Barszcz: Przepis na wyśmienitą zupę z buraków

Barszcz to zupa z buraków, której początki sięgają Rosji i Ukrainy. Zapoznaj się z jej historią i naucz się przygotowywać prawdziwy barszcz według sprawdzonego przepisu.

Barszcz jest jednak uwielbiany przez ludzi w krajach nordyckich i na całym świecie. Zapoznaj się z historią tej tradycyjnej receptury i odkryj dokładny sposób przygotowania barszczu.

Barszcz
Źródło zdjęcia: Boris Medvedev / Shutterstock.com

Co to jest barszcz i skąd się wywodzi?

Barszcz jest typowym daniem w Rosji, ale jego początki przypisuje się głównie Ukrainie. Głównym składnikiem, który sprawia, że prosty barszcz staje się prawdziwym kulinarnym przeżyciem, są buraki. Dzięki nim ta zupa ma piękny, intensywny kolor. Popularność zupy nie ogranicza się tylko do Rosji i Ukrainy, należy do wybranych przysmaków również na Kaukazie, w Persji czy Finlandii. Bardzo podobny przepis, inspirowany właśnie barszczem, znajdziesz również na Białorusi, w Bułgarii czy Polsce.

Składniki zupy cię zaskoczą

Przepis na barszcz składa się z następujących podstawowych składników:

  • rosół z wołowiny lub wieprzowiny i kości,
  • mieszanka smażonych warzyw – buraki, marchew, kapusta, pomidory, cebula, ziemniaki.

Warzywa kroimy w kostkę lub słupki, smażymy na tłuszczu, mieszamy z wywarem, dodajemy przygotowane mięso, a na końcu doprawiamy zupę octem i cukrem.

Przepis na barszcz

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 Czas gotowania:2 Czas całkowity:2 20 Liczba porcji:6 porcje

Barszcz jest idealnym daniem na zimowe miesiące, kiedy pięknie rozgrzewa i dostarcza ciału ogromnej dawki ważnych witamin. Ale gdy odświeżymy go łyżką schłodzonej kwaśnej śmietany, możemy sobie na niego pozwolić nawet latem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy umyte mięso, solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Na średnim ogniu gotujemy aż do zmiękczenia (około 2 godziny).
  3. Następnie przecedzamy wywar i obieramy mięso.
  4. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej, tylko przed użyciem zbieramy z niego stwardniały tłuszcz.
  5. Na patelni rozgrzewamy połowę smalcu lub oleju i smażymy na nim pokrojone buraki i warzywa korzeniowe.
  6. Następnie dodajemy koncentrat i wszystko przekładamy do garnka z wywarem.
  7. W rondlu przygotowujemy zasmażkę z mąki i reszty tłuszczu i mieszamy z zupą.
  8. Dodajemy pokrojone ziemniaki, kapustę, liść laurowy, pieprz i pomidory.
  9. Ważne, aby ziemniaki zmiękły. Dlatego gotujemy zupę jeszcze co najmniej 15 minut, a po zmiękczeniu ziemniaków dodajemy przyprawy do smaku. Nie zapominamy o soli, pieprzu, occie i czosnku.
  10. Podczas podawania dekorujemy intensywnie czerwoną zupę świeżymi ziołami i łyżką kwaśnej śmietany.

Obok kwaśnej śmietany w barszczu można spotkać również „pampuszki“. Są one podawane przede wszystkim w niektórych częściach Ukrainy, a pod swoją nazwą kryją wyśmienite czosnkowe bułeczki. Niektórzy do przepisu dodają oprócz świeżych ziół także skwarki lub małe kostki wędzonego mięsa.

Polski „barszcz“

Polski przepis nieco różni się od klasycznego barszczu. Zupa przygotowywana jest z buraków i czosnku, które jednak pozostawiamy do fermentacji przez trzy tygodnie w zamkniętym naczyniu. Dzięki temu procesowi zupa jest znacznie kwaśniejsza i ostrzejsza. Wraz z nadziewanymi pierożkami ta intensywnie czerwona kwaśna zupa podawana jest jako tradycyjne danie na Wigilię.

Ciekawostki o barszczu

W 2019 roku w oficjalnym tweecie Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rosji pojawiło się zdanie: „Prawdziwy rosyjski barszcz jest jednym z najbardziej znanych i najbardziej lubianych rosyjskich dań. Prawdziwy symbol naszej tradycyjnej kuchni.“ Jednak na Ukrainie barszcz również jest uważany za danie narodowe, a według historyków to właśnie Ukraińcy stoją za powstaniem tej słynnej zupy. I tak rozpoczęła się „wojna o barszcz“.

Barszcz jest znany na całym świecie, odegrał również swoją rolę w historii światowej. W 1905 roku, podczas powstania marynarzy na pancerniku Potiomkin, pierwszym impulsem do buntu była zupa barszcz z zepsutego mięsa i robaków.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.