodać 3 łyżki kakao do połowy ciasta i układać na przemian jasne i ciemne ciasto w formie.
Babka jogurtowa dekoruje się lukrem cukrowym lub czekoladowym, ale możemy też nadać mu wyjątkowy charakter, dodając do ciasta drobno posiekaną czekoladę.
Jeśli masz wystarczająco dużo czasu i chcesz, aby Twój tort był atrakcyjny wizualnie, przygotuj marmurkowy tort, który po przekrojeniu tworzy ładną kolorową mozaikę.
źródło: allrecipes.com
Inne ulubione przepisy