Prawdziwa bazylia – Jak uprawiać, zbierać i efekty
Bazylia jest idealnym ziołem do uprawy wiosną. Jeśli zakładasz ogród ziołowy, pamiętaj o uwzględnieniu w nim bazylii. Ma szerokie zastosowanie, np. do pesto bazyliowego.
Wiosna to najlepszy czas na uprawę ziół. W tym roku najpiękniejsza pora roku była oczekiwana bardziej niż kiedykolwiek, a mimo to, pomimo długiej zimy, nie spieszyła się. W momencie, gdy według kalendarza powinna już zapanować wiosna, nasze temperatury zaczęły spadać aż do punktu zamarzania. Ale w końcu przyszła wiosna, aby dać nam swoją życiodajną energię.
A skoro stare przysłowie mówi, że „późna wiosna to prawdziwe błogosławieństwo”, mamy nadzieję, że ciepłe promienie słońca będą najlepszym lekarstwem nie tylko dla naszych ogrodów, ale i życia w naszym kraju.
Oprócz słońca, do wiosny w sposób naturalny przynależą także zioła lecznicze. Po długiej zimie są to pierwsze cenne źródła świeżych witamin i minerałów, których my, ludzie, potrzebujemy teraz niczym soli. Ziół wiosennych jest wiele, a królową tych najpopularniejszych jest bazylia.
O bazylii
Bazylia pochodzi z Indii, gdzie zaczęto ją uprawiać już w starożytności i już wtedy była ziołem błogosławionym, czczonym głównie ze względu na działanie afrodyzjakowe. W tamtych czasach zielona medycyna była szeroko stosowana przez Indian, a najwcześniejszy spisany zielarz, Pen Ts’ao Shen Nunga, datowany na około 3000 lat p.n.e., również wspomina o bazylii.
Kiedy wiele lat później Karol Wielki sprowadził bazylię do Europy Środkowej, nie było ani jednego ogrodu klasztornego, w którym by jej nie uprawiano. Reprezentował miłość i czystość i niewiele ceremonii religijnych nie mogło się bez niego obejść. Była symbolem połączenia naszego świata ze światem duchowym.
Rodzaje bazylii
Bazylia (Ocimum basilicum) zaliczana jest do roślin rozchodnikowych. Na całym świecie występuje ponad 60 gatunków, a co roku przybywa ich więcej. Najbardziej rozpowszechniony jest w Afryce i Ameryce Południowej. Dorasta do wysokości 20-60 cm. Jest to wiecznie zielona roślina jednoroczna. Obecnie oprócz odmian zielonych istnieje również odmiana o liściach ciemnofioletowych. Kwiaty są białe, u odmiany fioletowej jasnoróżowe.
Najpopularniejsze rodzaje bazylii:
- Bazylia (Ocimum basilicum),
- Święta bazylia (Ocimum sanctum),
- Bazylia wieloletnia (Ocimum gratissimum),
- Bazylia indyjska (Ocimum tenuiflorum),
- Bazylia amerykańska (Ocimum americanum),
- Bazylia karłowata (Ocimum basilicum).
W ostatnich latach w centrum zainteresowania hodowców znalazły się nowe gatunki, których liście mają silny zapach cytryny lub cynamonu.
Uprawa bazylii
Bazylię można uprawiać w ogrodzie, ale także w domu za oknem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad:
- Możemy kupić sadzonkę tego zioła, ale będziemy bardziej szczęśliwi, jeśli sami ją wyhodujemy. Dlatego dostajemy nasiona, a od marca do kwietnia to optymalne miesiące na wstępną uprawę bazylii w domu za oknem.
- W tym celu wykorzystujemy tacki na nasiona lub doniczki wypełnione podłożem zmieszanym z perlitem. To zapewni glebie niezbędną przewiewność. Na powierzchnię gliny kładziemy kilka nasion i po prostu lekko wciskamy je palcami w glinę, po czym wystarczy je regularnie podlewać. Za 3 tygodnie mamy piękne roślinki. Zostaną przesadzone do skrzynek, które w drugiej połowie maja można wystawić na słońce w ogrodzie. W momencie wystawienia rośliny na zewnątrz należy upewnić się, że nie ma niebezpieczeństwa przymrozków, gdyż mogłyby one zabić zioło.
- Nie zapomnij podlać wiecznie spragnionej bazylii. Trzeba go „złapać” tak, aby miał dość, ale nie nadmiar wody. Nie podlewaj liści i chroń je przed deszczem. Ani przeciąg, ani wiatr nie pomagają jej. Wręcz przeciwnie, bazylia potrzebuje trzech podstawowych rzeczy do życia: światła, wody i ciepła.
Motłoch
Wykorzystujemy młode pędy i liście rośliny. Największą siłę i najpiękniejszy aromat mają przed kwitnieniem, które przypada zwykle na czerwiec. Jeśli chcesz trochę przedłużyć sezon „pachnący” bazylii, uszczypnij pierwsze oznaki kwitnienia. Zastanawiasz się, kiedy zbierać bazylię? Gdy tylko zioło zacznie kwitnąć drobnymi kwiatami, nadszedł czas na pierwsze zbiory. Jeśli starannie zbierzemy liście, a następnie odetniemy nieuszkodzoną roślinę, we wrześniu możemy spodziewać się zbiorów numer 2. Roślina ta nie wymaga nawożenia, jeżeli jednak ją nawozimy, to należy to przerwać na dwa tygodnie przed zbiorami !
Trzeciego zbioru nie będzie, ale mamy sposób, aby zabezpieczyć bazylię nawet na zimę. Wysiej ją jesienią w domu i postaw na parapecie, dobrze o nią dbaj, a będziesz z niej korzystać przez całą zimę.
Aktywne składniki bazylii
Prawdziwa bazylia pomaga naszemu trawieniu przebiegać we właściwy sposób. Potrafi uspokoić żołądek, podobno radzi sobie nawet z konsekwencjami hucznych imprez. Tłumi skurcze, działa przeciw wzdęciom i ogólnie poprawia metabolizm. Potrafi uspokoić nie tylko żołądek, ale i psychikę. Jest skuteczny w walce ze stresem, stanami lękowymi, bezsennością i bólami głowy. Okłady z kolei leczą rany, ukąszenia owadów czy otarcia.
Kto nie jest dobry dla bazylii?
Ogólnie można powiedzieć, że niewielka ilość bazylii nie zaszkodzi nawet kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dlatego należy zachować większą ostrożność podczas stosowania bazylii w czasie ciąży. Jeśli masz ochotę na sałatkę Caprese z bazylią, śmiało ją zjedz, ale nie pij codziennie naparu ziołowego!
Zastosowanie bazylii w kuchni
Prawdziwa bazylia jest najbardziej znana ze swojego zastosowania w kuchni jako przyprawa. Zioła w kuchni szczególnie uwielbiają Włosi, którzy doprawiają nimi większość swoich posiłków. Posiekane lub zmiażdżone liście wykorzystuje się głównie do aromatyzowania potraw. Zioło to stosuje się świeże, suszone lub mrożone. Można go następnie stosować do sosów, zup, sałatek, makaronów lub w połączeniu z rybami. Jeśli zbiory bazylii są duże, polecamy spróbować marynat, dressingów lub pesto.
Świetna wskazówka: wypróbuj tost, w którym zamiast czosnku smarujesz tostowym chlebem pesto.
Źródło: almanac.com, Simplyrecipes.com
Inne ulubione przepisy