Czym zastąpić mascarpone w przepisach: 7 wskazówek

Czym zastąpić mascarpone w przepisach – z tym pytaniem spotykamy się podczas pieczenia, jeśli nie mamy tego składnika w domu. Dajemy Ci 7 świetnych wskazówek, jak zastąpić mascarpone podczas pieczenia w przygotowanym przepisie. Naucz się improwizować w kuchni i zastępować składniki, których nie masz w tej chwili pod ręką. W kuchni nie ma ograniczeń dla wyobraźni.

Wypróbuj sprawdzone rady – czym zastąpić mascarpone w wypiekach i przygotuj pyszne przepisy.

Co to jest mascarpone?

Mascarpone to w rzeczywistości świeży, gęsty serek śmietankowy o bardzo łagodnym i pysznym smaku. Ten gęsty ser ma delikatny kremowy kolor. Dziś znajduje się już na półkach wszystkich sklepów, ale najwyraźniej nie jest to podstawowy składnik, który zawsze znajdziemy w lodówce.

Czym zastąpić mascarpone
Źródło zdjęcia: Erhan Inga / Shutterstock.com

Za pomocą mascarpone

Kiedy myślisz o mascarpone, większość z nas myśli prawdopodobnie o doskonałym włoskim deserze tiramisu. Oprócz tego słodkiego deseru używamy go również np. do sernika, słodkich szklanek deserowych czy szklanek owocowych. Jednak mascarpone stosuje się nie tylko na słodko, znamy również przepisy z mascarpone na słono, na przykład sos śmietanowy do makaronu czy puree ziemniaczane, które po dodaniu mascarpone pozostają bardzo miękkie.

Oczywiście jest tylko jedno prawdziwe mascarpone i nic nie zastąpi jego typowego smaku, ale mogą zdarzyć się sytuacje, kiedy naprawdę go potrzebujesz. Istnieją zatem różne alternatywy dla mascarpone, więc przyjrzyjmy się bliżej, czym zastąpić mascarpone w przepisach.

Czym zastąpić mascarpone w wypiekach

Jeśli zamierzasz upiec lub przygotować słodki deser i borykasz się z pytaniem, czym zastąpić mascarpone, doradzimy, jak doradzić i wymyślić.

1. Serek śmietankowy

Chyba najlepszą i najbardziej zbliżoną w smaku alternatywą dla mascarpone jest właśnie wysokiej jakości serek śmietankowy z bitą śmietaną. Zamiast serka śmietankowego można również użyć innego rodzaju podobnego serka śmietankowego. Spróbuj wymieszać oba składniki w stosunku 1:1.

2. Rozsmaruj masło

Opinii jest wiele, pewnie zależy to od konkretnego przepisu na mascarpone, który zamierzasz przyrządzić, a także od Twoich wysokich wymagań. Masło do smarowania to dobry zamiennik mascarpone, ale jeśli skusicie się na przykład na prawdziwe włoskie tiramisu, to prawdopodobnie odczujecie tu pewną różnicę w smaku. Dodatkowo ten zamiennik jest tańszą formą mascarpone, więc jeśli robisz np. słoik z owocami lub inny deser, bez problemu go wykorzystasz.

3. Twaróg i kwaśna śmietana

Planujesz upiec cheesecake owocowy lub cheesecake czekoladowy i nie masz pod ręką mascarpone? Twaróg gęsty wymieszać ze śmietaną w stosunku 1:1. Smaku przepisu na pewno nie zepsujecie, twaróg ze śmietaną świetnie smakuje i ma miękką konsystencję.

4. Jogurt grecki

Jeśli zamierzasz robić słodkie kieliszki, każdy z wymienionych zamienników sprawdzi się tam dobrze. Jeśli masz w lodówce twaróg i dobrej jakości jogurt naturalny, możesz je ze sobą wymieszać. Możesz nawet wymieszać wszystkie te składniki w przybliżeniu w tym samym stosunku, a wynik jest gwarantowany doskonały.

Należy zachować ostrożność przygotowując cheesecake lub inne gęstsze ciasta, gdzie krem ​​ma być gęstszy, tłustszy, niewskazane jest stosowanie masy, która będzie zbyt rzadka i słabo krzepnąca.

5. Ser Ricotta

Co to jest ricotta? Ricotta to również prawdziwy włoski ser, ale w porównaniu do mascarpone ma nieco bardziej słony smak. Dlatego jeśli planujesz gotować pikantne przepisy z mascarpone, ricotta jest najlepszym wyborem. We Włoszech jest często używany na przykład w przepisie na lasagne. Jeśli jednak chcesz użyć go w słodkim przepisie, dodaj trochę cukru dowolnego słodzika.

Jakie zastosowanie ma ricotta? Ponieważ nie jest tak delikatne jak mascarpone, przed użyciem ubij je krótko mikserem, co złagodzi jego konsystencję.

6. Crème Fraiche

Jeśli w sklepie nie ma włoskiego mascarpone, można poszukać jego francuskiej wersji. Jest to gęsta, świeża śmietana z kwaśnej śmietany, która ma bardzo podobny smak i konsystencję do mascarpone. Francuski Crème Fraiche zawiera jednak mniej tłuszczu niż prawdziwy mascarpone.

7. Wegańskie mascarpone

Jeśli borykasz się z pytaniem, czym zastąpić mascarpone, ponieważ wolisz dietę wegańską, już dziś możesz go znaleźć w sklepach. Stosunek wegańskiego mascarpone do klasycznego mascarpone w normalnym użytkowaniu wynosi 1:1. Jeśli nie znajdziesz go w tradycyjnym supermarkecie, z pewnością znajdziesz go w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością.

Porady, jak zastąpić mascarpone, przydają się od czasu do czasu w kuchni każdemu, komu brakuje jednego z niezbędnych składników do wypieków. Dlatego jeśli zdecydowałeś się upiec lub ugotować swoje ulubione danie, nie poddawaj się, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika w domu. Skorzystaj z naszych sprawdzonych wskazówek, aby zastąpić składniki i przygotować pyszne dania.

źródło: chefspencil.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.