Babka z kefirem: Przepis na prosty deser

Łatwe i szybkie wypieki są niezapomniane i nadal popularne. Wśród nich jest również wilgotna babka z kefirem, które może wydawać się zwyczajne, ale zawsze zaskakuje smakiem i delikatnością.

Babki są przygotowywane od wielu lat zarówno w naszym kraju, jak iw krajach sąsiednich, gdzie nikomu nie uchodzi to na sucho. Dzisiaj brownie można przygotować na wiele sposobów, na przykład taka babka z kefira zadowoli zarówno kubki smakowe, jak i organizm. Kefir to składnik, który zawiera niezliczoną ilość składników odżywczych wspierających nasze zdrowie.

babka na kefirze
Źródło zdjęcia: AtlasStudio / Shutterstock.com

Po co przygotowywać ciasto z kefiru?

Kefir to jeden z superfoods, o którym zdecydowanie nie powinniśmy zapominać. Jego korzyści zdrowotne wpływają na cały organizm, od trawienia po kości.

  • Radzi sobie z problemami trawiennymi – W naszych jelitach żyje niezliczona ilość bakterii, które wymagają pewnego rodzaju równowagi, aby przewód pokarmowy funkcjonował tak, jak powinien. Kefir zawiera probiotyki, które przywracają zdrową mikroflorę jelitową (oczyszczają jelita, poprawiają przemianę materii, wspomagają trawienie, zwalczają zaparcia i biegunki).
  • Kefir na mocne kości – Substancje takie jak fosfor, magnez, wapń, witaminy D i K2 są absolutnie niezbędne dla mocnych kości. Kefir zawiera wszystkie te substancje, a dzięki probiotykom te składniki odżywcze łatwiej docierają tam, gdzie powinny.
  • Wsparcie odporności – Powszechnie wiadomo, że kefir znacznie zwiększa siły obronne organizmu. Dzięki swoim składnikom reguluje poziom krwi i układu krążenia, pomaga w walce z cukrzycą oraz likwiduje zalegający w naczyniach krwionośnych cholesterol.
  • Właściwości antybakteryjne – Czy wiesz, że kefir ma swoje własne antybiotyki? Dzięki nim niszczą złe bakterie i chronią organizm przed infekcjami.

Kefir jest również stosowany w kosmetyce, zawarte w nim substancje nie tylko przyspieszają gojenie i gojenie skóry, ale są również skuteczne w walce ze starzeniem.

Przepis na babkę kefirowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:6 porcje

Trudno o prostszy przepis na babka na oleju i kefirze. To elastyczne ciasto kefirowe stanie się Twoim ulubionym deserem, do którego będziesz chętnie wracać.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Formę na babki wysmarować masłem i posypać gruboziarnistą mąką (można użyć kaszy manny lub bułki tartej).
  3. Wszystkie suche składniki oprócz kakao łączymy ze sobą i mieszamy.
  4. Następnie dodać jajka, kefir i olej i zagnieść gładkie ciasto.
  5. Wlej połowę ciasta do formy.
  6. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wymieszać. Wlać ciasto kakaowe do środka jasnego ciasta.
  7. Pieczemy w 175 stopniach.
  8. Gdy babka będzie gotowe, pozwól mu ostygnąć. Następnie wystudzone ciasto wyjąć z formy na babki.
  9. Podawać z bitą śmietaną i szklanką kefiru.

Polecamy: Jeśli lubisz kokos, przepis na babka kokosowa z pewnością Cię zachwyci.

Wskazówki, jak ulepszyć babka na kefirze

Babka kefirowa jest również niesamowite, ponieważ można je zmieniać na różne sposoby. Dzięki dodaniu różnych składników staje się np. babka kefirowa z orzechami, jabłkami czy kokosem. Najlepsza babka kefirowa zadowoli nawet tych, którzy ze względu na swoją wagę unikają słodyczy. Wystarczy zastąpić cukier innym, zdrowszym słodzikiem i kefirowe ciasto fitness gotowe.

Podobnie jak bezglutenowa babka kefirowa, w której klasyczną mąkę zastępuje się mąką bezglutenową. Przepisów jest wiele, zawsze zależy to od upodobań każdej z nas.

Wskazówki dotyczące prawidłowego przygotowania babka z kefirem

Samo ciasto jest bardzo proste, ale aby zrobić zdrowa babka kefirowa, trzymaj się podstawowych zasad:

  • Prawidłowo wytarta forma na babki – Idealnie wytarta forma zagwarantuje, że bez problemu wyjmiesz babkę. Jeśli zostawisz jakiś fragment nie wytarty, może się zdarzyć, że ciasto będzie się do ciebie przyklejać i trudno będzie je odkleić. To samo dotyczy wyłożenia formy – można użyć grubej mąki, kaszy manny baby, kokosa lub bułki tartej.
  • Puszysta babka— aby ciasto było naprawdę miękkie i puszyste, dostosuj przepis. Prawie każda babka, a także babka kefirowa, przygotowuje się przez zmieszanie wszystkich składników. Niczego jednak nie zepsujecie, jeśli ubijecie jajka z cukrem na pianę, a następnie stopniowo dodacie resztę składników.
  • Uważaj na napiwki – Wierzymy, że na Twoim stole wylądowało luksusowa babka kefirowa, które sprawia, że ​​ślinka cieknie. Babka należy jednak pozostawić do ostygnięcia na co najmniej kwadrans przed wyjęciem. Może się zdarzyć, że twoje gorące ciasto pęknie na pół, a tego po prostu nie chcesz. Jeśli nadal nie możesz tego zrobić ręcznie, zwilż i wyżyj ściereczkę i umieść ją na foremce. Ta sztuczka naszych babć cię uratuje.

Źródło: thepioneerwoman.com, bbcgoodfood.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.