Babka na oleju: Przepis wilgotny i prosty

Ciasto olejowe po prostu należy na świąteczny stół lub po prostu do kawy w niedzielę. Jest kochana przez absolutnie wszystkich i nie ma znaczenia, czy masz siedem czy siedemdziesiąt lat. Przygotuj przepis na giętka babka olejowa.

Jeśli jednak masz ochotę na małą innowację w postaci babki i nadal chcesz oszczędzić pracy, wypróbuj najlepszu wilgotnu babke na oleju bez odmierzania składników. Potrzebujesz tylko jednego kubka.

Babka z olejem
Źródło zdjęcia: Paopano / Shutterstock.com

Zastąp wagę zwykłym kubkiem

Każdy, kto nienawidzi pieczenia tylko dlatego, że nie lubi odmierzać składników, powinien wypróbować ten przepis. Podczas pieczenia klasycznej babke z olejem wcale nie trzeba wyjmować wagi z kuchennego blatu. Wystarczy jedna filiżanka do odmierzenia składników, a i tak upieczesz absolutny przysmak, po którym wszyscy będą oblizywać usta. Nie zabrudzisz nim nawet wielu naczyń, więc sprzątanie kuchni będzie dziecinnie proste, a Ty będziesz tylko czekać na rezultat, jaki uzyskasz po wyjęciu z piekarnika.

WSKAZÓWKA : Wypróbuj również babka ucierana

Przepis na babke na oleju

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 40 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:8 porcje

Prosta babka na oleju na 8 osób. Szybke przygotowanie

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą miskę, do której wsypujesz mąkę półgrubą, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier semolina, olej, mleko i żółtka.
  2. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki.
  3. Następnie ostrożnie dodać ubite białka.
  4. Przełóż połowę ciasta do innej miski i dodaj do niej kakao.
  5. Przygotuj forma do babki, wysmaruj ją smalcem i posyp gruboziarnistą mąką.
  6. Najpierw wlej ciasto bez kakao do formy, a następnie umieść drugie ciasto na wierzchu.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160˚C i pieczemy około 40 minut.

Polecamy: Babka marmurkowa

Najlepsza babka olejowa poznamy po tym, że po nakłuciu go patyczkiem nie ma na powierzchni resztek niedopieczonego ciasta.

Jak przygotować babke na oleju bez jajek?

Jeśli zdecydowałeś się upiec pyszną babka, ale okazało się, że nie masz w domu jajek, wypróbuj olejowa babka bez jajek, gdzie używasz zamiennika jajka. W dzisiejszych czasach istnieje już wiele wskazówek, jak zastąpić jajka w wypiekach, wystarczy wykazać się kreatywnością.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.