Ciasto Mandarynkowe – Przepis na lekki deser
Ciasto mandarynkowe z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz orzeźwiające i owocowe desery. Jest świeży i lekki, więc każdy go pokocha. Połączenie twarogu, śmietanki i słodkich mandarynek jest po prostu świetne.
Przygotuj najlepsze ciasto mandarynkowe w domu. Orzeźwiający przysmak, który nadaje się również jako tort urodzinowy lub na wizytę.
Przepis na ciasto z mandarynkami
Wypróbuj prosty przepis na ciasto mandarynkowe.
Składniki
Składniki na nadzienie i posypkę
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce. Następnie dodaj jajka, wodę i olej i wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Ilość składników jest na tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Foremkę wysmarować masłem i wlać ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciało przestanie być ciepłe, umieść je z powrotem w formie.
- Do nadzienia wymieszaj twaróg, jogurt i cukier. Aby wszystko dobrze się kleiło, dodaj usztywniacz, który bez problemu przygotujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ubij śmietanę i dodaj do masy.
- Nałóż nadzienie na korpus, a następnie udekoruj odsączonymi mandarynkami.
- Przygotuj galaretkę na ciasto zgodnie z instrukcją, mieszając ją z sokiem z mandarynki. Następnie wylej tę glazurę na powierzchnię ciasta.
- Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadź żelatynę. Nie zapomnij polać brzegów ciasta, aby wszystko ładnie się trzymało.
- Następnie wystarczy włożyć ciasto do lodówki i poczekać, aż galaretka stwardnieje na wierzchu.
Ciasto mandarynkowe ze śmietaną jest łatwe i szybkie. Nadzienie z twarogu jest lekkie i doskonale komponuje się z mandarynkami. Możesz urozmaicić ten przepis i spróbować ciasta z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie czy truskawki.
Inne ulubione przepisy