Ciasto Matcha – Przepis z kremem mascarpone
Ciasto Matcha to smaczne ciasto, które wprowadzi odrobinę egzotyki do Twojego domu. Wypróbuj przepis na ciasto matcha, które wymaga herbaty matcha.
Co to jest matcha?
Czy znasz japońską zieloną herbatę matcha? Wyjątkowość polega na tym, że dostępna jest w postaci proszku, w którym wykorzystuje się wyłącznie najwyższej jakości liście herbaty. Nadaje się jako stymulator życia, pomaga również spalać tłuszcz, a ponadto można go stosować wszędzie – na zimno, na gorąco, nawet w kuchni.
Dlatego dziś przygotujemy kilka przepisów na matchę – na przykład smaczny sernik. Matchę znajdziemy w drogeriach, ale można ją także kupić online.
Bardzo mi smakowała w cieście, bo nadała mu ciekawego i niepowtarzalnego smaku . Na pewno dodam go do innych przepisów, bo jestem ciekawa, jak będzie komponował się z innymi smakami. Mam nadzieję, że nie wypijemy wszystkiego, zanim przystąpię do eksperymentów.
Przepis na ciasto Matcha
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na krem
Przygotowanie
- Wszystkie składniki sypkie na ciasto odważyć i wsypać do miski. Wystarczy dodać jajka i wymieszać składniki. (Zamiast miksera wymieszałam składniki ręcznie. Ułatwi to pracę z ciastem i będzie lepiej się łączyć.)
- Z ciasta uformuj kulę i włóż do lodówki na 20-30 minut.
- Schłodzone ciasto wyciśnij rękoma na spód i boki okrągłej formy. Ciasto można łatwo rozwałkować i przenieść do formy na wałku. (To zależy od Ciebie, jak Ci bardziej pasuje. Nie musimy wycierać formy. Masło sprawi, że ciasto nie będzie się kleiło do formy.)
- Następnie nakłuwamy ciasto w formie widelcem, aby podczas pieczenia nie napęczniało za bardzo i możemy je piec w nagrzanym piekarniku. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto powinno mieć złocisty kolor.
- Jeżeli pieczemy ciasto to zaczynamy przygotowywać krem na ciasto .
- Do miski wlej mleko kokosowe i dodaj mascarpone. Całość wymieszaj blenderem, dodaj wiórki kokosowe i masło Cheat Spread.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z kremem.
- Nie zapomnij także osłodzić kremu. Ja użyłam jednej łyżki cukru pudru. (Jeśli uznasz, że krem jest trochę słodki, możesz dodać go więcej lub odwrotnie, jeśli nie jesteś fanem słodzików, nie dodawaj go.)
- Na koniec dodajemy tylko proszek matcha i gotowy krem zostawiamy do ostygnięcia w lodówce.
- Następnie łyżką przenosimy naszą schłodzoną śmietankę na gotowe ciasto.
- Gotową tartę wkładamy do lodówki i studzimy przez noc, a najlepiej całą noc, aby krem całkowicie stwardniał.
- Podczas serwowania posyp ciasto proszkiem matcha i udekoruj plasterkami migdałów. I skończyliśmy. Ciesz się posiłkiem.
Polecamy: Przepis na deser tiramisu