Ciasto marchewkowe: Przepis na zdrowe ciasto
Ciasto marchewkowe to smaczny deser o niepowtarzalnym smaku. Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe, czyli ciasto marchewkowe, jest prosty i możesz je szybko przygotować, nawet jeśli jesteś początkującym.
Marchewka
Marchewka jest jednym z najbardziej wysokokalorycznych warzyw, a orzechy zawierają również dużą ilość tłuszczu. Jednak to nie jest główny problem kaloryczny z tym puddingiem. Co ważne, zazwyczaj zawiera też sporo cukru, białej mąki i oleju. Z tego powodu nie jest to taki zdrowy deser. Jeśli jednak pozwalasz sobie na to z umiarem, nie musisz martwić się o swoją szczupłą linię.
Dodatkowo bez problemu możesz wymienić składniki na nieco zdrowsze i stworzyć fitnessowe ciasto marchewkowe z twarogiem. Zdrowe ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej to również świetny wybór, jeśli dbasz o swoją dietę. W rezultacie jednak magia tego przysmaku pochłonie Cię tak bardzo, że zupełnie zapomnisz o ilości kalorii.
Historia ciasta marchewkowego
Podobno historia tego ciasta marchewkowego sięga 1827 roku, kiedy to w Anglii ukazała się francuska książka kucharska, której autorem był Antoine Beauvilliers. To właśnie w niej znalazł się pierwszy przepis na tzw. ciasto marchewkowe. Jeśli jednak chcesz prześledzić historię tego deseru jeszcze dalej, prawdopodobnie ma on swoje korzenie w średniowiecznych puddingach marchewkowych.
Pochodzenie puddingu marchewkowego pochodzi od Arabów. Zaczęli uprawiać marchewkę w ukierunkowany sposób. Prawdopodobnie dlatego, że trudno było zdobyć cukier, używali marchwi jako słodzika ze względu na wysoką zawartość cukru. Następnie budyń marchewkowy rozprzestrzenił się na cały świat, zwłaszcza w Anglii, gdzie stał się popularnym przysmakiem.
W połowie lat dwudziestych luksusowe ciasto marchewkowe dotarło do Ameryki. Stał się ważnym deserem. Po drugiej wojnie światowej były duże nadwyżki marchwi w puszkach, więc amerykański filantrop George C. Page zatrudnił piekarza do przetworzenia ich na produkt, który można było sprzedać. I tak powstało ciasto marchewkowe. W późniejszych latach ciasto marchewkowe zyskało popularność, dzięki temu, że zostało oznaczone jako zdrowe ciasto marchewkowe.
Jeśli kiedykolwiek jadłeś boskie ciasto marchewkowe, z pewnością możesz sobie bardzo dokładnie wyobrazić ten termin. Jego smak jest bardzo wyrazisty. A poza tym ciasto marchewkowe jest również świetne dla dzieci. To połączenie sprężystej masy, chrupiących orzechów, świeżej marchwi i cynamonu, czasem z dodatkiem serka śmietankowego. Zaostrz apetyt ciastem marchewkowym lub przygotuj je dla swoich bliskich jako prezent urodzinowy.
W tej chwili można spotkać głównie soczyste ciasto marchewkowe w formie z sernikiem na wierzchu. Oryginalne ciasto marchewkowe babci było bez kremu. Ta nierozłączna para powstała dopiero w latach 60. Jednym z powodów była popularność serników. Bardzo popularny stał się również serek śmietankowy Philadelphia. To właśnie wtedy powstał tradycyjny duet ciasta marchewkowego z serkiem.
Przygotowaliśmy również dla Was alternatywę w postaci ciastek marchewkowych z kremem mascarpone na wierzchu. Więc możesz wybrać to, co ci się bardziej podoba.
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Przepis na ciasto marchewkowe ze śmietaną
To proste ciasto marchewkowe ma długą historię i ewoluowało w doskonały deser. Połączenie poszczególnych składników przynosi rozpływającą się delikatność. Z tego powodu warto również spróbować jego przygotowania, na pewno przypadnie Ci do gustu. Zobaczmy, jak przygotować przepis na ciasto marchewkowe na blasze do pieczenia.
Składniki
Przygotowanie
- Zanim zaczniesz, rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Formę wysmarować odrobiną masła i posypać gruboziarnistą mąką. Ewentualnie wyłóż dno papierem do pieczenia.
- Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia. Dodaj cukier granulowany, sól, szczyptę lub dwie mielonego imbiru i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, olej, roztopione masło i jajko. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz mieć jajek, wypróbuj ich zamienniki podczas pieczenia, dziś znamy wiele możliwości zastąpienia jajek.
- Dodać płynne składniki do suchej mieszanki, lekko wymieszać trzepaczką. Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać z startą marchewką.
- To ciasto wymaga tylko krótkiej manipulacji, im dłużej nad nim pracujesz, tym bardziej je zniszczy. Z tego powodu mieszaj tylko krótko i intensywnie, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Wlać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.
- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Alternatywnie możesz również zrobić krem na wierzchu lub w pokrojonym cieście.
Polecamy: Muffinki marchewkowe
Krem śmietankowy na ciasto
Serek śmietankowy jest nieodzownym elementem soczystego i puszystego ciasta marchewkowego. Jego przygotowanie jest proste i wznosi deser na zupełnie inny poziom.
Składniki
- 50 g masła,
- 200 g serka śmietankowego,
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie
- Niech masło zmięknie w temperaturze pokojowej, aby ułatwić pracę.
- Miękkie masło utrzeć z serem, na koniec dodać cukier puder.
- Na koniec wystarczy dokładnie wymieszać i można przystąpić do smarowania ciasta.
Krem mascarpone na ciasto
Jeśli nie lubisz serka śmietankowego, możesz wypróbować przepis na puszyste ciasto marchewkowe z mascarpone, procedura jest prosta.
Polecamy: Czym zastąpić mascarpone?
Składniki
- 50 g masła,
- 250 g mascarpone,
- 100 g cukru pudru,
Przygotowanie
- Niech masło zmięknie w temperaturze pokojowej, aby ułatwić pracę.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.
- Po wymieszaniu miksować dalej i stopniowo dodawać mascarpone.
- Ubitą śmietanę z mascarpone można posmarować ciastem marchewkowym.
Inną alternatywą jest przygotowanie ciasta marchewkowego z kremowym serkiem.
Najczęstsze błędy przy robieniu ciasta marchewkowego
Miękkie ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania i jest bardzo satysfakcjonującym deserem, którym nikt nie gardzi. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas jej przygotowywania, aby zachowała elastyczną konsystencję i wspaniały smak. Czego unikać, aby ciasto marchewkowe wyszło dokładnie tak, jak sobie tego życzysz?
- W przypadku ciasta ważne jest, aby najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, następnie płynne i dopiero wtedy można je ze sobą wymieszać. Powinno to nastąpić błyskawicznie, ciasto musi szybko znaleźć się w piekarniku.
- Im dłużej będziesz mieszać ciasto, tym gorsza będzie jego konsystencja. Ubijając uzyskasz tylko tak ciężkie i gęste ciasto. Z tego powodu wystarczy szybko połączyć składniki i od razu wlać je do formy.
- Ponieważ proszek do pieczenia jest używany do pieczenia, konieczne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym razie proszek do pieczenia go nie polubi, a ciasto będzie płaskie i gęste. Dlatego pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, a także zachować ostrożność podczas podgrzewania mleka, aby go nie przegrzać.
- Pozostaw wystarczająco dużo czasu, aby piekarnik się nagrzał. Jeśli umieścisz ciasto w niewystarczającej temperaturze, może to poważnie je uszkodzić.
- Zetrzyj marchewkę naprawdę drobno. Nie warto próbować robić tego łatwiej na grubej tarce, bo wtedy starta marchewka nie miałaby czasu zmięknąć, a to prowadziłoby do słabej konsystencji ciasta.
- Zawsze pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, kiedy rozsmarujesz na nim krem. W przeciwnym razie masło mogłoby się rozpuścić w śmietanie, powodując nieprzyjemny efekt.
- Ciasto ma naturalnie gęstszą konsystencję, więc nie próbuj go poprawiać dodając więcej proszku do pieczenia, może to zepsuć jego smak.
Jak udekorować ciasto marchewkowe?
- Przepis na ten deser bezpośrednio zachęca do innowacji. Z tego powodu można spotkać wiele różnych odmian tego ciasta. Może więc stworzyć ciasto marchewkowe z owocami, karmelem lub dodać ananasa, sok pomarańczowy i tym podobne, ale nie dorównują one tradycyjnemu przepisowi.
- Jeśli masz ten deser w Niemczech, prawdopodobnie będzie ozdobiony marcepanową marchewką. Z kolei w Wielkiej Brytanii na przykład uważają, że krem powinien być bez żadnych ozdób. Więc możesz się zainspirować.
- Ciasto marchewkowe można przygotować w wielu różnych formach, na przykład jako kanapkę lub ciasto marchewkowe na blasze do pieczenia.
Ciasto marchewkowe nadaje się również na urodziny i jest popularne ze względu na swoją prostotę i niebezpiecznie dobry smak. Z pewnością przypadnie Ci do gustu typowo pikantny smak z dodatkiem orzechów w giętkim cieście. Dlatego nie wahaj się z jego przygotowaniem, jeśli unikniesz najczęstszych błędów, nie musisz się martwić, że ciasto się nie uda.
Źródło: ifoodreal.com, fitfoodiefinds.com
Inne ulubione przepisy