Sałatka Coleslaw – Przepis warzywny z marchewką

Colesław jest popularny głównie w Ameryce, ale także tutaj zyskuje na popularności. To stosunkowo prosta sałatka, składająca się tylko z kilku składników, ale przy odpowiednim przygotowaniu otrzymasz danie, któremu nie można się oprzeć, które szczególnie dobrze komponuje się z pieczonym mięsem.

Jeśli lubisz przepisy na pyszne sałatki, nie możesz przegapić najlepszej sałatki coleslaw. Jest świeże i łatwo można je przygotować w domu.

Przepis na sałatkę Coleslaw

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Liczba porcji:4 porcje

Wypróbuj przepis na smaczną sałatkę coleslaw z prostym przygotowaniem. Czego potrzebujemy do sałatki z kapusty z marchewką?

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść kapustę i pokrój ją na cztery części. Pozbądź się każdego z nich. Pokroić w cienkie paski, najlepiej dużym nożem.
  2. Przygotuj miskę i włóż do niej posiekaną kapustę. Dodaj sól i dobrze wymieszaj. Dobrze jest odstawić na około pół godziny, aby puściło sok.
  3. Następnie odcedź i odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  4. Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na grubej tarce i dodać do kapusty.
  5. W drugiej misce wymieszaj cukier z octem, mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Można też dodać musztardę do smaku.
  6. Wymieszaj tę mieszaninę z majonezem. Powstały dressing dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Alternatywnie możesz dopracować smak.
  7. Dobrym pomysłem jest pozostawienie sałatki colesław w lodówce na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Polecamy: Przepis na sałatka wakame

Jak ulepszyć sałatkę coleslaw?

Kluczem do oryginalnej sałatki Coleslaw jest proces, a nie użyte składniki. Możesz poprawić jego smak nawet przygotowując go. Kluczem jest krojenie kapusty, należy przygotować jak najcieńsze paski. Dzięki temu będzie smaczne i chrupiące. Solenie pomoże również w chrupaniu – jeśli rozgniecisz kapustę i pozwolisz jej puścić sok, wynik będzie jeszcze lepszy. Aby uzyskać wyjątkowy smak, do dressingu można dodać także szczyptę pieprzu. (Czasami przygotowywana jest także sałatka coleslaw z czerwoną kapustą)

Surówka colesław z kapusty i marchewki świetnie komponuje się z wieloma daniami, najpopularniejsza jest z różnymi wypiekami, ale można ją także spożywać samodzielnie. Sałatka jest lekka i świeża, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.