Przepis na brownie: Czekoladowy deser

Brownie to idealny deser dla każdego miłośnika czekolady. Są też brownie z buraków czy cukinii. Skąd się to wzięło i jak przyrządzić najlepsze brownie w domu.

Co to jest brownie?

Inaczej pod nazwą czekoladowe brownie lub bostońskie brownie kryje się deser pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. To typowe ciasto kakaowe, często z dodatkiem kawałków czekolady. Czasami można go również polać polewą czekoladowąZwykle podaje się go w formie małych kwadratów. To bardzo gęsty deser o mocnym smaku, dzięki czemu ujdzie Ci na sucho nawet mały kawałek tej słodyczy.

brownie przepis
Źródło zdjęcia: Sea Wave / Shutterstock.com

Deser ten istnieje nawet w tzw. wariancie white brownie, czyli brownie z białą czekoladą. Zamiast klasycznej czekolady w cieście zastosowano białą czekoladę. To nada brownie zupełnie inny smak, jest to dość niekonwencjonalna wariacja.

Pochodzenie brownie

Podobno ten typowy amerykański deser został wynaleziony w 1893 roku przez cukiernika z Chicago. Czekoladowe ciasteczka miały powstać na wyraźne życzenie żony właściciela luksusowego hotelu Palmer House. Chciała deser, który strukturą przypominałby ciasto, ale byłby mniejszy i można go było zjeść z pudełka.

Glazura morelowa i orzechy były ważne w oryginalnej recepturze, znajdziesz to tylko w dzisiejszych brownie. Nazwa tego cukierka pochodzi od typowego brązowego koloru ciasta, ale wcześniej ten deser nie zawierał czekolady. Zamiast tego do ciasta dodano melasę, produkt uboczny przy produkcji cukru.

Co więcej, ciasteczka brownie pojawiły się w podręczniku gotowania z 1896 roku. Jednak receptura, jaką znamy dzisiaj, zaczęła się ustalać dopiero w pierwszej dekadzie XX wieku.

Rodzaje brownie

Zanim zaczniesz robić własne ciasteczka, ważne jest, aby pomyśleć o tym, jakie ciasteczka chcesz upiec. Istnieją dwa podstawowe rodzaje tego ciasta:

  • jeden wykonany jest z wilgotnego i giętkiego ciasta, dodatkowo ma kolor ciemnej czekolady i typowo gęstą konsystencję,
  • jednak można też przygotować deser, który będzie bardziej przypominał ciasto na ciasto i będzie bardziej wytrawny.

Różnice te wynikają głównie z różnych ilości mąki i proporcji pozostałych składników. Jeśli jednak chcesz skosztować typowych amerykańskich brownie, spróbuj tych miękkich. Przepisów na zwykłe kakaowe plastry o puszystej konsystencji można znaleźć wiele. Jednak brownie jest wyjątkowe i jeśli kochasz czekoladę, z pewnością będziesz oczarowana.

Przepis na brownie

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 Czas pieczenia: 25 Czas całkowity: 50 Liczba porcji:12 porcje

Wypróbuj przepis na czekoladowe ciasteczka, które pokochasz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Masło i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuszczały. Rozpuść te 2 składniki i zmiksuj na gładki krem.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać czekoladę i masło.
  4. Ostrożnie oprószyć mąką.
  5. Niewielką formę do pieczenia, najlepiej 25 na 30 cm na taką ilość składników, wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
  7. Posypać orzechami do smaku.
  8. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia na metalowej podstawce. Następnie wyjąć ciasteczka za papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia na zewnątrz formy do pieczenia. Potrzebne są co najmniej 4 godziny, aby budyń wystarczająco stwardniał.

Polecamy: Przepis na brownie z awokado

Na co zwrócić uwagę przygotowując brownie?

Do zrobienia domowych brownie potrzebujesz tylko pięciu składników. To jest o:

  • mąka,
  • masło,
  • czekolada,
  • cukier,
  • jajko.

Możesz również dodać orzechy, suszone owoce i tym podobne według własnego gustu. Jednak ważne jest, aby wiedzieć, jak zachowują się poszczególne składniki ciasta i jaki mają wpływ na ciasto. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej.

jak zrobić brownie
Źródło zdjęcia: Natalia Arzamasowa / Shutterstock.com

1. Mąka

Im mniej mąki użyjesz, tym gładsze będą ciasteczka. Podstawą powinna być dobra gładka lub półgruba mąka. Zawartość glutenu jest ważna, aby ciasto ładnie rosło i nie skończyło się na nieestetycznym ciastku czekoladowym na blasze do pieczenia. Z tego powodu lepiej sięgnąć po sprawdzoną mąkę, z której można zrobić ciasto drożdżowe. Jeśli chcesz mieć pewność, wybierz białą mąkę pszenną, która ma wysoką zawartość glutenu.

2. Masło

Surowiec ten przyczynia się do wspaniałego smaku tego ciasta. Ponadto dodaje mu puszystości. Jeśli wolisz gęstsze ciasto, zamiast masła możesz dodać olej roślinny. Aby uzyskać kompromis, wymieszaj masło i olej w stosunku 50:50.

3. Czekolada

Najważniejszą częścią tego deseru jest czekolada. W niektórych przepisach w ogóle go nie znajdziesz, zamiast tego w cieście jest tylko proszek kakaowy. Może to jednak prowadzić do wysychania ciasta – więc kakaowe brownie nie jest najlepszym wyborem. Jeśli więc masz ochotę na klasyczne, miękkie i naprawdę czekoladowe brownie, zdecydowanie wybierz czekoladę. Powinien być dobrej jakości, o wyraźnym smaku i wysokiej zawartości kakao.

Jeśli nie lubisz ciemnej czekolady, teoretycznie możesz ją zastąpić w przepisie taką z mniejszą ilością kakao. Jednak im gorszej jakości czekoladę wybierzesz, tym mniej cukru dodasz do ciasta. I odwrotnie, jeśli używasz naprawdę ciemnej czekolady, może być konieczne dodanie trochę więcej cukru.

4. Cukier

Nie tylko dodaje przyjemnego smaku i równoważy czekoladę, ale także działa zmiękczająco. Jeśli więc znacznie zmniejszysz ilość, rezultatem będzie suchy budyń. Jeśli nie lubisz klasycznego białego cukru, spróbuj zastąpić go brązowym cukrem trzcinowym. To brownie doda nieco innej konsystencji i smaku.

5. Jaja

Jajka w znaczący sposób decydują o ostatecznej konsystencji tego deseru. Im więcej jajek umieścisz w cieście, tym gładsze i bardziej płynne otrzymasz. Jeśli nie jesteś zadowolony z wyglądu swoich ciasteczek, spróbuj zmienić ilość jajek.

Co powiecie na najlepsze brownie?

Proces robienia tego ciasta jest w rzeczywistości bardzo prosty, nawet kompletny początkujący może to zrobić. Nie są potrzebne żadne skomplikowane procesy, wystarczy wymieszać składniki. Istnieje jednak kilka istotnych punktów, których należy się trzymać, aby uzyskać tzw. fudgy brownie.

  • Czekoladę należy rozpuścić. Najlepiej powoli w kąpieli wodnej, ewentualnie również w kuchence mikrofalowej, ale nie jest to zbyt odpowiednia procedura. Aby uniknąć przypalenia czekolady, rozpuść ją razem z masłem.
  • Aby uzyskać naprawdę puszystą konsystencję, ubij jajka z cukrem na gęstą pianę. Następnie możesz wymieszać w nim roztopioną czekoladę i mąkę.
  • Jeśli nie chcesz tracić czasu na ubijanie gęstej piany, możesz mieszać składniki bez niego. Do czekolady wystarczy stopniowo wmieszać cukier, jajka, a na końcu mąkę. Nie zaleca się zbyt długiego ubijania ciasta, dlatego wystarczy połączyć składniki i wymieszać tak, aby nie było grudek.

Jak długo piec brownie?

Pieczenie jest najtrudniejszą częścią tego deseru. Trzeba o to naprawdę dbać, niestety w tym przypadku nie warto dla pewności zostawiać puddingu na dodatkowe pięć minut w piekarniku. Kluczem do najlepszego przepisu jest pozostawienie ich lekko niedogotowanych.

Nie bój się więc wyjąć ich z piekarnika na chwilę, zanim będą wyglądać na upieczone. Przede wszystkim ten deser powinien pozostać elastyczny i gęsty, a także stwardnieć pod wpływem ciepła resztkowego i stopniowego chłodzenia. Jeśli pozostawisz ciasteczka w piekarniku zbyt długo, zamiast pysznego efektu, otrzymasz kruche i suche plasterki.

Polecamy: Przepis na ciasto kruche

Nie kierować się bezpośrednio czasem podanym w przepisie, zawsze wcześniej sprawdzić budyń. Możesz stwierdzić, że jest gotowy do wyjęcia z piekarnika, wykonując klasyczny test wykałaczką lub szpikulcem. Nie oczekuj jednak, że będzie całkowicie suchy. Idealnym momentem na wyjęcie go z piekarnika jest moment, w którym niewielka ilość okruchów przyklei się do wykałaczki.

Brownie to bardzo popularny amerykański deser, który stał się popularny także u nas – i nic dziwnego. To szybki deser, ponadto nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest proste. Więc jeśli masz ochotę na coś naprawdę czekoladowego, co rozpływa się na języku, ciasteczka są właśnie dla Ciebie.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.