Czym zastąpić jajka w przepisach – 14 wskazówek
Czym zastąpić jajka w przepisach – z tym pytaniem spotykamy się podczas pieczenia lub gotowania, jeśli nie mamy tego składnika w domu. Dajemy Ci 14 świetnych wskazówek, jak zastąpić jajka podczas pieczenia w przepisie, który przygotowujesz. Naucz się improwizować w kuchni i zastępować składniki, których nie masz w tej chwili pod ręką. W kuchni nie ma ograniczeń dla wyobraźni.
Wypróbuj sprawdzone porady – czym zastąpić jajka w pieczeniu i gotowaniu oraz przygotuj pyszne przepisy.
Dlaczego jajko jest ważne w pieczeniu i gotowaniu?
W każdym przepisie, w którym występuje jajko, pełni ono bardzo ważną rolę – wiąże ze sobą wszystkie składniki i jednocześnie pełni funkcję zaczynu. Jajka w przepisie sprawiają, że ciasto jest bardziej przewiewne i giętkie.
Czym zastąpić jajka w wypiekach
Oprócz tego, że właśnie skończyły Ci się jajka w domu, możesz też poszukać zamiennika ze względu na dietę, alergie czy dietę wegańską. Uważamy, że bardzo dobrze i praktycznie wiedzieć, czym zastąpić jajka w kuchni podczas pieczenia i gotowania. Uwaga! W przepisach możemy zastąpić tylko 1-2 jajka, nie więcej. Jeśli w przepisie potrzebne są 3 jajka, to znaczy, że stanowią one podstawę przepisu i bez nich przygotowane ciasto lub inne danie raczej się nie uda.
Wybierz jeden z 14 sprawdzonych sposobów na zastąpienie jajek, w zależności od tego, jakie składniki masz w domu.
1. Banan
Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że najlepszym składnikiem, gdy nie wiadomo, czym zastąpić jajka w wypiekach, jest zdecydowanie banan. Jedno jajko możesz zastąpić połową dojrzałego banana, rozgnieść na miazgę i dodać do przepisu. Prawdą jest, że im bardziej dojrzałe, a nawet przejrzałe, tym lepsze. Jajka możesz zastąpić bananem w mące i budyniu. Możesz również użyć tego zamiennika w kremach, ale spodziewaj się łagodnego bananowego smaku.
- ilość: 1 jajko = około pół dojrzałego banana
- zastosowanie: ciasta, desery, puddingi, kremy
2. Przecier jabłkowy lub sok
Jeśli nie lubisz bananowego aromatu w przepisie, spróbuj przecieru jabłkowego, który ma łagodniejszy smak i zapach. Nie zapomnij dodać do puree odrobiny proszku do pieczenia, który spełni tę samą funkcję, co jajka w przepisie.
- ilość: 1 jajko = ok. 5-6 łyżek musu jabłkowego, ok. ćwierć szklanki
- zastosowanie: ciasta, desery, budynie
3. Jogurty i mleka roślinne
Mleko roślinne jest świetnym zamiennikiem jajek w przepisach, nawet jeśli preferujesz dietę wegańską. W ciastach i słodkich deserach jako zamiennik można użyć jogurtu – najlepiej owsianego, sojowego, kokosowego, ale może być też biały. Jogurt wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodać do ciasta.
Jeśli w przepisie potrzebujesz tylko żółtek, możesz je zastąpić mlekiem kokosowym, które ubijasz do pożądanej konsystencji.
- ilość: 1 jajko = 4 łyżki mleka roślinnego lub jeden jogurt (ok. 50-60 g)
- zastosowanie: ciastka, słodkie wypieki, desery, kremy
4. Masło orzechowe
Jeśli zdecydujesz się na masło orzechowe, zastanawiając się, czym zastąpić jajka, zawsze pamiętaj, że ma ono słony smak, co wpłynie również na przygotowywany przepis. Oczywiście zwykłe masło jest w porządku, a nie takie, które zawiera kawałki orzeszków ziemnych.
- ilość: 1 jajko = 3 łyżki masła orzechowego
- zastosowanie: ciasta, kremy, desery
5. Produkty sojowe i tofu
Mleko sojowe to doskonały zamiennik jajek w różnych przepisach. Zawiera nawet taką samą ilość lecytyny. Oprócz słodkich przepisów i kremów możesz użyć tego zamiennika np. majonezu.
Jedwabiste, jedwabiste tofu, doskonale zastępuje jajka nawet w cieście drożdżowym i smażonym. Doda giętkości i delikatnej konsystencji każdej ścieżce. Nie należy jednak mylić tego tofu z klasycznym tofu, które jest często stosowane jako zamiennik mięsa przez wegetarian.
- ilość: 1 jajko = ok. 60 ml mleka sojowego lub 60 g tofu (silken tofu, silken)
Ten rodzaj tofu jest tak doskonałym zamiennikiem jajek, że można z niego zrobić nawet jajecznicę.
6. Mąka i skrobia
Jeśli pytając, czym zastąpić jajka, przychodzą na myśl tylko płynne składniki, to się mylisz. Zwykła mąka może być również stosowana jako zamiennik jajek, ponieważ jest bogata w gluten, który dobrze łączy wszystkie składniki przepisu. Działa również skrobia, którą zawsze należy wymieszać z 2 łyżeczkami wody.
- ilość: 1 jajko = 2 łyżki mąki, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju i 1 łyżka proszku do pieczenia
7. Budyń w proszku
Proszek budyniowy działa na tej samej zasadzie co skrobia czy mąka, bardzo dobrze zastępuje też jajko i łączy składniki.
- ilość: 1 jajko = 1 krem KL, 1 olej KL
- zastosowanie: słodkie ciasta, słodkie desery, budynie, kremy
8. Soda oczyszczona i proszek do pieczenia
Aby zastąpić jedno jajko w przepisach, musisz wymieszać poniższe składniki. Jednak czasami mówi się, że nawet łyżeczka samego proszku do pieczenia zastąpi jajko.
Jak stosować sodę oczyszczoną? Aby zastąpić 1 jajko, przepisy wykorzystują około 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej na funt mąki, zmieszane z 3 łyżeczkami soku z cytryny lub octu
- ilość: 1 jajko = 1 KL proszek do pieczenia, 1 KL olej, 1 KL woda
- zastosowanie: ciasta, naleśniki, placki, babeczki, słodkie ciasta, ciasto na zawijanie
9. Płatki owsiane
Jeśli pieczesz suche wypieki, takie jak ciasteczka, płatki owsiane są dobrym substytutem.
- ilość: 1 jajko = 2-3 łyżki płatków owsianych
10. Nasiona
Jajko możesz zastąpić nasionami, najbardziej odpowiednie są nasiona chia lub siemię lniane. Nasiona chia wystarczy pozostawić na krótki czas w wodzie, aby pęcznieły, ale w przypadku nasion lnu należy pamiętać, że muszą pozostać w wodzie przez co najmniej kilka godzin.
- ilość: 1 jajko = 2 łyżki nasion (siemienia lnianego lub chia) i 4 łyżki wody
- zastosowanie: ciasto kruche, ciasto francuskie, brownie, wypieki słone
Czym zastąpić jajka w kuchni
Jeśli zmagasz się z pytaniem, czym zastąpić jajka w przepisie, nie rozpaczaj. Możesz również użyć wszystkich powyższych zamienników podczas gotowania. Musisz już dopasować smak danego składnika do przepisu, który zdecydowałeś się przygotować.
1. Ziemniaki
W klasycznych daniach na słono możemy użyć tartego ziemniaka jako zamiennika jajka. Jedno jajko zastępuje 2-3 łyżki świeżo startego surowego ziemniaka. Takie zamienniki możesz wykorzystać np. podczas przygotowywania placków ziemniaczanych lub cukinii, pulpetów itp.
2. Olej
Należy jednak uważać z olejem, wskazane jest, aby zastąpić tylko jedno jajko, więcej oleju wpłynie negatywnie na smak, ale także na konsystencję przygotowywanego przepisu. Jedno jajko zastępuje około 50-60 ml oleju słonecznikowego.
3. Piwo
Jeśli potrzebujesz przykryć mięso i uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, to piwo jest idealnym substytutem jajka. Jeśli nie wiesz, czym zastąpić jajko przy zawijaniu, możesz postępować jak przy klasycznym potrójnym zawijaniu, tylko zamiast mleka i jajka używasz nowego składnika, czyli piwa.
4. Woda z ciecierzycy
Jeśli znajdziesz puszkę ciecierzycy w spiżarni w domu, wygrałeś. Ciecierzyca ma podobny skład do jajek, dlatego woda z ciecierzycy w puszce może tak doskonale zastąpić jajko, że można z niej zrobić sztywny śnieg z białek. Taki śnieg trzeba trochę dłużej ubić, ale powinno się udać w kwadrans. Jaki jest właściwy stosunek?
Jeśli chcesz zastąpić 1 całe jajko, użyj 3 łyżek ciecierzycy, jeśli chcesz zastąpić tylko białko, potrzebujesz 2 łyżek wody z ciecierzycy.
Porady, jak zastąpić jajka, przydają się od czasu do czasu w kuchni każdemu, komu brakuje któregoś z podstawowych składników. Dlatego jeśli zdecydowałeś się upiec lub ugotować swoje ulubione danie, nie poddawaj się, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika w domu. Skorzystaj z naszych sprawdzonych wskazówek, aby zastąpić składniki i przygotować pyszne dania.
Jeśli macie własne, sprawdzone sposoby na to, jak zastąpić jajka, gdy nie macie ich w domu, koniecznie dajcie nam znać.
Źródło: healthline.com, thekichn.com
Inne ulubione przepisy