Ciasto kruche z owocami – Przepis jak od babci

Ciasto kruche to wspomnienie dzieciństwa, bo nasze babcie po prostu robiły je najlepiej. Masz w domu świeże owoce i chcesz je wykorzystać? Następnie pamiętaj o upieczeniu najlepszego ciasta kruchego.

Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a zachwyci smakiem i giętkim ciastem. Do szybkiego ciasta kruchego możesz użyć dowolnych owoców, które masz w domu, a wcale nie zaszkodzi, jeśli użyjesz także owoców z puszki. Choć nie da się go porównać do świeżego.

Dla nas najbardziej możemy polecić:

  • ciasto kruche z jabłkami
  • kruche ciasto śliwkowe
  • ciasto kruche z jagodami.

Ciasto kruche można przygotować także z rabarbarem, truskawkami, brzoskwiniami, morelami lub wykorzystać czarną porzeczkę lub jagody. Można też wymieszać owoce i ciasto będzie ciekawsze.

Przepis na ciasto kruche

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:1 porcje

Nie trzeba ważyć składników, bo mamy przepis na ciasto kruche.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp cukier, mąkę półgrubą, cukier waniliowy i masło.
  2. Z surowców robimy ręcznie okruchy, które muszą być dobrze przetworzone.
  3. Podzielić okruchy, odłożyć 1 szklankę.
  4. Z pozostałego miękiszu przygotujemy ciasto na ciasto.
  5. Do posypki dodać mleko, 2 jajka i proszek do pieczenia.
  6. Ciasto dobrze mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ale możemy też blachę posmarować masłem i posypać mąką, jak to robiły nasze babcie, które nie używały tak często papieru do pieczenia jak my dzisiaj.
  7. Na cieście ułóż umyte owoce i posyp je resztą odłożonej wcześniej bułki tartej.
  8. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni i piecz 40 minut.
  9. O tym, czy ciasto jest gotowe, przekonamy się za pomocą patyka, do którego ciasto nie może się przyklejać.

Pozostaw ciasto do ostygnięcia i podawaj. Ciasto będzie pięknie plastyczne, nawet jeśli nie masz czasu na jego zjedzenie od razu.

TIP: Spróbuj także ciasta kruchego z twarogiem lub budyniem. Można to zrobić po prostu mieszając w misce na początku przepisu 100 g twarogu z pozostałymi składnikami lub więcej, według uznania.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: Cookclassy.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.