Przepis na croissanty maślane: Delikatne śniadanie dla każdego

Croissanty – to słodkie ciasto, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Francji. W zasadzie należy do przysmaku narodowego. To jednak nic innego jak klasyczne ciasto drożdżowe. Jak zrobić croissanty?

Gospodynie domowe wyrabiały to ciasto jak na bieżni. Dziś jednak pracujące kobiety nie mają na to zbyt wiele czasu.

Przepis na domowe croissanty

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina 30 Czas gotowania: 30 Czas całkowity:2 Liczba porcji:10 porcje

Nie ma co stresować się zakwasem. Jeśli umiesz gotować, sprawa jest prosta.

Składniki

Przygotowanie

  1. Należy pamiętać o jednej podstawowej rzeczy – w przypadku ciasta drożdżowego wagi mają wyłącznie charakter orientacyjny. Nigdy nie kieruj się dokładnymi liczbami.
  2. Do kubka lub rondelka wlej letnie mleko, rozdrobnij w nim drożdże i posyp cukrem. Niech powstanie tzw.
  3. Teraz najpierw zetrzyj masło na bułce za pomocą tarki, najlepiej grubej. Wiórki maślane wymieszaj ze zwykłą mąką i uformuj tzw. kostkę masła.
  4. Zawiń w folię spożywczą lub torebkę i włóż do lodówki, aby odpoczęło.
  5. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, cukier, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopione i letnie masło, a na koniec drożdże zakwasowe.
  6. Wyrobić dokładnie miękkie i gładkie ciasto. Możesz także użyć robota kuchennego.
  7. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka procedura jest prawidłowa w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je. Powinno być do croissantów w kształcie krzyża, ale zostaw wyższą warstwę na środku.
  9. Na środku umieszcza się kostkę masła. Wszystkie cztery części zawinięte są w ciasto. Następnie ciasto jest ponownie rozwałkowywane. Nie trzeba na siłę.
  10. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, składamy na trzy części i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wałkowanie powtarza się, ale ciasto jest już złożone czterokrotnie. Ponownie włóż do lodówki na godzinę, a następnie ponownie rozwałkuj i złóż trzy razy.
  11. Teraz zawiń go w folię i odstaw na 8 godzin. Nie trzeba tego wszystkiego robić w ciągu jednego dnia. Następnego dnia możesz spokojnie kontynuować pracę.
  12. Gdy ciasto ostygnie wycinamy trójkąty. Posmaruj je lekko roztrzepanym jajkiem. Zwiń trójkąty w rulon, lekko zagnij końce i uformuj rulon.
  13. Teraz możesz układać bułki na blasze do pieczenia, ale w większej odległości. Wyrosną w piekarniku. Teraz zostaw je do wyrośnięcia na blasze do pieczenia.
  14. Gdy jeszcze wyrastają, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  15. Piecz je na papierze do pieczenia przez około 20 do 30 minut, aż będą złociste.domowe croissanty

Polecamy: Gorfy

Jak podawać croissanty?

Domowe croissanty maślane podawane są jeszcze ciepłe i podawane z np. masłem, dżemem, kakao, czymkolwiek chcesz. Klasyczny zakwas zwykle się nie tłumaczy, tylko do Twojej wiadomości. Można to zrobić w przypadku rogalików lub nie. Obie formy są odpowiednie.

Spróbuj pobawić się ciastem drożdżowym, aby stworzyć puszyste croissanty. Nagrodą będzie doskonały smak.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.