Ciecierzyca: Czym jest i co z niej ugotować?

Ciecierzyca często gości w naszych jadłospisach, co jest bardzo dobre, bo wciąż jest jedną z prawie zapomnianych roślin strączkowych, które są bardzo korzystne dla zdrowia.

Co to jest ciecierzyca?

Ciecierzyca to roślina znana również jako groszek rzymski, która była używana w kuchni od niepamiętnych czasów. Jest to rodzaj roślin strączkowych, który przybył do nas z Indii. Dzięki swojemu składowi i orzechowemu smakowi zdecydowanie wyróżnia się na tle innych roślin strączkowych, zalicza się nawet do superfoods.

Co to jest ciecierzyca
Źródło zdjęcia: beats1 / Shutterstock.com

Co zawiera ciecierzyca?

Powszechnie wiadomo, że rośliny strączkowe są niezbędne dla naszego zdrowia. Zawiera jednak o wiele więcej dobroczynnych substancji, takich jak aminokwasy egzogenne (lizyna, tryptofan, izoleucyna), nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy), wiele składników mineralnych (magnez, fosfor, potas, wapń, cynk) oraz witaminy B1, B1, B2, B3, B9 i beta-karoten.

Oprócz wymienionych substancji i minerałów, ciecierzyca zawiera również cholinę i kwas foliowy, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dobrą wiadomością dla osób z celiakią jest to, że nie zawiera glutenu. Ale bądź ostrożny, jako roślina strączkowa sprzyja wzdęciom.

Jak gotować ciecierzycę?

Częstym pytaniem jest, jak ją ugotować i jak długo gotować ciecierzycę.

  1. Najpierw dokładnie spłucz zimną wodą, aby usunąć kurz.
  2. Ciecierzyca również wymaga namoczenia przed gotowaniem, ale w tym przypadku należy spodziewać się znacznie dłuższego czasu niż w przypadku innych roślin strączkowych.
  3. Ciecierzycę można namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie.
  4. Podczas gotowania zmienić wodę, przepłukać i wlać dwa razy więcej wody, doprowadzić do wrzenia i pozwolić mu lekko bulgotać przez 1 godzinę.
  5. Dodaj sól przed końcem gotowania.

Przepisy z ciecierzycy

Można go używać prawie do wszystkiego. Bardzo popularne są:

  • pasta z ciecierzycy
  • naleśniki z ciecierzycy,
  • pełnowartościowa sałatka z ciecierzycy,
  • Hummus.

Może również zastąpić niezdrowe chipsy, ciecierzycę z papryką, curry lub inną pieczoną ciecierzycę, która będzie smakować tak dobrze, że już nie sięgniesz po klasyczne chipsy. Popularny staje się również makaron z ciecierzycy, który można przygotować na wiele sposobów.

Najlepsze przepisy na ciecierzycę to: 

Zupa z ciecierzycy

Jeśli myślisz o zupie z ciecierzycy, możesz ją przygotować na dwa sposoby. Albo jako gęsta i kremowa zupa rozgrzewająca w zimowe miesiące, albo taka, w której strączkowe zastępują wszelkie konfitury. Przygotuj doskonale przyprawioną zupa z ciecierzycy.

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy to tradycyjna arabska potrawa, pod którą możemy sobie wyobrazić klopsiki z tej rośliny strączkowej. Dodatkiem jest klasyczna pita lub sałatka jarzynowa.

Źródło: goodto.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.