Szybkia babka orzechowa – Prosty przepis

Przepisy na babki orzechowe są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przygotuj luksusowa babka orzechowa.

W czasach naszych babć babka była jednym z najpopularniejszych deserów w historii. I nic dziwnego, jej przygotowanie jest bardzo proste.

Jakich orzechów użyć w babka orzechowa?

Najlepsza babka orzechowa to taka, która jest pieczona z miłością. To od Ciebie zależy, jakie orzechy preferujesz, czy wolisz orzechy włoskie czy laskowe. Wystarczy urozmaicić przepis, aby pewnego dnia na Twoim stole pojawiło się babka orzechowa lub babka z olejem arachidowym.

Czym wytrzeć formę do babke?

Jeśli nie chcesz, aby Twoja babka przywierała do formy po upieczeniu, dobrym pomysłem jest przygotowanie go z wyprzedzeniem. Najlepszą opcją jest posmarowanie całej formy olejem, a następnie oprószenie jej mąką.

Należy jednak uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości oleju, ponieważ może on spłynąć na dno formy, a wierzch ciasta nie będzie wyglądał zbyt ładnie.

Przepis na babka orzechowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 40 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:1 porcje

Przepis na babka orzechowa, to po prosta klasyka. Dzięki temu procesowi na pewno uda Ci się upiec ciasto i będziesz mieć je gotowe w mgnieniu oka. Babka orzechowa babci jest idealna, gdy pojawi się niespodziewany gość lub gdy masz ochotę na słodkie śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniemy, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Następnie przesiej oba składniki i wymieszaj z cukrem i orzechami.
  3. Dodaj jajka, olej i mleko do suchej mieszanki. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
  4. Przygotuj formę do babki, smarując ją tłuszczem i oprószając mąką; nie musisz smarować formy silikonowej.
  5. Po wlaniu ciasta do formy, upiecz ciasto. Piecz przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wystarczy użyć szpikulca.
  6. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia, nigdy nie wyjmuj go z formy, gdy jest jeszcze ciepłe – może rozpaść się na pół.
  7. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną polewą czekoladową.

Polecamy: Babka na oleju

Jak ulepszyć babka orzechowa?

Aby zrobić najlepsza babka orzechowa, możesz dostosować swoja babka orzechowa do swojego gustu i dodać do niego to, co lubisz, czekolada jest najczęściej dodawana do przepisu.

Babka orzechowa tej mamy jest bardzo smaczne, ale jeśli właśnie zgubiłeś proszek do pieczenia w domu, nie rozpaczaj – oto kilka wskazówek, czym zastąpić proszek do pieczenia podczas pieczenia.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.