Bułki do hamburgerów: Nnajlepsze domowe bułki
Bułki do hamburgerów zapewniają doskonały posiłek. Jak powinna wyglądać i smakować właściwa bułka do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się!
Być może zastanawiasz się, gdzie kupić bułki do hamburgerów, aby były naprawdę smaczne, ale najlepiej samemu przygotować bułki w domu. To nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest dobry przepis na najlepsze bułki do hamburgerów. Bułki do hamburgerów powinny być błyszczące, posypane sezamem, w środku miękkie i żółte. Słodki smak jest również charakterystyczny dla bułek hamburgerowych.
Jak upiec bułki do hamburgerów
Bułki do hamburgerów można upiec w piekarniku, ale można też spróbować upiec domowe bułki w domowej piekarni. Oczywiście istnieje wiele przepisów na bułki hamburgerowe, są też warianty dla osób z alergią na gluten. Bezglutenowe bułki do hamburgerów są obecnie dość popularne. Możesz także spróbować domowych bułek do hamburgerów bez drożdży lub bułek do hamburgerów z suchych drożdży. Nie chcesz eksperymentować? Postaw na sprawdzoną recepturę i upiecz je według naszego przepisu.
Pieczone bułki do hamburgerów są oczywiście najlepsze świeże, ale jeśli nie możesz zjeść ich wszystkich na raz, to w porządku. Zachowasz świeżość kawałków, jeśli je zamrozisz, ale następnego dnia nadal będą świetne.
Przepis na bułki do hamburgerów
Wiele osób boi się zacząć robić własne domowe bułki do hamburgerów z powodu ciasta drożdżowego. Ale nie musisz się obawiać, z naszym przepisem poradzą sobie z tym nawet zupełni początkujący. Warto się postarać, bułeczki są po prostu idealne.
Składniki
Przygotowanie
- Mleko podgrzać tak, aby było letnie.
- Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, mleko z drożdżami i cukrem, a także masło.
- Z powstałej masy zagniatamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na dziesięć równych kawałków. Odstaw podzielone ciasto na około dziesięć minut.
- Następnie z kawałków zrobimy bułeczki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane bułeczki.
- Przykryj bochenki na tacy czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Ubij żółtko i dodaj do niego kroplę mleka.
- Wyrośnięte bułeczki delikatnie klepiemy rękoma, bo w trakcie pieczenia znowu wyrastają i smarujemy przygotowanym żółtkiem. Na koniec posypać sezamem
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Wskazówki aby bułki do burgerów odniosły sukces
Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, wystarczy upiec bułki w temperaturze 180 stopni. Należy kierować się kolorem bułeczek, powinny być pięknie złociste, nie mogą się przypalić. Masy można również przygotować z mąki pełnoziarnistej.
Pełnoziarniste bułki do hamburgerów są zdrowsze.
Upieczonych domowych bułek nie musisz używać tylko do przygotowania burgerów, możesz dodać do nich również domowej roboty pastę.
Ciesz się posiłkiem!
Źródło: Nutrition.va.gov, coles.com.au
Inne ulubione przepisy