Amerykański corn dog – Popularne kiełbaski w cieście

Corn dog to jedna z najbardziej znanych na całym świecie potraw w Ameryce. To bez wątpienia najsłynniejsza przekąska, podobnie jak hamburger i frytki. Co to jest corn dog i jak go przygotować w domu?

Amerykanie są znani na całym świecie z wielu lokalnych potraw, często różniących się w zależności od stanu. Ale to oczywiście znacznie więcej. Skrzydełka z kurczaka, steki na setki sposobów, fasolka po bretońsku i nie tylko.

Hotdog to powszechne określenie, corn dog nie tak bardzo. Łączy ich to, że zaliczają się do kategorii fast food, czyli street food.

Corn dog przepis
Źródło zdjęcia: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Co to jest corn dog ?

Corn dog to smażone hot dogi lub kiełbaski zawijane w złotą kukurydzianą panierkę, które nadziewane są na drewniany patyczek. Świetna i nowatorska sprawa. Istnieją również przepisy bez mąki kukurydzianej.

Z jakich kiełbas robi się corn doga?

Jak zrobić corn doga? Do przygotowania corn doga używa się różnego rodzaju hot-dogów i kiełbasek. To, co powinno dotyczyć obu wariantów, to jakość. Przede wszystkim powinny zawierać jak największy procent mięsa. Oprócz typowych kiełbas i parówek, nadaje się również do zawijania w ten sposób chorizo.

Dlaczego corn dog jest popularny w Ameryce?

  • Corn dog jest uważany za symbol amerykańskiego street foodu. Amerykanie prowadzą ruchliwe życie, w którym często nie ma miejsca do gotowania lub siedzenia w restauracjach, dlatego preferują żywność łatwo dostępną i szybko spożywaną. Niewątpliwą zaletą corn doga jest jego koszt.
  • Corn dog może wywoływać różne smaki, które są bardzo łatwe do spożycia. Wszystko można też doprawić np. sosami, miodem, sezamem, serem, pokrojonymi piklami, kwaśną śmietaną, marynowanymi papryczkami jalapenos, kminkiem, czosnkiem czy smażoną cebulką – wyobraźnia nie ma granic.
  • Pomimo wspaniałego smaku, nadmierne spożycie niesie ze sobą pewne zagrożenia. Corn dogi mają wyższą zawartość tłuszczu i kalorii – a sama otyłość powoduje komplikacje zdrowotne.
Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 minutaCzas gotowania: 10 minutaCzas całkowity: 35 minutaLiczba porcji:12 porcje

Chociaż jest to potrawa smażona, a więc nie do końca zdrowa i dietetyczna, to z pewnością nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu skusić się na ten amerykański przysmak. Jeśli nie masz możliwości spróbowania go bezpośrednio od wynalazców, bardzo łatwo jest przygotować stylowo corn doga w domu. Corn dog w wersji z serem z pewnością zadowoli każdego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw weź mniejsze kiełbaski lub większe kiełbaski, które wcześniej przekroiłeś na pół i zawiń je w ser. Zawinięte w ten sposób nabijamy je jeden po drugim na szpikulec. W tej formie włóż je do zamrażarki na pół godziny.
  2. W tym czasie do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wszystko razem wymieszać.
  3. W innej misce wymieszaj mleko i jajka
  4. Gdy mleko i jajko zostaną ubite, wlej je do pierwszej miski, w której masz już suche składniki, i zagnieć wszystko na gładkie ciasto corn dog.
  5. Po 30 minutach włóż schłodzone kiełbaski do ciasta.
  6. Zanurz je tak, aby były całkowicie przykryte i jak najszybciej umieść je na rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Olej powinien być w nieco wyższej warstwie.
  8. Smażyć corn-dogi na złoty kolor z obu stron
  9. Po wyjęciu z patelni pozwól olejowi spłynąć z nich. Najlepiej podawać je od razu i spożywać.

Jak ulepszyć corn doga?

  • Domowego corn doga można również zrobić bez chleba kukurydzianego, ale należy spodziewać się innej konsystencji.
  • Przepis na Corn doga bez mąki kukurydzianej: Ciasto można zrobić z 1 szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, 1 jajka, pół łyżeczki sody oczyszczonej i szczypty soli.
  • Inną odmianą jest corn dog z ciasta francuskiego zamiast ciasta kukurydzianego.

Czy kiedykolwiek próbowałeś tego tradycyjnego zagranicznego specjału przypominającego hot doga?
Idealne na uroczystości, przyjęcia dla dzieci czy grille z przyjaciółmi.

Źródło: woolworths.com.au, skinnytaste.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
2 Komentarze
  1. Photopolis mówi

    Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w sieci informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Chcę podziękować za Twój trud. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał, aby przejrzeć nowe artykuły.

  2. Wody mówi

    Świetny artykuł. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i częściej wpadał, żeby zobaczyć nowe artykuły.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.