Ciasto miodowe: Łatwy i szybki przepis dla początkujących
To, że ciasto miodowe należą do najpopularniejszych wypieków ostatnich lat chyba nie trzeba podkreślać. Tysiące ludzi „jedzie” na swoim guście. Kto choć raz spróbował, bezpowrotnie zatraca się w smaku miodu, śmietanki i orzechów włoskich.
Pochodzenie ciasta miodowego
Oryginalny sposób robienia ciasta miodowego pochodzi z krajów wschodnich, gdzie wypiekano go prawie w każdej chałupie. W zasadzie nie było na to uniwersalnej instrukcji. Jeśli chodzi o rodzinę, to ma ona własną procedurę przygotowawczą, często przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Ciasto, które na pierwszy rzut oka wygląda jak arcydzieło doświadczonego cukiernika, jest w zasadzie bardzo proste. Musisz tylko wiedzieć, jak to zrobić, a potem jest to łatwe. Dziś krok po kroku przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania prostego ciasta miodowego, aby efekt Twoich wysiłków był w pełni doskonały.
Miód wysokiej jakości jest podstawą ciasta miodowego
Podstawą przygotowania doskonałego miodowego ciasta jest oczywiście miód. Od nas zależy, czy użyjemy jasnego, czy ciemnego miodu. W Europie Środkowej panuje ogólna popularność miodów ciemnych, w pozostałych częściach świata preferuje się miody jasne. Ale tak czy inaczej, zawsze powinniśmy wiedzieć, skąd pochodzi miód. Powszechnie wiadomo, że jest to najstarszy i czysto naturalny słodzik. To nie tylko słodki poczęstunek, ale także źródło zdrowia. Wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami, uspokaja nerwy i wzmacnia cały organizm. Jego zastosowanie w cukiernictwie znacznie wydłuża jego trwałość.
Przepis na ciasto miodowe
Dzień przed przygotowaniem przepisu na miękkie ciasto miodowe z orzechami należy ugotować karmel ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce. (Możesz też spróbować przygotować wilgotne ciasto miodowe z salk)
Przygotuj szybkie ciasto miodowe z orzecha włoskiego. Rzućmy okiem na przepis.
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na krem
Przygotowanie krok po kroku
- Zaczynamy od podgrzania ciasta w łaźni wodnej. Mieszankę wystarczy rozpuścić, aby poszczególne składniki idealnie się połączyły, nie zaleca się jej gotowania. Do metalowej miski lub garnka wkładamy więc pokrojone na kawałki masło, mleko, cukier i miód. Gdy tylko masa się połączy, wyjmujemy miskę z łaźni wodnej.
- Dodaj całe jajka i ocet do rozpuszczonej mieszanki. Mieszamy.
- Teraz kolej na naszego asystenta miksowania – robota. Jeśli go nie mamy, musimy wymieszać go ręcznie. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną do schłodzonej mieszanki i mieszaj, aż wszystko połączy się w ciasto.
- Na ciasto przygotowujemy wałek roboczy i lekko oprószamy mąką. Wyciągamy masę z robota na rolkę i lekko oprószamy mąką od góry i jeszcze trochę pracujemy. Nadajemy mu kształt walca, który kroimy na 4 równe części. Następnie zawijamy każdy z osobna w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Zanim ciasto wystygnie, przygotuj śmietanę, wlewając mleko i mąkę pszenną do miski lub garnka i robiąc z nich gęstszą zawiesinę jako bazę do kremu. Owsianka wkrótce zgęstnieje i trzeba ją intensywnie mieszać, aby się nie przypaliła. Gęstą owsiankę wylewamy na talerz, aby szybciej ostygła.
- Zanim to nastąpi, wróćmy do wyrabiania ciasta. Ponownie wyjmij z lodówki na lekko posypaną mąką powierzchnię. Każdy kawałek rozwałkuj na kwadratową lub prostokątną blachę o grubości 3-4 milimetrów i ułóż ciasto miodowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem każdy arkusz ciasta nakłuć widelcem, aby nie tworzyły się na nim pęcherzyki powietrza. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 °C. Jeśli zmieścisz dwie blachy w piekarniku, możesz piec je jednocześnie. Miód zawarty w cieście musi się skarmelizować, więc kolor upieczonej blachy musi być bardzo złocisty (ale nie spalony).
- Zanim ciasto się upiecze, robimy dalej krem, w którym ponownie pomoże nam robot. Do pojemnika z robota wkładamy dozwolone masło i włączamy go na średnich obrotach. Po małych porcjach do masła dodamy gotowany, zimny puree.
- Teraz przychodzi karmelizowane mleko skondensowane (zgodnie z instrukcją powyżej). Otwórz puszkę i dodaj karmel w częściach do masła i rozgnieć w robocie kuchennym. Gdy tylko wszystko zostanie płynnie wymieszane i połączone, wyłączamy robota.
- Jeśli upieczone płaty ciasta ostygły, możemy przystąpić do ich wypełniania. Zanim zaczniemy, nadal musimy wyrównać krawędzie wszystkich czterech płyt, aby wszystkie były takie same. Jeśli mamy kwadratowe blachy, możemy je również wyciąć na okrągło zgodnie z dnem tortownicy. Wycięte kawałki przekładamy do miski i odstawiamy na razie.
- A teraz czas na samo spełnienie. Nałożyć cienką warstwę kremu na pierwszą warstwę ciasta i przykryć drugą warstwą. Nie ma znaczenia, czy trochę kremu wyciska się na boki. Mocno dociskamy górny arkusz do dolnego, a następnie nakładamy na niego również warstwę kremu i powtarzamy wszystko z kolejnym arkuszem, aż ułożymy wszystkie cztery warstwy jeden na drugim.
- Ostatnią warstwą będzie krem, którym smarujemy górę i wszystkie boki.
- Teraz bierzemy odłożone kawałki ciasta i drobno je mielimy lub kruszymy. Następnie dodaj do nich zmielone orzechy włoskie i wymieszaj. Taką luźną masę wylać na powierzchnię ciasta i ze wszystkich stron posmarować kremem. Pomożemy sobie nożem do sztućców, aby mieszanka ładnie kleiła się do boków. Nie oszczędzamy na mieszance i na koniec wygładzamy całą pokrytą powierzchnię nożem.
Zrobiliśmy! Górną stronę można ozdobić połówkami orzecha włoskiego. Ważne jest, aby ciasto miodowe dobrze przylegało do orzechów, tak aby krem wniknął w poszczególne warstwy ciasta, które będzie wtedy sprężyste i niesamowicie dobre. Musi być przechowywany w lodówce przez co najmniej 1 dzień.
Jak gotować karmel ze skondensowanego mleka?
Umieść go nieotwarty w garnku z wodą. Puszka musi być całkowicie zanurzona przez cały czas gotowania, dlatego nie oszczędzamy wody i podczas gotowania sprawdzamy, czy jest jej wystarczająco dużo. Gotujemy 3,5 godziny. Następnie ostrożnie wyjmij puszkę, nie otwieraj jej i pozostaw do ostygnięcia do następnego dnia.
Jak na miękkie ciasto miodowe?
Na koniec podpowiemy Ci jeszcze jedną „sztuczkę”, którą możesz zastosować, jeśli się spieszysz i nie masz czasu na układanie cięć. Aby uzyskać najlepsze ciasto miodowe, przygotuj syrop cukrowy przed pieczeniem i posyp nim obficie poszczególne arkusze ciasta przed nałożeniem kremu. Syrop przyspieszy mięknięcie ciasta.
Polecamy: Świateczny Pijany Izydor
Jak zrobić syrop cukrowy i co zrobić z resztą?
To bardzo łatwe. Rozpuścić 300 gramów cukru w 1/4 litra wody na małym ogniu. Po rozpuszczeniu zwiększyć temperaturę i gotować syrop przez 5 minut. Usuwamy pianę, która tworzy się na powierzchni. Syrop ten jest następnie obficie posypywany każdym arkuszem ciasta, tak aby powierzchnia była równomiernie zwilżona.
Przechowuj pozostały syrop w lodówce, gdzie wytrzyma miesiąc. Możemy go również używać w koktajlach i drinkach mieszanych. Stanowi lepszą alternatywę dla ich słodzenia, ponieważ sam cukier nie rozpuszcza się dobrze w zimnych napojach. Ale o tym kiedyś następnym razem.
Inne ulubione przepisy