Ciasto Mandarynkowe – Przepis na lekki deser

Ciasto mandarynkowe z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz orzeźwiające i owocowe desery. Jest świeży i lekki, więc każdy go pokocha. Połączenie twarogu, śmietanki i słodkich mandarynek jest po prostu świetne.

Przygotuj najlepsze ciasto mandarynkowe w domu. Orzeźwiający przysmak, który nadaje się również jako tort urodzinowy lub na wizytę.

Przepis na ciasto z mandarynkami

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:8 porcje

Wypróbuj prosty przepis na ciasto mandarynkowe.

Składniki

  • Składniki na nadzienie i posypkę

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce. Następnie dodaj jajka, wodę i olej i wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
  2. Ilość składników jest na tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Foremkę wysmarować masłem i wlać ciasto.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  4. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciało przestanie być ciepłe, umieść je z powrotem w formie.
  5. Do nadzienia wymieszaj twaróg, jogurt i cukier. Aby wszystko dobrze się kleiło, dodaj usztywniacz, który bez problemu przygotujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Ubij śmietanę i dodaj do masy.
  7. Nałóż nadzienie na korpus, a następnie udekoruj odsączonymi mandarynkami.
  8. Przygotuj galaretkę na ciasto zgodnie z instrukcją, mieszając ją z sokiem z mandarynki. Następnie wylej tę glazurę na powierzchnię ciasta.
  9. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadź żelatynę. Nie zapomnij polać brzegów ciasta, aby wszystko ładnie się trzymało.
  10. Następnie wystarczy włożyć ciasto do lodówki i poczekać, aż galaretka stwardnieje na wierzchu.

Ciasto mandarynkowe ze śmietaną jest łatwe i szybkie. Nadzienie z twarogu jest lekkie i doskonale komponuje się z mandarynkami. Możesz urozmaicić ten przepis i spróbować ciasta z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie czy truskawki.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.