Przepis na ciasto marchewkowe: Zdrowy deser

Ciasto marchewkowe to smaczny deser o niepowtarzalnym smaku. Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe, czyli ciasto marchewkowe, jest prosty i możesz je szybko przygotować, nawet jeśli jesteś początkującym.

Marchewka

Marchewka jest jednym z najbardziej wysokokalorycznych warzyw, a orzechy zawierają również dużą ilość tłuszczu. Jednak to nie jest główny problem kaloryczny z tym puddingiem. Co ważne, zazwyczaj zawiera też sporo cukru, białej mąki i oleju. Z tego powodu nie jest to taki zdrowy deser. Jeśli jednak pozwalasz sobie na to z umiarem, nie musisz martwić się o swoją szczupłą linię.

Ciasto marchewkowe przepis
Źródło zdjęcia: Africa Studio / Shutterstock.com

Dodatkowo bez problemu możesz wymienić składniki na nieco zdrowsze i stworzyć fitnessowe ciasto marchewkowe z twarogiem. Zdrowe ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej to również świetny wybór, jeśli dbasz o swoją dietę. W rezultacie jednak magia tego przysmaku pochłonie Cię tak bardzo, że zupełnie zapomnisz o ilości kalorii.

Historia ciasta marchewkowego

Podobno historia tego ciasta marchewkowego sięga 1827 roku, kiedy to w Anglii ukazała się francuska książka kucharska, której autorem był Antoine Beauvilliers. To właśnie w niej znalazł się pierwszy przepis na tzw. ciasto marchewkowe. Jeśli jednak chcesz prześledzić historię tego deseru jeszcze dalej, prawdopodobnie ma on swoje korzenie w średniowiecznych puddingach marchewkowych.

Pochodzenie puddingu marchewkowego pochodzi od Arabów. Zaczęli uprawiać marchewkę w ukierunkowany sposób. Prawdopodobnie dlatego, że trudno było zdobyć cukier, używali marchwi jako słodzika ze względu na wysoką zawartość cukru. Następnie budyń marchewkowy rozprzestrzenił się na cały świat, zwłaszcza w Anglii, gdzie stał się popularnym przysmakiem.

W połowie lat dwudziestych luksusowe ciasto marchewkowe dotarło do Ameryki. Stał się ważnym deserem. Po drugiej wojnie światowej były duże nadwyżki marchwi w puszkach, więc amerykański filantrop George C. Page zatrudnił piekarza do przetworzenia ich na produkt, który można było sprzedać. I tak powstało ciasto marchewkowe. W późniejszych latach ciasto marchewkowe zyskało popularność, dzięki temu, że zostało oznaczone jako zdrowe ciasto marchewkowe.

Jeśli kiedykolwiek jadłeś boskie ciasto marchewkowe, z pewnością możesz sobie bardzo dokładnie wyobrazić ten termin. Jego smak jest bardzo wyrazisty. A poza tym ciasto marchewkowe jest również świetne dla dzieci. To połączenie sprężystej masy, chrupiących orzechów, świeżej marchwi i cynamonu, czasem z dodatkiem serka śmietankowego. Zaostrz apetyt ciastem marchewkowym lub przygotuj je dla swoich bliskich jako prezent urodzinowy.

W tej chwili można spotkać głównie soczyste ciasto marchewkowe w formie z sernikiem na wierzchuOryginalne ciasto marchewkowe babci było bez kremu. Ta nierozłączna para powstała dopiero w latach 60. Jednym z powodów była popularność serników. Bardzo popularny stał się również serek śmietankowy Philadelphia. To właśnie wtedy powstał tradycyjny duet ciasta marchewkowego z serkiem.

Przygotowaliśmy również dla Was alternatywę w postaci ciastek marchewkowych z kremem mascarpone na wierzchu. Więc możesz wybrać to, co ci się bardziej podoba.

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przepis na ciasto marchewkowe ze śmietaną

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas pieczenia: 35 minutaCzas całkowity:1 godzina 5 minutaLiczba porcji:8 porcje

To proste ciasto marchewkowe ma długą historię i ewoluowało w doskonały deser. Połączenie poszczególnych składników przynosi rozpływającą się delikatność. Z tego powodu warto również spróbować jego przygotowania, na pewno przypadnie Ci do gustu. Zobaczmy, jak przygotować przepis na ciasto marchewkowe na blasze do pieczenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniesz, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Formę wysmarować odrobiną masła i posypać gruboziarnistą mąką. Ewentualnie wyłóż dno papierem do pieczenia.
  3. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia. Dodaj cukier granulowany, sól, szczyptę lub dwie mielonego imbiru i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.
  5. W drugiej misce wymieszaj mleko, olej, roztopione masło i jajko. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz mieć jajek, wypróbuj ich zamienniki podczas pieczenia, dziś znamy wiele możliwości zastąpienia jajek.
  6. Dodać płynne składniki do suchej mieszanki, lekko wymieszać trzepaczką. Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać z startą marchewką.
  7. To ciasto wymaga tylko krótkiej manipulacji, im dłużej nad nim pracujesz, tym bardziej je zniszczy. Z tego powodu mieszaj tylko krótko i intensywnie, aby uzyskać gładkie ciasto.
  8. Wlać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremce.
  10. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Alternatywnie możesz również zrobić krem ​​​​na wierzchu lub w pokrojonym cieście.

Polecamy: Muffinki marchewkowe

Krem śmietankowy na ciasto

Serek śmietankowy jest nieodzownym elementem soczystego i puszystego ciasta marchewkowego. Jego przygotowanie jest proste i wznosi deser na zupełnie inny poziom.

Składniki

  • 50 g masła,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie

  1. Niech masło zmięknie w temperaturze pokojowej, aby ułatwić pracę.
  2. Miękkie masło utrzeć z serem, na koniec dodać cukier puder.
  3. Na koniec wystarczy dokładnie wymieszać i można przystąpić do smarowania ciasta.

Krem mascarpone na ciasto

Jeśli nie lubisz serka śmietankowego, możesz wypróbować przepis na puszyste ciasto marchewkowe z mascarpone, procedura jest prosta.

Polecamy: Czym zastąpić mascarpone?

Składniki

  • 50 g masła,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,

Przygotowanie

  1. Niech masło zmięknie w temperaturze pokojowej, aby ułatwić pracę.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.
  3. Po wymieszaniu miksować dalej i stopniowo dodawać mascarpone.
  4. Ubitą śmietanę z mascarpone można posmarować ciastem marchewkowym.

Inną alternatywą jest przygotowanie ciasta marchewkowego z kremowym serkiem.

Najczęstsze błędy przy robieniu ciasta marchewkowego

Miękkie ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania i jest bardzo satysfakcjonującym deserem, którym nikt nie gardzi. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas jej przygotowywania, aby zachowała elastyczną konsystencję i wspaniały smak. Czego unikać, aby ciasto marchewkowe wyszło dokładnie tak, jak sobie tego życzysz?

  • W przypadku ciasta ważne jest, aby najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, następnie płynne i dopiero wtedy można je ze sobą wymieszać. Powinno to nastąpić błyskawicznie, ciasto musi szybko znaleźć się w piekarniku.
  • Im dłużej będziesz mieszać ciasto, tym gorsza będzie jego konsystencja. Ubijając uzyskasz tylko tak ciężkie i gęste ciasto. Z tego powodu wystarczy szybko połączyć składniki i od razu wlać je do formy.
  • Ponieważ proszek do pieczenia jest używany do pieczenia, konieczne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym razie proszek do pieczenia go nie polubi, a ciasto będzie płaskie i gęste. Dlatego pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, a także zachować ostrożność podczas podgrzewania mleka, aby go nie przegrzać.
  • Pozostaw wystarczająco dużo czasu, aby piekarnik się nagrzał. Jeśli umieścisz ciasto w niewystarczającej temperaturze, może to poważnie je uszkodzić.
  • Zetrzyj marchewkę naprawdę drobno. Nie warto próbować robić tego łatwiej na grubej tarce, bo wtedy starta marchewka nie miałaby czasu zmięknąć, a to prowadziłoby do słabej konsystencji ciasta.
  • Zawsze pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, kiedy rozsmarujesz na nim krem. W przeciwnym razie masło mogłoby się rozpuścić w śmietanie, powodując nieprzyjemny efekt.
  • Ciasto ma naturalnie gęstszą konsystencję, więc nie próbuj go poprawiać dodając więcej proszku do pieczenia, może to zepsuć jego smak.

Polecamy: Babka marchewkowa

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

  • Przepis na ten deser bezpośrednio zachęca do innowacji. Z tego powodu można spotkać wiele różnych odmian tego ciasta. Może więc stworzyć ciasto marchewkowe z owocamikarmelem lub dodać ananasa, sok pomarańczowy i tym podobne, ale nie dorównują one tradycyjnemu przepisowi.
  • Jeśli masz ten deser w Niemczech, prawdopodobnie będzie ozdobiony marcepanową marchewką. Z kolei w Wielkiej Brytanii na przykład uważają, że krem ​​powinien być bez żadnych ozdób. Więc możesz się zainspirować.
  • Ciasto marchewkowe można przygotować w wielu różnych formach, na przykład jako kanapkę lub ciasto marchewkowe na blasze do pieczenia.

Ciasto marchewkowe nadaje się również na urodziny i jest popularne ze względu na swoją prostotę i niebezpiecznie dobry smak. Z pewnością przypadnie Ci do gustu typowo pikantny smak z dodatkiem orzechów w giętkim cieście. Dlatego nie wahaj się z jego przygotowaniem, jeśli unikniesz najczęstszych błędów, nie musisz się martwić, że ciasto się nie uda.

Źródło: ifoodreal.com, fitfoodiefinds.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.