Biszkopt: Jak je prawidłowo przygotować krok po kroku?

Biszkopt to podstawa wszystkich dobrych pasztetów i ciast. Wszystko, co musisz zrobić, to nauczyć się podstawowego przepisu i jesteś po zwycięskiej stronie pieczenia. Jak przygotować najlepszy biszkopt i jakich zasad się trzymać?

Chciałbyś upiec pyszny i puszysty biszkopt, ale najczęściej nie udaje Ci się to? Aby naprawdę odnieść sukces, należy przestrzegać podstawowych zasad jego przygotowania.

Podstawowe wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptu

Krok 1 – Prawidłowo ubite jajka

Jeśli spotkaliście się z przepisem, w którym wspomniano o proszku do pieczenia, to na pewno nie należy on do biszkoptu. Zamiast tego skup się na ubijaniu jajek . To baza puszystego biszkoptu.

  • Jajka należy wyjąć z lodówki przynajmniej na pół godziny przed ubijaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Im twardszy śnieg, tym lepiej dla biszkoptu. Pamiętaj, że śnieg powinien być na tyle sztywny, aby nawet nie przesuwał się po odwróceniu miski do góry nogami. Nie spiesz się i poświęć co najmniej 10 minut na ubijanie białek.
  • Duży nacisk kładzie się także na ubijanie żółtek z cukrem na pianę. Choć mogłoby się wydawać, że już po 5 minutach piana będzie wystarczająco gęsta, tak nie jest. Ubijaj żółtka przez co najmniej 20 minut, piana powinna mieć białawy kolor. Lepszy efekt pomoże Ci dodanie gorącej wody (1 łyżka gorącej wody na 2 jajka).

Krok 2 – Zawsze przesiej mąkę

Aby ciasto było pięknie puszyste i miękkie, należy najpierw przesiać mąkę , aby ją poluzować, usuwając w ten sposób grudki. Nie wlewaj go do ciasta od razu, ale stopniowo dodawaj go do ciasta i powoli wyrabiaj.

Krok 3 – Mieszanie ciasta

Pamiętaj, że mąka należy do pianki żółtkowej . Dopiero po wymieszaniu z ciastem wmieszać pozostały twardy śnieg z białek. Technika mieszania również ma znaczenie, wymieszaj i unieś ciasto stopniowo od zewnętrznych stron do środka.

Krok 4 – Wyśmienity smak ciasta

Jeśli chcesz upiec niezapomniany i najlepszy biszkopt, dodaj startą skórkę z cytryny lub wanilię (zdecydowanie nie używaj cukru waniliowego, zamiast tego użyj zawartości laski wanilii).

Jeśli potrzebujesz ciemnego ciasta biszkoptowego, wystarczy dodać tylko kakao, które również należy przesiać.

Krok 5 – Pieczenie

Gotowe ciasto ostrożnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie zawsze wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nigdy nie otwieraj piekarnika w pierwszej połowie pieczenia , ciasto by się nie skończyło, a jedynie zsiadłoby.

Co powinienem zrobić, jeśli ciasto opadnie?

Następnym razem musisz unikać błędów, które popełniłeś. Aby zapobiec spadaniu biszkoptu , wypróbuj poniższe wskazówki:
1. Ostrożnie trzymaj blachę do pieczenia i staraj się jej nie uderzać. W przeciwnym razie z ciasta wydostaną się pęcherzyki powietrza i to one sprawią, że ciasto będzie ładne i puszyste.
2. Włóż ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika.
3. Nigdy nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia. W przeciwnym razie ciasto ostygnie zimnym powietrzem i ciasto nie wyrośnie.
4. Nigdy nie kroj gorącego ciasta. Zanim pokroisz ciasto, poczekaj, aż dobrze ostygnie.

Przepis na biszkopt

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: minúty/minútCzas gotowania: minúty/minútCzas całkowity: minúty/minútLiczba porcji: porcje

Nie ma nic prostszego niż biszkopt, które składa się tylko z trzech składników. Tak, dobrze przeczytałeś, ale uważaj na właściwą procedurę, która zagwarantuje Ci doskonały wynik.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Do miski wsypujemy cukier i żółtka i ubijamy pianę trzepaczką – około 20 minut.
  3. Następnie z białek ubić sztywny śnieg.
  4. Na koniec do piany z żółtek z cukrem małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z ciastem.
  5. Na koniec dodać sztywny śnieg, ponownie lekko wymieszać. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, którego nie wolno otwierać przez pierwsze 15 minut.

Gdzie zostawić biszkopt do ostygnięcia?

Biszkopt możesz ostudzić na blasze do pieczenia, którą umieścisz na podwyższonej kratce. Jeśli masz spiżarnię lub inne chłodne pomieszczenie, możesz pozwolić, aby również tam się ochłodziło.

Polecamy: dekorowanie tortu

Jaka mąka do biszkoptu?

Najlepsza jest mąka półgruba. Istnieją jednak również alternatywy dla biszkoptu z mąki bezglutenowej.

Szybki biszkopt uratował niejedną gospodynię domową, gdy pojawił się niespodziewany gość. Kiedy nie masz czasu i nie masz pomysłu, co upiec, biszkopt na blasze z owocami to zawsze bezpieczny wybór.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.