tradycyjne Bun Bo Nam Bo: Przepis na wietnamskie danie
Tradycyjne wietnamskie danie Bun Bo Nam Bo podbiło azjatyckie bistra i restauracje. Rozkoszuj się typowymi azjatyckimi smakami i przygotuj danie według prostego przepisu.
Bun Bo Nam Bo to jedno z najpopularniejszych wietnamskich dań w naszym kraju. Jego podstawą są makarony i wołowina połączone z typowo azjatyckimi słodko-kwaśnymi smakami. Zainspiruj się przepisem na posiłek, który jest zdrowy, ale też bardzo smaczny.
Co to jest Bun Bo Nam Bo
Danie Bun Bo Nam Bo to wietnamska specjalność, którą można dosłownie przetłumaczyć jako „makaron z wołowiną z południa”. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest makaron ryżowy, który razem ze smażoną wołowiną zawinięty jest w liście ziół, które znajdziecie na talerzu.
Co znaczy Bun Bo Nam Bo?
Aby lepiej zrozumieć to tradycyjne wietnamskie danie, zapoznaj się z poszczególnymi słowami w jego nazwie.
- Bułka – makaron
- Bo – wołowina
- Nam Bo – dawna kolonia francuska położona na południu Wietnamu, tzw. Cochinchina
Więc cała nazwa naprawdę oznacza makaron i wołowinę z południowego Wietnamu.
Jak poprawnie przeliterować nazwę?
W azjatyckich i polskich restauracjach, w których przygotowywane jest to danie, można spotkać zaszczyconą nazwę „Bun Bo Nam Bo”, jednak poprawna nazwa dania to „Bún bò Nam Bô”. Możesz również spotkać bardzo podobne nazwy, takie jak Bún bò khô, która jest wersją na sucho, oraz Bún bò xào, wersja z wołowiną, która jest smażona.
Jak jeść Bun Bo Nam Bo
To azjatyckie danie najlepiej smakuje, układając składniki w misce. Celem jest połączenie smaków. A jak jeść Bun Bo Nam Bo? Tylko pałeczkami.
Prawie wszystkie dania kuchni azjatyckiej są popularne wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Ze względu na ilość warzyw i ziół, Bun Bo Nam Bo należy do dań niskokalorycznych. Jedzenie jest zbilansowane i bardzo zdrowe.
Jeśli nie odważysz się samodzielnie przygotować jedzenia, Bun Bo Nam Bo w restauracji zadba o to. Dziś przygotowuje je każde wietnamskie bistro.
Przepis na Bun Bo Nam Bo
Domowe Bun Bo Nam Bo może smakować tak samo dobrze jak to w restauracji. Przepis jest trochę bardziej skomplikowany i pracochłonny, ale zdecydowanie warto.
Składniki
Składniki na dressing
Przygotowanie
- Mięso oczyścić i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
- W dużej misce wymieszaj sos rybny, trochę pieprzu i soli, przeciśnięty czosnek, olej, drobno posiekaną trawę cytrynową.
- Dobrze wymieszaj miksturę i włóż do niej posiekane mięso.
- Pozostaw mięso do marynowania na godzinę.
- Oczyść warzywa i pokrój je w cienkie paski.
- Opłucz zioła pod bieżącą wodą.
- Umieść orzeszki ziemne na patelni i upraż je, a następnie rozgnieć.
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją.
- Następny jest sos Bun Bo Nam Bo, wymieszaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
- Na patelnię wlać olej i podgrzać. Szybko podsmaż na nim mięso i dodaj smaku.
- Przygotuj dużą miskę, do której włożysz makaron, pokrojone warzywa, zioła, kiełki fasoli mung i mięso. Całość przykryj dressingiem.
- Na koniec posyp danie prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Polecamy: Zupa chińska
Jak ulepszyć bun bo nam bo?
- Aby makaron się nie sklejał, po ugotowaniu przepłucz go zimną wodą, a następnie ponownie gorącą wodą.
- Danie można również podać, przygotowując wszystkie składniki osobno w miseczkach, łącznie z przygotowanym dressingiem.
- Można dodać również smażone szalotki (można je kupić w sklepie), co nada potrawie doskonałego smaku.
Źródło: masterclass.com, wholesomepatisserie.com
Inne ulubione przepisy