Chleb na zakwasie – Przygotuj pachnący i chrupiący chleb
Chleb na zakwasie to tradycja w naszych domach. Przygotowanie jest proste, wystarczy postępować zgodnie z dokładną procedurą. Smaku i aromatu domowego chleba nie da się porównać z żadnym innym. Więc przyjdź i spróbuj.
Czy znasz tradycyjny świąteczny chleb na zakwasie? W niektórych rodzinach przygotowanie go przed Bożym Narodzeniem jest rzeczą oczywistą. Jeśli nie masz jeszcze własnej procedury, rozpocznij nową tradycję.
W tegoroczne Święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych świątecznych ciasteczek można również upiec własny, domowy chleb na zakwasie.
Chleb na zakwasie należy do świąt Bożego Narodzenia
W Czechach tradycje bożonarodzeniowe obejmują pieczenie ciasteczek, dekorowanie choinki, budowanie szopki bożonarodzeniowej i oczywiście punktem kulminacyjnym przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jest kolacja wigilijna, po której następuje tradycyjne wręczanie i otrzymywanie prezentów. Podczas gdy czeska tradycja nakazuje, aby na świątecznym stole nie mogło zabraknąć karpia i sałatki ziemniaczanej, w niektórych krajach chleb jest również częścią świątecznego stołu.
Na przykład we Włoszech panettone należy również na wigilijny stół. Słodki chleb, który zawiera również kawałki kandyzowanej pomarańczy, skórkę z cytryny i rodzynki. Panettone pojawia się również na bożonarodzeniowych stołach w krajach Ameryki Południowej.
Przepis na chleb na zakwasie
Zaletą domowego wypieku chleba jest to, że możesz zdecydować, co czyni go wyjątkowym. Do ciasta można dodać rodzynki, cynamon, nasiona słonecznika, kandyzowane owoce i inne składniki.
Składniki
Przygotowanie
- Zacznij od wyjęcia gotowego zakwasu żytniego z lodówki i pozostawienia go do osiągnięcia temperatury pokojowej.
- Gdy tylko się rozgrzeje, dodaj do niej kolejne 50 gramów mąki i 50 ml letniej wody, zamieszaj i pozostaw pod folią spożywczą na kilka godzin.
- Idealnie jest zacząć przygotowywać domowy chleb rano, wymieszać mąkę z wodą w zakwasie przed pójściem do pracy i pozwolić ciastu pracować w ciągu dnia.
- Gdy ciasto będzie gotowe, przesiej do miski 600 g mąki, dodaj szczyptę soli, całe drożdże i wodę.
- Następnie dokładnie wymieszaj ciasto lub włóż do robota kuchennego. Gdy stanie się elastyczne, uformuj z niego bochenek, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na noc w misce, aby nabrał objętości.
- Rano wyjąć ciasto z miski, złożyć kilka razy na posypanej mąką bułce i ponownie uformować bochenek.
- Jeśli chcesz, aby chleb był wyjątkowy, w tym kroku dodaj wybrane składniki. Do ciasta dodać nasiona, orzechy, owoce kandyzowane lub rodzynki.
- Następnie ostrożnie przełóż bochenek do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny, a następnie włóż naczynie z bochenkiem do piekarnika nagrzanego do 230°C.
- Po pół godzinie pieczenia posmarować powierzchnię chleba letnią wodą. Tworzy to chrupiącą skórkę na powierzchni.
- Po rozsmarowaniu piec chleb jeszcze przez kwadrans. Następnie wyjmij go z piekarnika na kratkę, ponownie posmaruj letnią wodą, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta
Jak upiec chleb na zakwasie?
Polecamy: Przepis na rozkoszny banana bread
Chociaż przygotowanie chleba na zakwasie nie jest trudne, cały proces zajmie Ci dwa dni. Jeśli chcesz, aby tegoroczna wigilijna deska była wyjątkowa i dodać do niej chleb żytni na zakwasie, spróbuj upiec ją kilka razy przed świętami. Dzięki temu złapiesz wszystkie muchy i spróbujesz wszystkich składników, które sprawią, że smak chleba będzie wyjątkowy i odkryjesz ten właściwy, który będzie idealny na Twój wigilijny stół.
Powodzenia w pieczeniu i nie bój się próbować niekonwencjonalnych połączeń i smaków.
źródło: allrecipes.com
Inne ulubione przepisy