Babka marchewkowa: Przepis na zdrową ucztę

Babka to jedno z najpopularniejszych ciast, które jest bardzo smaczne. Przepisy na babki są również bardzo proste, potrzebujesz tylko kilku składników i masz doskonały deser na stole.

Istnieje niezliczona ilość przepisów na babki, ale każde gospodarstwo domowe ma swoje ulubione. Ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego, a także zdrowego? Zainspiruj się przepisem na babka marchewkowa, dzięki któremu dostarczysz swoim dzieciom porcję witamin, a także napełnisz ich brzuszki.

Babka marchewkowa przepis
Źródło zdjęcia: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Po co robić babka marchewkowa?

Marchewki należą do podstawowych produktów spożywczych, które można znaleźć w każdym sklepie. I chociaż wszyscy używamy go częściej w słonych potrawach, z pewnością ma on również zastosowanie w słodkich potrawach. Niewiele osób wie, że marchew zawiera nie tylko witaminę A, która wspomaga dobre widzenie, ale jest również bogata w błonnik, który jest bezpośrednio niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Marchewki zdecydowanie nie powinno zabraknąć w żadnym menu, dzięki swojemu smakowi zalicza się do składników, które można wykorzystać w niemal każdym przepisie. Regularne spożywanie marchwi może również obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki pektynie, która spowalnia trawienie cukru i skrobi.

Przepis na babkę marchewkową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania: 45 minutaCzas całkowity:1 godzina 5 minutaLiczba porcji:8 porcje

Dla miłośników miękkich wypieków to babka marchewkowa to idealna uczta. Oprócz tego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jest również bardzo smaczny i szybki w odkurzaniu. Dziękuję, nawet tak miękkia wilgotna babka marchewkowa zaskoczy Cię smakiem i aromatem pomarańczy.
Jeśli chcesz, aby przepis był wyjątkowy połączeniem smaków, babka marchewkowa z orzechami jest doskonałe, wystarczy dodać do przepisu 70 g orzechów

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść, obierz, umyj i zetrzyj marchewki na tarce o drobnych oczkach.
  2. Przed rozpoczęciem kolejnych kroków najpierw rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  3. Ubij jajka z cukrem, aż się spieni. Zadbaj o pianę, ubijaj przez co najmniej 10 minut, piana musi być lekka i puszysta.
  4. Gdy piana będzie już gotowa, małymi porcjami ubijamy do niej olej – dodajemy go tak samo, jak przy przygotowywaniu majonezu.
  5. Ostrożnie wmieszać startą marchewkę, skórkę pomarańczową z odpowiednio umytej pomarańczy do pianki i lekko wymieszać.
  6. Obie mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami. Ostrożnie wymieszaj ciasto.
  7. Tortownicę wysmarować olejem i posypać gruboziarnistą mąką lub semoliną.
  8. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 45 do 50 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika. Możesz stwierdzić, czy ciasto francuskie jest upieczone, wbijając szpikulec w ciasto. Jeśli szpikulec jest suchy, ciasto jest gotowe.
  9. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia. W każdym razie nie próbuj przechylać go całkowicie na gorąco, najprawdopodobniej podzieli się na pół. Po 20 minutach do pół godziny możesz ostrożnie wyjąć go z formy.
  10. Upieczona babka można posłodzić cukrem pudrem lub polać czekoladą.
  11. Aby ciasto wyszło jak należy zalecamy wyjąć wszystkie składniki z lodówki na około godzinę przed planowanym pieczeniem.

Polecamy: Marchewka duszona

Wskazówki dotyczące ulepszania babki marchewkowej

  • Miękkia babka marchewkowa z pewnością przyda się do kawy lub herbaty, szczególnie w te jesienne dni. Możesz zrobić to specjalnie z kokosem, na przykład, gdy użyjesz kokosa zamiast gruboziarnistej mąki do wypełnienia formy. Lub możesz sam przygotować babka kokosowa. Dla jeszcze zdrowszej wersji zamiast zwykłej mąki można użyć mąki orkiszowej.
  • A jeśli znudził Ci się zwykły lukier czekoladowy, możesz zamiast niego użyć lukru pomarańczowego. Do jego przygotowania potrzeba 250 g cukru pudru, 2 łyżki wody i 2 łyżki soku pomarańczowego. Wszystkie składniki zmiksować na gęstą pastę.
  • Jeśli chcesz, aby brownie było wyjątkowe z innym składnikiem, alternatywami są na przykład brownie marchewkowo-bananowe, brownie cukiniowo-marchewkowe lub brownie marchewkowo-jabłkowe.

Popularne kombinacje babki marchewkowej

Popularne kombinacje to:

  • babka marchewkowa z twarogiem,
  • babka marchewkowa z jogurtem,
  • babka marchewkowa ze śmietaną.

Czy babka marchewkowa zagości na Twoim niedzielnym stole?

Źródło: inspiredtaste.net, bbcgoodfood.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.