Cevapcici: Przepis na wersję oryginalną

Ćevapčići to przysmak z regionów tureckich, który wywodzi się z oryginalnego kebaba i stopniowo rozprzestrzenił się na Bałkany. Dziś ten wspaniały przysmak jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie, dlatego też powstało wiele jego odmian.

Najlepszy przepis na ćevapčići możesz łatwo przygotować w domu. Wypróbuj tradycyjny oryginalny przepis, który jest prosty, tani, a przede wszystkim pyszny.

Co to są ćevapčići?

Ćevapčići to typowo turecka potrawa,  której ojczyzną jest Serbia i ogólnie Bałkany. Są to podłużne kawałki sezonowanego mięsa mielonego tej samej wielkości. Można je jeść smażone na patyku, na grillu lub po prostu na patelni lub w piekarniku.

Ćevapčići przepis
Źródło zdjęcia: padu_foto / Shutterstock.com

Czy wiesz, że: Bułgarskie Ćevapčići zawiera przyprawę čubrica, która pierwotnie składa się z saturejki, kozieradki i czasami chili.

Co zawierają klasyczne ćevapčići?

Jego wygląd był przekazywany z pokolenia na pokolenie przez kilka stuleci i nigdy nie stracił swojej wyjątkowości. Oryginalne Ćevapčići (jak to jest robione w Serbii) jest zrobione z jagnięciny. Jeśli jednak chcesz zastąpić je innym rodzajem mięsa, wybierz wieprzowinę, wołowinę lub ich mieszankę. Pozostałe składniki to mielona papryka, czosnek, cebula, pieprz i sól, a także chilli i  majeranek.  Z powyższego wynika, że ​​mięso nie zawiera już żadnych specjalnych składników, a jedynie jest mocno doprawione.

Jakie mięso na ćevapčići?

Podstawą tego wspaniałego dania jest mięso mielone. Można je zrobić nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny lub z mieszanki tych dwóch rodzajów mięsa. Najczęściej jagnięcina, która jest zwijana w małe stożki. Za granicą panuje zasada, że ​​robi się ją na grillu i podaje z ajvarem i czerwoną cebulą.

Jak podawać ćevapčići?

Przygotowujemy na patelni i podajemy z pełnotłustą musztardą i drobno posiekaną cebulką. Jako przystawkę wybieramy ziemniaki lub świeże pieczywo. Możesz również przygotować ten wspaniały przysmak w domu, ponieważ przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Przepis na ćevapčići

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 50 minutaLiczba porcji:4 porcje

Wypróbuj tradycyjny przepis na Ćevapčići, który zachwyci Cię swoim smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać w większym naczyniu z mięsem.
  2. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, słodką paprykę, czarny pieprz, sól, ostrą paprykę i majeranek.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby użyte składniki dokładnie się wymieszały.
  4. Pozostaw mieszaninę w lodówce na około godzinę.
  5. Następnie uformuj z niego małe kulki.
  6. Można je upiec na grillu lub usmażyć na patelni, ciągle je obracając. Mięso powinno być zrumienione z wierzchu. Pieczone ćevabčići powinny być pięknie różowe w środku.

WSKAZÓWKA: ćevapčići można również przygotować w piekarniku. Wystarczy umieścić przygotowane shuliks w naczyniu żaroodpornym i piec przez 40 minut w temperaturze 200°C.

Uważaj, aby nie przesolić tego przysmaku, inaczej nie zestarzeje się. Lepiej jest spróbować przygotowanego mięsa przed smażeniem.

Wskazówki dotyczące ulepszania ćevapčići

Najbardziej soczysta i najsmaczniejsza jest „ulepszona” wersja ćevapčići, zawijana w cienkie paski boczku.

  • Plasterki boczku, którego używasz w przepisie, powinny być jak najcieńsze, dlatego dobrze jest ciąć boczek bezpośrednio w sklepie. Jeśli boczek, który wybierzesz, jest gruby, będziesz musiał go pokroić w domu tak cienko, jak to możliwe, a to czasem stanowi problem.
  • Delikatnie owiń kiełbaski z mięsa mielonego paskami boczku.
  • Umieść ćevapčići, już zawinięte w boczek, na suchej patelni. Zawarty w nim tłuszcz wystarczy do smażenia.
  • Smażymy ze wszystkich stron, delikatnie obracając, aby masa się nie rozpadła. Powinny mieć złocistobrązową skórkę.

Ćevapčići w boczku, udekorowane świeżymi ziołami, takimi jak kolendra i rukola, można podawać z różnymi sosami. Możesz je również uzupełnić samym chlebem i musztardą. Będziesz cieszyć się nim w każdym przypadku. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!


Inne ulubione przepisy

5/5 - (2 votes)
Może ci się spodobać również
1 komentarz
  1. Bartek mówi

    Rodzina była zachwycona

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.