Domowy chleb pita – Prosty i szybki przepis

Chleb pita jest podobny do podpłomyku, ale dodaje się do niego różne smaczne nadzienia, które również znajdziesz w artykule. Wypróbuj przepis na domowy chlebek pita z nadzieniem.

Każdy kraj ma swoje narodowe ciasto. Tak jak chleb i bułki są oczywistością w naszym kraju, pita jest narodową potrawą gdzie indziej. Co więcej, ma swoje korzenie w starożytności. Możesz być zaskoczony jego historią.

Co to jest chleb pita?

W naszym regionie najczęściej spotkasz klasyczny chleb na zakwasie lub inne jego wariacje. Jednak to wielka szkoda, bo istnieją inne alternatywy dla klasycznego chleba, a jedną z nich jest pita. Ten ostatni jest najczęściej produkowany z mąki pszennej. Właściwe przygotowanie wiąże się z wysoką temperaturą, czego efektem jest duża kieszonka wewnątrz chleba.

Ciekawostką jest fakt, że pierwsze wzmianki o chlebie pita pochodzą z około 2500 roku p.n.e. z Mezopotamii. Stamtąd zaczął się rozprzestrzeniać na sąsiednie tereny. Możesz użyć go jako przystawki lub nawet jako kieszeni do wypełnienia. W tym czasie pita stała się stosunkowo popularną alternatywą, którą spotkasz zwłaszcza w kuchni zagranicznej. Jest to tradycyjne danie bliskowschodnie i śródziemnomorskie.

To nieco zdrowsza żywność niż nasz tradycyjny „biały” chleb. Przygotowanie jest znacznie prostsze i nie wymaga dużej liczby procesów technicznych. Ten naleśnik możesz przygotować nawet w wersji fitness. Istnieje zatem ogromna liczba opcji, aby cieszyć się napojem.

Gdzie mogę skosztować pita chlebek?

Jeśli wahasz się, z czym zjeść chlebek pita, możesz spróbować go bezpośrednio w ramach jednego z typowych posiłków. Więc idź czasem do restauracji typu fast food. Ciasto to jest typową częścią tak zwanych gyros i falafel, czyli tradycyjnych potraw greckich i libańskich.

jak zrobić chlebek pita
Źródło zdjęcia: Nitr / Shutterstock.com

Gdzie kupić chleb pita?

Jeśli jesteś zainteresowany tym stosunkowo egzotycznym jedzeniem i chciałbyś go spróbować, ale nie chcesz od razu zacząć robić domowego chleba pita, nie rozpaczaj. Chlebek pita można zwykle znaleźć w sklepach takich jak Lidl, Kaufland, Albert czy Billa.

Jak podgrzać chleb pita?

To jest naprawdę łatwe. Podgrzej chleb pita na patelni, którą należy wcześniej trochę podgrzać. Jeśli masz opiekacz do kanapek lub toster z prostymi nasadkami, możesz podgrzać w nim pitę.

Czego na pewno nie wiesz o chlebie pita

  • W tym czasie chleb pita jest często uważany za chleb grecki, libański, syryjski, a być może także arabski. Jednak ze względu na jego pochodzenie z Mezopotamii nie jest to do końca prawdą.
  • Wewnątrz znajduje się typowa duża kieszeń powietrzna. Jak więc rozciągnąć chlebek pita? Po wycięciu oferuje doskonałą opcję wypełnienia czymkolwiek, co tylko przyjdzie Ci do głowy. Dzięki temu nie masz ochoty na pitę, bo możesz ją przygotować na wiele sposobów.
  • Oprócz łączenia z falafelem czy gyrosem chleb pita można spotkać nawet w przygotowaniu tradycyjnego kebaba czy souvlaki, czyli kawałków mięsa, a czasem także warzyw, przygotowanych metodą grillowania na patyku.
  • Niewiele wypieków na świecie przypomina nasz tradycyjny chleb. Jednak na Wschodzie produkuje się również wiele innych odmian, które są uderzająco podobne do pita. Przeważnie jednak występuje różnica w przygotowaniu, a wynik nieznacznie się różni. Przykładem może być indyjski naan.
  • Chociaż ten specyficzny chleb może wydawać się bardzo niekonwencjonalnym jedzeniem, którego prawie nie używasz w domu, jest odwrotnie. Nie musisz ograniczać się tylko do kuchni wschodniej. Pitę można też wypełnić różnymi rodzajami mięs lub np. nadzieniami warzywnymi, połączenie szpinaku z grzybami jest świetne. Jednak tylko od Ciebie zależy, czym ją wypełnisz. Jak zrobić chlebek pita?

Przepis na chleb pita

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina 20 Czas gotowania: 10 Czas całkowity:1 godzina 30 Liczba porcji:4 porcje

Przygotowanie domowego chleba pita może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowane, ale jest odwrotnie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad podczas pieczenia, w przeciwnym razie jest to naprawdę prosty przepis. Z pewnością możesz to zrobić bez żadnego doświadczenia w pieczeniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać szczyptę cukru i dodać niewielką część określonej ilości wody.
  2. Zmiksuj tę mieszaninę na gładką pastę. Pozwól drożdżom wyrosnąć w ciepłym miejscu.
  3. Napełnij go resztą wody i dodaj półtorej łyżki oliwy z oliwek. Następnie możesz posypać mąką i solą. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Następnie bierzemy ciasto w dłonie i zagniatamy na gładką i nieklejącą się masę.
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na około trzy kwadranse w ciepłym miejscu.
  6. Posyp mąką powierzchnię roboczą, przełóż na nią wyrośnięte ciasto i podziel na 3-4 bochenki. Jeśli chcesz mniejszy, wybierz większy numer.
  7. Rozwałkuj kawałek ciasta na okrągły naleśnik, który powinien mieć około 0,3 do 0,5 cm.
  8. Przygotuj papier do pieczenia, każdy kawałek ciasta będzie potrzebował własnego. Pozwól mu rosnąć przez co najmniej kolejny kwadrans.
  9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik. Idealnie przynajmniej 230°C dla konwekcji z górnym ogrzewaniem.
  10. Cały sukces przepisu tkwi w udanym wypieku. Istotna jest tu naprawdę wysoka temperatura. Jeśli zamierzasz upiec pita na blasze do pieczenia, pozwól, aby blacha do pieczenia również się nagrzała. W przeciwnym razie mogłoby dojść do wychłodzenia piekarnika i chleb nie miałby odpowiedniej konsystencji. Inną opcją jest pieczenie pity bezpośrednio na grillu.
  11. Umieść naleśniki w piekarniku jeden po drugim. Za każdym razem należy piec około 6 do 8 minut. Aby uzyskać bardziej chrupiący spód, pod koniec pieczenia można przewrócić pasztet na drugą stronę.
  12. Zaraz po wyjęciu upieczonej pity z piekarnika należy lekko uderzyć ją pięścią, aby przynajmniej część gorącego powietrza wydostała się na zewnątrz i naleśniki się spłaszczyły. Istnieje jednak ryzyko, że naleśnik pęknie, co nie jest tragedią, ale jeśli chcesz tego uniknąć, możesz tylko lekko naciąć lub przebić pitę i ścisnąć ją, to również uwolni część gorącego powietrza.
  13. Umieść jeszcze gorące pieczywo w misce wyłożonej czystą ściereczką i przykryj drugą ściereczką. To powinno je zmiękczyć. W przeciwnym razie otrzymasz bardzo chrupiące ciasto, które będzie po prostu trudniejsze do nadzienia.
  14. Gdy nadzienie jest gotowe, odetnij trochę krawędzi z boku pity, otwórz naleśnik, aby utworzyć wgłębienie. Następnie wystarczy włożyć dowolne nadzienie według własnego gustu.

Nadzienia do chleba pita

Wybór łatwego i smacznego nadzienia do chleba pita wcale nie jest trudny, ponieważ wszystko zależy tylko od Twojego gustu. Zastanawiasz się, co dodać do chleba pita? Już nie musisz. Przyjrzyjmy się trzem różnym sposobom nadziewania chleba pita.

Chleb pita z wieprzowiną

Ten przepis na chleb pita jest z jogurtem, więc bądź ostrożny, jeśli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, wybierz inny odpowiedni jogurt. W razie potrzeby chleb pita można przygotować z mięsa mielonego lub szatkowanego.

Składniki

  • kawałek wieprzowiny,
  • jogurt grecki
  • ogórek
  • czosnek,
  • sok cytrynowy,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • Mennica.

Przygotowanie

  1. Piec kawałek wieprzowiny w piekarniku do smaku. Przygotowanie w powolnej kuchence jest jeszcze lepsze. Po ostygnięciu pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  2. Przygotować tzatziki – jogurt wymieszać z drobno startym ogórkiem, rozgniecionym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Jeśli lubisz świeże zioła, dodaj posiekany koperek lub miętę.
  4. Następnie wystarczy wymieszać mięso z dressingiem i napełnić pitę.

Chleb pita z kurczakiem

Składniki

  • pierś z kurczaka (lub inna ulubiona część),
  • Jogurt typu greckiego lub kwaśna śmietana,
  • rukola,
  • sól i pieprz,
  • sok cytrynowy.

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka smażymy na patelni i doprawiamy. Na przykład możesz również użyć kawałków pieczonego kurczaka i tym podobnych.
  2. Jogurt wymieszać z drobno posiekaną rukolą, doprawić i skropić sokiem z cytryny.
  3. Wtedy możesz służyć.

Faszerowana pita w stylu Chin

Jeśli lubisz chińskie jedzenie, możesz spróbować tego lekkiego, nietradycyjnego nadzienia w połączeniu z pitą.

Składniki

  • kawałki kurczaka,
  • skrobia kukurydziana,
  • olej,
  • sos sojowy,
  • żółtko,
  • Biały Jogurt,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj kawałki kurczaka z odrobiną skrobi, aby utworzyć skórkę. Dodaj olej, sos sojowy i jedno żółtko. Wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Aby zrobić sos wystarczy posolić i popieprzyć biały jogurt i włożyć go do chleba pod mięsem.

Ten ciekawy placek pszenny oferuje szeroki zakres zastosowań. Niezależnie od tego, czy wybierzesz to jako przystawkę, czy jako kieszonkę do wypełnienia, otrzymasz raczej egzotyczne danie. Zaletą jest to, że bez problemu przygotujesz to ciasto w zdrowej wersji z mąki pełnoziarnistej i dobierzesz nadzienie warzywne. Wszystko zależy tylko od twoich upodobań.

Źródło: mygreekdish.com, natashaskitchen.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.