Dekorowanie tortu – Inspirację, jak udekorować tort
Dekorowanie tortów a ciast nie musi być trudne, wystarczy znać odpowiednie procedury i opcje dekorowania. Dajemy Ci inspiracje do dekorowania tortu – przygotuj polewę, owoce lub jadalne kwiaty.
Ale jak udekorować tort, aby był jak najpiękniejszy? Przeczytaj pomocne wskazówki dotyczące dekorowania ciast.
Dekorowanie tort
Zdecydowałeś się upiec piękny tort urodzinowy dla swoich dzieci, rodziców lub bliskiej Ci osoby? Wtedy wiesz na pewno, że liczy się nie tylko dobrze wypieczone ciało czy nadzienie. Piękno tortu podkreśla zwłaszcza jego dekoracja na wierzchu i ścianach. Jak to zrobić?
Istnieje wiele rodzajów i rodzajów dekoracji, w większości w zależności od tego, jaki rodzaj ciasta zdecydujesz się zrobić. Bita śmietana lub gęsta śmietana nie nadaje się do delikatnego i lekkiego ciasta. Z drugiej strony trudno jest udekorować ciasto śmietanowo-czekoladowe marcepanowymi figurkami.
WSKAZÓWKA: Zerknij też na pyszne kremy do tort – w tradycyjnych i nietradycyjnych wzorach.
Rodzaj ciasta
Jeszcze zanim zaczniesz piec ciasto, wybierz odpowiedni rodzaj. Przede wszystkim spróbuj dowiedzieć się, jakie ciasto lubi jubilat. Może to być lekkie i delikatne ciasto lub wręcz przeciwnie, gęste ciasto z polewą śmietanowo-czekoladową. Ktoś uwielbia zapach i smak owoców, ktoś inny woli marcepan lub dominujący smak czekolady.
Gdy już dowiesz się, jaki rodzaj tortu najbardziej spodoba się obdarowanej osobie, skup się na stylu dekoracji. Możesz wybrać realistyczną formę dekoracji, która jest wybierana specjalnie do ciast dla dzieci. Torty dla dzieci najczęściej dekorowane są w formie ulubionej postaci z bajki lub motywu całej bajki.
Inspiracja do dekorowania tortów
W internecie można znaleźć niezliczone inspiracje na dekorowanie tortów. Dekoracje cukiernicze można znaleźć również w klasycznych hipermarketach, gdzie wybór jest mniejszy, ale jeśli mamy specjalne wymagania, zdecydowanie warto zajrzeć do wyspecjalizowanych sklepów i dekoracji.
Do najpopularniejszych ozdób i ozdób cukierniczych należą również:
- jadalny brokat,
- kolorowy cukier do dekoracji,
- mini pianki marshmallow,
- beza,
- makaroniki,
- jadalne diamenty i galaretki,
- konfetti cukrowe,
- wymodelowane kwiaty.
Dobra rada: Ważne jest, aby korpus ciasta upiec dzień wcześniej, aby ładnie przylegał, a niedoskonałości wyrównać kremem następnego dnia.
Dekorowanie ciast dla dzieci
Jeśli przygotowujesz tort dla dziecka, postaw na popularne motywy z bajek. Wybierz jeden z nich, który podoba się celebransowi i zainspiruj się nim. Papier jadalny to doskonały wybór do dekoracji tortu. Wydrukuj swoją ulubioną postać z bajki na jadalnym papierze i przyciśnij wydrukowany papier jadalny na wierzchu ciasta. Udekoruj dookoła, na przykład świeżymi owocami, i masz piękny tort gotowy na wielkie święto.
Papier jadalny przyda się również przy robieniu tortu dla dorosłych. Na przykład, aby uczcić sukcesy firmy, logo na torcie będzie wyglądać oryginalnie i zaskoczysz nim wszystkich. Dla męża możesz przygotować tort z jadalnego papieru z motywem ulubionego samochodu lub motocykla.
Figurki z marcepanu
Choć mogłoby się wydawać, że marcepanowe nadzienia na całej powierzchni tortu wymarły, marcepanowe figurki wciąż są w modzie. Dzięki plastyczności marcepanu możesz stworzyć dowolny kształt i tym samym puścić wodze fantazji i kreatywności. Tort możesz udekorować w dowolnym kształcie na przyjęcie urodzinowe. Jeśli kupisz niebieski kolor i dodasz go do marcepanu, możesz zrobić piękny zimowy tort z płatkami śniegu i bałwanem.
Na uroczystość bez problemu udekorujesz tort marcepanowymi balonami, wystarczy kilka minut wysiłku i odrobina wprawy. Tylko od Ciebie zależy, który motyw wybierzesz i jak pewny jesteś swoich umiejętności.
Dekorowanie ciast owocami
Jednak najczęściej używanym materiałem do dekoracji ciast są nadal owoce. To dlatego, że jest najbardziej wdzięczny za swój aromat, świeży smak i kolor. Do dekoracji najczęściej używa się truskawek, jagód, malin i kilku listków borówki. Ale jeśli chcesz być bardziej oryginalny, możesz również wybrać owoce egzotyczne. Na przykład granat, ananas czy kokos świetnie prezentują się na torcie.
Dodatkowo owoce leśne doskonale łączą się z polewą czekoladową, ten styl jest bardzo popularny wśród chyba wszystkich miłośników słodkich deserów.
Czekoladowa dekoracja
Jeśli przygotowujesz tort dla kogoś, kto kocha czekoladę, postaw na bezpieczną stronę i wybierz klasyczny lukier czekoladowy lub czekoladowy ganache. Wylej lukier na ciasto, pozwól mu ociekać na metalowej podstawce i pozostaw do stężenia. Następnie udekoruj owocami lub ulubionymi słodyczami.
Podstawowy przepis na ganache
Surowy materiał
- 33% bitej śmietany
- wysokoprocentowa czekolada
Procedura
Podgrzej śmietankę tuż poniżej temperatury wrzenia, tak aby była gorąca, ale nie wrząca. Odstawić i dodać połamaną czekoladę na mniejsze kawałki. Odstaw na około 10 minut. Następnie mieszamy tak, aby powstał gładki krem. Lekko ostudzić, w zależności od tego, czy używamy go jako polewy, czy nadzienia.
Czekoladowy lukier, który się nie łamie
Surowy materiał
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie
Rozpuścić ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, cukier i pół szklanki wody. Całość podgrzewaj na małym ogniu, aż ładnie zgęstnieje. Tak przygotowane ciasto polewamy polewą czekoladową.
Glazura lustrzana
Popularna polewa lustrzana, która nadaje ciastu ciekawy wygląd.
Surowy materiał
- 12 g żelatyny
- 150 g cukru
- 75 ml wody
- 150 g czekolady
- 150 g syropu kukurydzianego (syrop glukozowy)
- 100 g słodzonego skondensowanego mleka
- barwnik spożywczy
metoda
- Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją, pozwól jej pęcznieć. Wymieszaj wodę, syrop i cukier i podgrzej na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodać żelatynę i wymieszać.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać skondensowane mleko.
- Ostrożnie i powoli wlewać do przygotowanej mieszaniny syropu i żelatyny.
- Na koniec dodajemy pożądany barwnik spożywczy, kolor zależy tylko od stylu jaki chcemy dopasować do ciasta.
- Zmiksuj glazurę za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli pozostaną w nim grudki, możemy przetrzeć je przez sito.
- Polewą polać przygotowane ciało i odstawić do ostygnięcia.
Im ciemniejszy kolor glazury wybierzesz, tym większe będzie lustrzane odbicie na torcie.
Jadalne kwiaty
W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się również kwiaty jadalne. Znane stokrotki można spotkać nie tylko w cukierniach i topowych cukierniach. Popularny jest na przykład egzotyczny hibiskus, delikatna róża czy bratek. Dekorowanie tortu jadalnymi kwiatami jest bardzo proste, wystarczy położyć kwiaty na gotowym torcie. Ten styl zdobienia nadaje się do ciast minimalistycznych lub „naked”, dodadzą deserowi elegancji i kreatywności.
WSKAZÓWKA: Przechowuj jadalne kwiaty owinięte w wilgotną chusteczkę przed użyciem w lodówce, aby dłużej zachowały świeżość.
Inne popularne jadalne kwiaty używane do dekoracji ciast:
- lawenda,
- cykoria,
- aksamitka,
- drabina,
- kapucyn,
- jeżówka purpurowa,
- chaber.
Filmik o dekorowaniu tortu
Dla inspiracji załączamy film, który może zainspirować Was podczas dekorowania tortu.
Kremy do ciast
Podstawą dobrego ciasta jest pyszny krem. Masło, twarożek i krem czekoladowy są prawdopodobnie najczęściej używanymi do pieczenia ciast i deserów. Jeśli znudziła Ci się klasyka i chciałbyś stworzyć coś nowego, nowe połączenie smaków, polecamy spróbować np. kremu pomarańczowego, jogurtowego lub cynamonowego lub kremu kokosowego z mascarpone. Niezwykły krem nada ciastu świeży smak i zaskoczy wszystkich smakoszy.
Dekoracyjna torba
Sekret sukcesu w dekorowaniu tortu tkwi również w dobrej torbie do dekorowania, z którą trzeba nauczyć się prawidłowo obchodzić. Poniżej przedstawiamy krótki przebieg prac.
Jak prawidłowo używać torby dekoracyjnej?
- Odetnij końcówkę na kieszeni.
- Umieść wybraną przystawkę w torbie.
- Następnie umieść torebkę w wysokiej szklance lub pojemniku i zagnij brzegi wokół szklanki.
- Napełnij kremem i możesz dekorować. Jeśli krem nie jest zbyt sztywny, wstawić go do lodówki, aby stwardniał.
Za pomocą ozdobnego woreczka możesz udekorować całą powierzchnię kremu. Masz kilka opcji. Krem można nałożyć na całą powierzchnię ciasta i rozprowadzić na gładko. Inną alternatywą są ozdobne tipsy w ozdobnym woreczku, za pomocą których można tworzyć ozdobne wzory. Możesz również przygotować małe gałki, na których ułożysz owoce, kawałki czekolady lub słodkie bezy.
Wskazówki, jak kroić ciasto
Najważniejszym krokiem jest całkowite ostudzenie ciasta. Najlepszym narzędziem do krojenia ciasta jest długi nóż do ciasta lub ząbkowany nóż. Ciasto przekroić na jedną lub dwie części. Po każdym cięciu nóż należy umyć w ciepłej wodzie. Jeśli nie jesteśmy pewni, zaznaczamy nacięcie kawałkiem nici lub rysujemy pionową linię kostką cukru pudru.
Obcinanie nici
Doświadczone gospodynie domowe z pewnością znają tę sztuczkę. Najpierw wykonujemy nacięcia na powierzchni nożem, a następnie składamy nitkę dwa lub trzy razy. Włóż nitkę w spód ciasta, skrzyżuj ją i pociągnij.
Jeśli nadal nie masz pewnej ręki podczas krojenia ciasta, zdobądź narzędzie do krojenia ciasta, które równomiernie podzieli ciasto na dokładną liczbę kawałków z absolutną precyzją. Każdy element będzie doskonały i przyjemny dla oka.
Czy lubisz ciasta? Wypróbuj również przepis na kopiec kreta
Źródło: foodal.com, craftybaking.com
Inne ulubione przepisy