Frytki z warzyw zapiekane w piekarniku: Zdrowy dodatek

Codziennie gotują dla rodziny, aby na stole zawsze było dobre jedzenie, a Ty masz pewność, że Twoje dzieci jedzą najlepsze składniki i potrawy, które będą im smakować. Spróbuj warzywnych frytek!

Domowe frytki warzywne

W porównaniu do klasycznych frytek ziemniaczanych, te warzywne są dużo zdrowsze, pełne smaku i świeżości. Dodatkowo, jeśli dobrze je przyprawisz i będziesz o nie dbał, zdziwisz się, jak wspaniałym dodatkiem do smacznego mięsa mogą być frytki warzywne. Wypróbuj te popularne przepisy z ciekawych rodzajów warzyw.

frytki warzywne
Frytki warzywne. Źródło zdjęcia: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Jakie warzywa wybrać do zapiekania?

Kuchnia czeska nie jest przyzwyczajona do warzywnych frytek pieczonych w piekarniku. Chociaż nie jesteśmy przyzwyczajeni do tego zabiegu, nie ma co bać się przygotowań. Warzywa ugotujesz łatwo i szybko, razem z dobrymi przyprawami, raz czy dwa posmakuje ci taki rodzaj frytek. Dzięki tak przygotowanemu suplementowi nauczysz również swoje maluchy jeść wszelkiego rodzaju warzywa, które nadal jedzą warzywa w stanie surowym. Jednak ważne jest, aby wiedzieć, które rodzaje nadają się do pieczenia w piekarniku, a które nie.

Jakie warzywa nie nadają się na frytki

  • warzywa dyniowate (ogórki, cukinia…),
  • kalafior,
  • brokuły.

Odpowiednie warzywa do piekarnika

  • Dynia Hokkaido,
  • biała rzodkiewka,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • rzepa,
  • burak,
  • marchewka
  • seler,
  • dynia maślana.

Warzywa w postaci frytek największą sławę zyskały kilka lat temu, kiedy to na czeskim rynku pojawiło się wiele chipsów warzywnych jako zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych chipsów ziemniaczanych. Chipsy warzywne są lekko solone i bez zbędnego dodatkowego tłuszczu. Ale i tak znajdziesz w nich trochę tłuszczu.

Nie dzieje się tak jednak w przypadku domowych frytek warzywnych. Dla najlepszego smaku wybieraj warzywa bez miąższu lub z dużą ilością soczystości. Tylko w ten sposób można uzyskać naprawdę ciekawe i smaczne dodatki.

Przepis na frytki warzywne

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 Czas pieczenia: 20 Czas całkowity: 40 Liczba porcji:4 porcje

Preparat spodoba Ci się nie tylko ze względu na doskonały smak, jaki uzyskasz, ale także ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Jak przygotować frytki warzywne?

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 200°C, tak gorący piekarnik dobrze ci zrobi.
  2. Umyj i zeskrob wszystkie warzywa. Pokrój dwa słodkie ziemniaki, marchewkę i pietruszkę na frytki. Wystarczą frytki o szerokości około jednego centymetra, oszacuj według własnych priorytetów.
  3. Rozłóż frytki z batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a marchewkę i pietruszkę na drugiej.
  4. Wystarczy skropić odrobiną oleju, a także dodać wystarczającą ilość soli i pieprzu, aby uzyskać bardziej interesujący smak.
  5. Dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj również suszony rozmaryn, który doda smaku warzywnym frytkom.
  6. Dodaj przyprawy i olej z obu stron, tylko tak będą smakować wyśmienicie. Nie zapomnij też o łodydze rozmarynu, ma w sobie dużo zapachu. Łodygę drobno posiekać i dodać do frytek.
  7. Najpierw upiecz blachę z marchewką i pietruszką. Piecz warzywa w piekarniku przez około 10 minut. Po dziesięciu minutach można również dodać tacę ze słodkimi ziemniakami, ponieważ marchewki i pietruszka gotują się trochę dłużej.
  8. Wszystkie rodzaje warzyw piecz jeszcze przez 6 minut, a po upłynięciu czasu odwróć frytki z batatów. Piecz obie blachy przez kolejne 6 minut, następnie wyłącz piekarnik i wyjmij blachy na blat kuchenny.

Polecamy: Przepis na grillowane warzywa na grillu

Jeśli lubisz bardziej upieczone i chrupiące frytki, pozostaw warzywa w piekarniku trochę dłużej, to zależy od tego, jak ty i twoja rodzina lubicie frytki. Ten rodzaj frytek dobrze komponuje się z rybą lub stekiem z indyka. Dobrym wyborem są również frytki warzywne z dipem, które podkreślą smak dobrych frytek.

Źródło: pgfoodies.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.