Ciasto kruche z owocami – Przepis jak od babci
Ciasto kruche to wspomnienie dzieciństwa, bo nasze babcie po prostu robiły je najlepiej. Masz w domu świeże owoce i chcesz je wykorzystać? Następnie pamiętaj o upieczeniu najlepszego ciasta kruchego.
Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a zachwyci smakiem i giętkim ciastem. Do szybkiego ciasta kruchego możesz użyć dowolnych owoców, które masz w domu, a wcale nie zaszkodzi, jeśli użyjesz także owoców z puszki. Choć nie da się go porównać do świeżego.
Dla nas najbardziej możemy polecić:
- ciasto kruche z jabłkami
- kruche ciasto śliwkowe
- ciasto kruche z jagodami.
Ciasto kruche można przygotować także z rabarbarem, truskawkami, brzoskwiniami, morelami lub wykorzystać czarną porzeczkę lub jagody. Można też wymieszać owoce i ciasto będzie ciekawsze.
Przepis na ciasto kruche
Nie trzeba ważyć składników, bo mamy przepis na ciasto kruche.
Składniki
Przygotowanie
- Do miski wsyp cukier, mąkę półgrubą, cukier waniliowy i masło.
- Z surowców robimy ręcznie okruchy, które muszą być dobrze przetworzone.
- Podzielić okruchy, odłożyć 1 szklankę.
- Z pozostałego miękiszu przygotujemy ciasto na ciasto.
- Do posypki dodać mleko, 2 jajka i proszek do pieczenia.
- Ciasto dobrze mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ale możemy też blachę posmarować masłem i posypać mąką, jak to robiły nasze babcie, które nie używały tak często papieru do pieczenia jak my dzisiaj.
- Na cieście ułóż umyte owoce i posyp je resztą odłożonej wcześniej bułki tartej.
- Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni i piecz 40 minut.
- O tym, czy ciasto jest gotowe, przekonamy się za pomocą patyka, do którego ciasto nie może się przyklejać.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia i podawaj. Ciasto będzie pięknie plastyczne, nawet jeśli nie masz czasu na jego zjedzenie od razu.
TIP: Spróbuj także ciasta kruchego z twarogiem lub budyniem. Można to zrobić po prostu mieszając w misce na początku przepisu 100 g twarogu z pozostałymi składnikami lub więcej, według uznania.
Ciesz się posiłkiem!
Źródło: Cookclassy.com
Inne ulubione przepisy