Flaki zupa: Przepis i sposób przygotowania flaków
Flaczki kojarzą się z tradycyjną kuchnią polska. Flaki są doskonałym źródłem białka, a przygotowanie najlepszy przepis flaki nie jest wcale skomplikowane.
Co to są flaki?
Zanim podzielimy się z Wami listą składników i przepisem na klasyczną zupę flaczkową, przedstawmy flaczki. Z czego właściwie zrobione są flaki? Tradycyjne robione są z napletka wołowego. Tak więc flaki wołowe to tak naprawdę mieszanka kapelusza, żwacza i książki. Kilkakrotnie dokładnie płucze się je wodą, aż do uzyskania czystych mięśni. Następnie kroi się go w plastry, które nazywane są flakami. Ale na ladach rzeźniczych możemy też spotkać flaki wieprzowe, które są robione ze świńskich żołądków i są różowawe.
Czy flaki są zdrowe?
Oprócz tego, że już wiecie, jak powstają flaki, wspomnimy również o jego podstawowych właściwościach. Flaki są korzystne dla zdrowia i korzystnie wpływają na:
- zdrowe kości,
- wzrost mięśni
- wystarczającą ilość czerwonych krwinek.
Flaki są pełne białka, które korzystnie wpływa na zdrowie kości i mięśni. Zawierają również witaminę B12. Zapobiegnie to wystąpieniu niedokrwistości, a liczba czerwonych krwinek będzie prawidłowa. Jednocześnie flaki są niskokaloryczne i wspomagają odchudzanie. Oczywiście, bądź ostrożny! Spożywane w nadmiarze mogą podnieść poziom cholesterolu.
Flaki na kilka sposobów
jak ugotować flaki? Flaki wołowe są nie tylko typowe dla tradycyjnej kuchni polskiej, ale są również popularne w innych krajach. Na przykład we Włoszech nie pozwalają na gotowane flaki, które przygotowują z warzywami. Przygotowanie flaków jest takie samo, niezależnie od tego, czy zdecydujesz się ugotować klasyczną zupę z flaków, czy też spróbujesz zagranicznych przepisów. Ugotowane flaki należy ponownie umyć w wodzie, a następnie ugotować.
Jak przygotować flaki do zupy flaczki
Przejdźmy do właściwego przygotowania flaków na zupę. Jeśli kupisz surowe flaki, poświęcisz na ich przygotowanie co najmniej godzinę. Mimo że przeszły kilka cykli prania, nadal trzeba je kilka razy czyścić i gotować.
Jak czyścić świeże flaki wołowe?
Umyj je pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie co najmniej trzy razy z rzędu. Chcesz ułatwić sobie pracę? Kup wstępnie ugotowane flaki wołowe i dokładnie wypłucz je wodą w domu, a następnie włóż do garnka z wodą i zagotuj. Delikatne gotowanie zajmuje około 20 do 25 minut.
W Polsce do tradycyjnej zupy z flaków dodaje się warzywa, dzięki czemu powstaje coś w rodzaju bulionu z flaków. Jak zrobić flaki?
Przepis na zupa flaki
Klasyczna flaki zupa wyglądają jak gulasz. Składa się z mocnego bulionu wołowego, flaków i mieszanki przypraw.
Składniki
Przygotowanie
- Zacznij od umycia ugotowanych wcześniej flaków w wodzie i pokrojenia ich w nieduże paski, ale nie za małe. Następnie wkładamy je do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Zajmie to około 20 minut. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę.
- Po ugotowaniu flaki odcedzamy i pozostawiamy do odcieknięcia.
- Rozpuść smalec w średnim rondlu i zeszklij na nim cebulę. Gdy cebula zrobi się szklista oprósz ją mąką i słodką papryką. Wlać bulion do masy i dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy pozostałe składniki – suszony majeranek, rozgnieciony czosnek, kminek, sól, pieprz i flaki. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
- Zupę podawaj ze świeżym pieczywem i udekoruj świeżym majerankiem.
Nietradycyjna zupa z flaków
Zupa flakowa z gotowanych flaków jest pyszna, ale dlaczego nie spróbować jej wersji tureckiej, karaibskiej czy wegetariańskiej?
Przepis na turecką wersję flaków zawiera mleko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i ocet winny. Wersja karaibska charakteryzuje się dodatkiem dyni i słodkich ziemniaków.
WSKAZÓWKA: Gulasz wołowy jest również świetnym przysmakiem. Wypróbuj przepis na to pyszne danie.
Jednak wersja wegetariańska flaków różni się od wszystkich poprzednich wersji. Spróbuj zrobić zupę z flaków z borowików, boczniaków i innych grzybów. Przygotowanie jest takie samo, tylko flaki zastępujecie ulubionymi grzybami.
Ciesz się domową flaki. Ciesz się posiłkiem!
Wypróbuj też inne przepisy na zupy na smaczny lunch.
Źródła: italianspoon.com.au, thespruceeats.com, polishfoodies.com
Więcej przepisów na zupy