Cevapcici: Przepis na wersję oryginalną
Ćevapčići to przysmak z regionów tureckich, który wywodzi się z oryginalnego kebaba i stopniowo rozprzestrzenił się na Bałkany. Dziś ten wspaniały przysmak jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie, dlatego też powstało wiele jego odmian.
Najlepszy przepis na ćevapčići możesz łatwo przygotować w domu. Wypróbuj tradycyjny oryginalny przepis, który jest prosty, tani, a przede wszystkim pyszny.
Co to są Ćevapčići?
Ćevapčići to typowo turecka potrawa, której ojczyzną jest Serbia i ogólnie Bałkany. Są to podłużne kawałki sezonowanego mięsa mielonego tej samej wielkości. Można je jeść smażone na patyku, na grillu lub po prostu na patelni lub w piekarniku.
Czy wiesz, że: Bułgarskie Ćevapčići zawiera przyprawę čubrica, która pierwotnie składa się z saturejki, kozieradki i czasami chili.
Co zawierają klasyczne ćevapčići?
Jego wygląd był przekazywany z pokolenia na pokolenie przez kilka stuleci i nigdy nie stracił swojej wyjątkowości. Oryginalne Ćevapčići (jak to jest robione w Serbii) jest zrobione z jagnięciny. Jeśli jednak chcesz zastąpić je innym rodzajem mięsa, wybierz wieprzowinę, wołowinę lub ich mieszankę. Pozostałe składniki to mielona papryka, czosnek, cebula, pieprz i sól, a także chilli i majeranek. Z powyższego wynika, że mięso nie zawiera już żadnych specjalnych składników, a jedynie jest mocno doprawione.
Podstawą tego wspaniałego dania jest mięso mielone. Można je zrobić nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny lub z mieszanki tych dwóch rodzajów mięsa. Najczęściej jagnięcina, która jest zwijana w małe stożki. Za granicą panuje zasada, że robi się ją na grillu i podaje z ajvarem i czerwoną cebulą.
Przygotowujemy na patelni i podajemy z pełnotłustą musztardą i drobno posiekaną cebulką. Jako przystawkę wybieramy ziemniaki lub świeże pieczywo. Możesz również przygotować ten wspaniały przysmak w domu, ponieważ przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Przepis na Ćevapčići
Wypróbuj tradycyjny przepis na Ćevapčići, który zachwyci Cię swoim smakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać w większym naczyniu z mięsem.
- Następnie dodać rozgnieciony czosnek, słodką paprykę, czarny pieprz, sól, ostrą paprykę i majeranek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aby użyte składniki dokładnie się wymieszały.
- Pozostaw mieszaninę w lodówce na około godzinę.
- Następnie uformuj z niego małe kulki.
- Można je upiec na grillu lub usmażyć na patelni, ciągle je obracając. Mięso powinno być zrumienione z wierzchu. Pieczone ćevabčići powinny być pięknie różowe w środku.
WSKAZÓWKA: ćevapčići można również przygotować w piekarniku. Wystarczy umieścić przygotowane shuliks w naczyniu żaroodpornym i piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.
Uważaj, aby nie przesolić tego przysmaku, inaczej nie zestarzeje się. Lepiej jest spróbować przygotowanego mięsa przed smażeniem.
Wskazówki dotyczące ulepszania ćevapčići
Najbardziej soczysta i najsmaczniejsza jest „ulepszona” wersja ćevapčići, zawijana w cienkie paski boczku.
- Plasterki boczku, którego używasz w przepisie, powinny być jak najcieńsze, dlatego dobrze jest ciąć boczek bezpośrednio w sklepie. Jeśli boczek, który wybierzesz, jest gruby, będziesz musiał go pokroić w domu tak cienko, jak to możliwe, a to czasem stanowi problem.
- Delikatnie owiń kiełbaski z mięsa mielonego paskami boczku.
- Umieść ćevapčići, już zawinięte w boczek, na suchej patelni. Zawarty w nim tłuszcz wystarczy do smażenia.
- Smażymy ze wszystkich stron, delikatnie obracając, aby masa się nie rozpadła. Powinny mieć złocistobrązową skórkę.
Ćevapčići w boczku, udekorowane świeżymi ziołami, takimi jak kolendra i rukola, można podawać z różnymi sosami. Możesz je również uzupełnić samym chlebem i musztardą. Będziesz cieszyć się nim w każdym przypadku. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!
Inne ulubione przepisy