Chleb na zakwasie – Przygotuj pachnący i chrupiący chleb

Chleb na zakwasie to tradycja w naszych domach. Przygotowanie jest proste, wystarczy postępować zgodnie z dokładną procedurą. Smaku i aromatu domowego chleba nie da się porównać z żadnym innym. Więc przyjdź i spróbuj.

Czy znasz tradycyjny świąteczny chleb na zakwasie? W niektórych rodzinach przygotowanie go przed Bożym Narodzeniem jest rzeczą oczywistą. Jeśli nie masz jeszcze własnej procedury, rozpocznij nową tradycję.

W tegoroczne Święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych świątecznych ciasteczek można również upiec własny, domowy chleb na zakwasie.

Chleb na zakwasie należy do świąt Bożego Narodzenia

W Czechach tradycje bożonarodzeniowe obejmują pieczenie ciasteczek, dekorowanie choinki, budowanie szopki bożonarodzeniowej i oczywiście punktem kulminacyjnym przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jest kolacja wigilijna, po której następuje tradycyjne wręczanie i otrzymywanie prezentów. Podczas gdy czeska tradycja nakazuje, aby na świątecznym stole nie mogło zabraknąć karpia i sałatki ziemniaczanej, w niektórych krajach chleb jest również częścią świątecznego stołu.

Na przykład we Włoszech panettone należy również na wigilijny stół. Słodki chleb, który zawiera również kawałki kandyzowanej pomarańczy, skórkę z cytryny i rodzynki. Panettone pojawia się również na bożonarodzeniowych stołach w krajach Ameryki Południowej.

Przepis na chleb na zakwasie

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina Czas gotowania: 45 minutaCzas całkowity:1 godzina 45 minutaLiczba porcji:1 porcje

Zaletą domowego wypieku chleba jest to, że możesz zdecydować, co czyni go wyjątkowym. Do ciasta można dodać rodzynki, cynamon, nasiona słonecznika, kandyzowane owoce i inne składniki.

Składniki

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta

  1. Zacznij od wyjęcia gotowego zakwasu żytniego z lodówki i pozostawienia go do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  2. Gdy tylko się rozgrzeje, dodaj do niej kolejne 50 gramów mąki i 50 ml letniej wody, zamieszaj i pozostaw pod folią spożywczą na kilka godzin.
  3. Idealnie jest zacząć przygotowywać domowy chleb rano, wymieszać mąkę z wodą w zakwasie przed pójściem do pracy i pozwolić ciastu pracować w ciągu dnia.
  4. Gdy ciasto będzie gotowe, przesiej do miski 600 g mąki, dodaj szczyptę soli, całe drożdże i wodę.
  5. Następnie dokładnie wymieszaj ciasto lub włóż do robota kuchennego. Gdy stanie się elastyczne, uformuj z niego bochenek, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na noc w misce, aby nabrał objętości.
  6. Jak upiec chleb na zakwasie?

  7. Rano wyjąć ciasto z miski, złożyć kilka razy na posypanej mąką bułce i ponownie uformować bochenek.
  8. Jeśli chcesz, aby chleb był wyjątkowy, w tym kroku dodaj wybrane składniki. Do ciasta dodać nasiona, orzechy, owoce kandyzowane lub rodzynki.
  9. Następnie ostrożnie przełóż bochenek do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
  10. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny, a następnie włóż naczynie z bochenkiem do piekarnika nagrzanego do 230°C.
  11. Po pół godzinie pieczenia posmarować powierzchnię chleba letnią wodą. Tworzy to chrupiącą skórkę na powierzchni.
  12. Po rozsmarowaniu piec chleb jeszcze przez kwadrans. Następnie wyjmij go z piekarnika na kratkę, ponownie posmaruj letnią wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Polecamy: Przepis na rozkoszny banana bread

Chociaż przygotowanie chleba na zakwasie nie jest trudne, cały proces zajmie Ci dwa dni. Jeśli chcesz, aby tegoroczna wigilijna deska była wyjątkowa i dodać do niej chleb żytni na zakwasie, spróbuj upiec ją kilka razy przed świętami. Dzięki temu złapiesz wszystkie muchy i spróbujesz wszystkich składników, które sprawią, że smak chleba będzie wyjątkowy i odkryjesz ten właściwy, który będzie idealny na Twój wigilijny stół.

Powodzenia w pieczeniu i nie bój się próbować niekonwencjonalnych połączeń i smaków.

źródło: allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.