Bezy z białek jaj – Przepis na cukierki

Beza, rozpływający się na języku cukierek, to pyszny przysmak popularny na wszystkich kontynentach. Czy można przygotować bezy według własnej wyobraźni?

Czym są bezy?

Bezy to idealny cukierek, gdy nie wiesz, co zrobić z resztek białek. Dzięki swojemu delikatnemu i słodkiemu smakowi od lat zalicza się do grona cukierków, które można wykorzystać jedynie jako przekąskę lub dekorację do przygotowania kolejnego deseru. Jednak dla wielu przygotowanie jest trudne i skomplikowane, podpowiemy Ci, jak zrobić bezę z białek, która rozpływa się na języku.

Bezy
Źródło zdjęcia: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Rodzaje bez

Istnieje kilka rodzajów bez, a mianowicie francuska, szwajcarska i włoska. Jaka jest różnica między nimi?

  1. Bezy francuskie należą do najprostszych i najbardziej znanych. Podstawą są białka jaj i cukier puder.
  2. Bezę szwajcarską przygotowuje się na parze, białka jaj i cukier ubija się, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, wyjmij białka z pary i ubijaj, aż ostygną i będą sztywne.
  3. Bezy włoskie są prawdopodobnie najbardziej skomplikowane w przygotowaniu. W pierwszym kroku ubijamy je tylko częściowo, następnie dodajemy gorący syrop cukrowy – ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowane ciasteczka charakteryzują się błyszczącą barwą i lekkością.

Jak długo suszyć bezy?

Bezy należą do słodkich wypieków, których nie piecze się, lecz suszy. Piekarnik należy nagrzać do 75 stopni i, w zależności od wielkości, schnie w ciągu 3-5 godzin. Prawidłowo wysuszone bezy można rozpoznać po tym, że są jeszcze białe i suche, a nie klejące się w środku.

Jak prawidłowo upiec bezy?

Aby przygotować gładkie i idealne bezy, podstawą jest ich odpowiednie ubicie – nie wolno ich mieszać z kroplą wody, a do miski nie powinna przedostawać się nawet cząstka żółtka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nałóż na nią masę z białek za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Do bezy można wykorzystać także maty do pieczenia, które nie pozwolą na odpadanie śniegu.

Podczas suszenia należy również uważać, aby bezy nie zaczęły brązowieć, w przeciwnym razie stracą swój śnieżny kolor.
Druga wersja polega również na tym, aby ciasteczka piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić jego drzwiczki i tak pozostawić bezy do wyschnięcia.

Jak rozpoznać gotowe bezy?

Gotową bezę najlepiej poznać, po prostu jej skosztując. Beza charakteryzuje się kruchością i chrupkością, nie powinna się kleić (nie powinna kleić się do zębów). Dodatkowo gotowe ciasteczka łatwo odkleić od formy.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania:1 godzina 30 Czas całkowity:2 Liczba porcji:2 porcje

Przygotuj najlepsze bezy. Wypróbuj przepis krok po kroku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 100 stopni.
  2. Najlepiej umieścić białka w szklanej misce i dodać szczyptę soli.
  3. Zacznij powoli ubijać i stopniowo dodawaj przesiany cukier puder.
  4. Ubijaj, aż białka będą całkowicie sztywne – nie mogą wypadać z trzepaczki.śnieżne pocałunki
  5. Za pomocą łyżki lub torebki dekoracyjnej nałóż masę z białek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do piekarnika na 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 70 stopni i pozostawić bezy do wyschnięcia.

WSKAZÓWKA: Wypróbuj także przepis na pyszne makaroniki, przedstawiamy ci przepis krok po kroku

Wskazówki, jak ulepszyć bezy?

Jeśli klasyczne bezy wydają Ci się zbyt zwyczajne, nie bój się dodać do nich wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów włoskich, bo bezy orzechowe lub kokosowe są pyszne. Popularne są także bezy kawowe, z nadzieniem czekoladowym lub śnieżnym, czy też klejone torty miłosne.

Beza może być także świetną ozdobą przy dekorowaniu ciasta, np. beza na tort czy inny krój to bardzo nowoczesna rzecz (te kolorowe zdecydowanie robią duże wrażenie).

Jak przechowywać bezy ?

Ciasteczka powinny być chrupiące, dlatego warto przechowywać je w papierowych torebkach lub pudełkach, aby nie zamoczyły się. Ze względu na sposób przygotowania bezy, ich trwałość jest niemal nieograniczona. Bez problemu wytrzyma od Świąt Bożego Narodzenia do Wielkanocy.

Co zrobić, żeby bezy zmiękły ?

Jeśli wolisz bardziej miękkie bezy, możesz je przygotować, zamykając je w hermetycznych pojemnikach, tak samo jak wtedy, gdy potrzebujesz zmiękczyć cukierki.

Czy bezy należą do Waszych ulubionych słodyczy, po które sięgacie za każdym razem, gdy widzicie je gdzieś na talerzu? Upiecz własne zapasy, które możesz podać jako przekąskę do popołudniowej kawy lub podać je gościowi.

Źródło: myplate.gov, smh.com.au


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.