Sałatka Coleslaw – Przepis warzywny z marchewką
Colesław jest popularny głównie w Ameryce, ale także tutaj zyskuje na popularności. To stosunkowo prosta sałatka, składająca się tylko z kilku składników, ale przy odpowiednim przygotowaniu otrzymasz danie, któremu nie można się oprzeć, które szczególnie dobrze komponuje się z pieczonym mięsem.
Jeśli lubisz przepisy na pyszne sałatki, nie możesz przegapić najlepszej sałatki coleslaw. Jest świeże i łatwo można je przygotować w domu.
Przepis na sałatkę Coleslaw
Wypróbuj przepis na smaczną sałatkę coleslaw z prostym przygotowaniem. Czego potrzebujemy do sałatki z kapusty z marchewką?
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść kapustę i pokrój ją na cztery części. Pozbądź się każdego z nich. Pokroić w cienkie paski, najlepiej dużym nożem.
- Przygotuj miskę i włóż do niej posiekaną kapustę. Dodaj sól i dobrze wymieszaj. Dobrze jest odstawić na około pół godziny, aby puściło sok.
- Następnie odcedź i odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
- Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na grubej tarce i dodać do kapusty.
- W drugiej misce wymieszaj cukier z octem, mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Można też dodać musztardę do smaku.
- Wymieszaj tę mieszaninę z majonezem. Powstały dressing dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Alternatywnie możesz dopracować smak.
- Dobrym pomysłem jest pozostawienie sałatki colesław w lodówce na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Polecamy: Przepis na sałatka wakame
Jak ulepszyć sałatkę coleslaw?
Kluczem do oryginalnej sałatki Coleslaw jest proces, a nie użyte składniki. Możesz poprawić jego smak nawet przygotowując go. Kluczem jest krojenie kapusty, należy przygotować jak najcieńsze paski. Dzięki temu będzie smaczne i chrupiące. Solenie pomoże również w chrupaniu – jeśli rozgniecisz kapustę i pozwolisz jej puścić sok, wynik będzie jeszcze lepszy. Aby uzyskać wyjątkowy smak, do dressingu można dodać także szczyptę pieprzu. (Czasami przygotowywana jest także sałatka coleslaw z czerwoną kapustą)
Surówka colesław z kapusty i marchewki świetnie komponuje się z wieloma daniami, najpopularniejsza jest z różnymi wypiekami, ale można ją także spożywać samodzielnie. Sałatka jest lekka i świeża, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Inne ulubione przepisy