Miękkia babka makowa – Przepis z pomarańczą

Babka makowa z pomarańczą to smaczne połączenie. Smaki i design puddingu nawiązują do świąt Bożego Narodzenia – i z satysfakcją możemy stwierdzić, że przeszły śpiewająco. Wypróbuj przepis na babke makowa.

Zobaczmy razem jak przygotować najlepsza babka makowa, także dzięki temu, że do przepisu dodaliśmy pomarańczę. Równie ciekawym przepisem jest sernik twarogowy, do którego można dodać mak.

Mak był surowcem, który wykorzystywano w gospodarstwach domowych zwłaszcza w ubiegłym stuleciu. Możesz na przykład zapamiętać przepisy swojej babci. Babcina babka makowa to jeden z tych przepisów, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Przepis na babka makowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina 20 minutaLiczba porcji:1 porcje

Pokochasz miękkia babka makowa. Szybki przepis krok po kroku.

Składniki

  • Składniki na lukier

Przygotowanie

  1. Jajka rozbijamy do większej miski i ubijamy z cukrem, aż powstanie piana.
  2. Do piany jajecznej wlać olej, jogurt biały i ponownie wymieszać.
  3. Wszystkie sypkie składniki (mąkę, mak i proszek do pieczenia) wymieszać i wmieszać do ciasta.
  4. Na koniec dodajemy sok i obieramy pomarańcze, wlewamy ciasto do natłuszczonej i wypełnionej formy i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170°C.
  5. Przygotowanie lukru do babki jest bardzo proste. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i nałożyć na wystudzona babka makowa, które również ozdobiłam pomarańczą i orzechami. Ciesz się posiłkiem.

Życzymy powodzenia w pieczeniu maków z jogurtem. Mamy nadzieję, że będzie Pani usatysfakcjonowana tym połączeniem smaków, a jeśli zainteresują Was inne przepisy na ciasta.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.