Domowa chałka – tradycyjny przepis i przykład dziania

Chałka gościły na świątecznym stole już od czasów starożytnych. Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy wspaniałe procedury i porady, dzięki którym upieczesz najlepsza chałka z okazji świąt.

Możesz także zaprosić swoje dzieci do przygotowania przepisu chałka i cieszyć się rodzinną zabawą. Zobaczmy, jak powstają chałka.

Jak robi się na drutach chałka?

Robienie na drutach nie jest trudne, ale trzeba się tego nauczyć w praktyce. Aby przygotować najlepszą chałka, obejrzyj film, jak szybko i łatwo zaplecić warkocz z 4 nitek.

Film o robieniu chałky jest szybkie. Najbardziej powszechnym jest dzianie z 4 nitek. Jednak popularne jest również robienie choinki z 8 pasm, ale jest idealne dla bardziej doświadczonych kucharzy.

Źródło: Cuketka.cz / Youtube.com

Jak długo piec chałka?

Wiele zależy od wielkości chałky. Mniejsze pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Większe ciasto około 50 minut.

Przepis na chałka

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 45 minutaCzas gotowania: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina 35 minutaLiczba porcji:1 porcje

Wypróbuj ten puszysty przepis na chałku. Po upieczeniu powinieneś mieć miękkia chałka świąteczna, któru polubią nawet dzieci.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim przygotuj drożdże. Do małej miski wlej odrobinę letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Następnie do mleka wkruszyć kostkę drożdży i podsypać odrobiną zwykłej mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże dobrze wyrosły.
  2. W międzyczasie do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, żółtka i roztopione masło. Do powstałej masy dodać gotowe drożdże wraz z resztą mleka.
  3. Na koniec dodaj rodzynki i migdały – ilość zależy od Twojego gustu. Dokładnie zagnieść chałku. Czy ciasto wydaje się zbyt rzadkie? Wystarczy dodać mąkę, w innym przypadku dodać mleko. Gdy ciasto będzie już gotowe, ponownie podsyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na wałek, wyrób i zrób chałke w zwykły sposób ( możesz spróbować, postępując zgodnie z filmem ). Z ciasta można zrobić dwie mniejsze lub jedną dużą chałka, którą smarujemy żółtkiem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy chałka płatkami migdałów i czekamy, aż ciasto dobiegnie końca. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasta, dlatego trzeba go uważnie obserwować.

Jak ulepszyć chałka?

Jeśli chcesz, aby Twoja chałka była najlepsza, zwróć uwagę na szczegóły.

  • Wysokiej jakości składniki – Pierwszą dobrą wskazówką jest jakość wszystkich składników. Na chałke nie należy oszczędzać na składnikach, a jeśli nie chcemy przygotowywać własnego zakwasu, koniecznie musimy zaopatrzyć się w przynajmniej jak najwięcej świeżych drożdży.
  • Migdały, którymi będziesz posypywać chałke, zostaw namoczone w wodzie na noc. Dzięki temu będą znacznie bardziej miękkie, a także smaczniejsze.  Dobry smak zapewnią także rodzynki, które namoczymy na noc w misce z rumem.
  • Wysokiej jakości masło to podstawa – nie oszczędzaj nawet przy wyborze masła. Zdecydowanie nie zastępuj go margaryną , wybieraj masło naprawdę wysokiej jakości. Dzięki temu świąteczne ciasto będzie miało odpowiedni smak oraz miękką i elastyczną konsystencję upieczonego ciasta.

Czy próbowaliście kiedyś upiec ciasto świąteczne?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.