Gnocchi po włosku: Przepis łatwy w przygotowaniu
Gnocchi są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczą tylko 3 składniki. Są doskonałym dodatkiem do różnych sosów. Pokochasz domowy przepis na gnocchi, jest szybki, łatwy i przede wszystkim smaczny.
Gnocchi to świetna przystawka, a jeśli naprawdę chcesz się nimi delektować, najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie ich w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, a następnie możesz połączyć domowy przepis na gnocchi z sosem według własnego gustu.
Prawidłowa wymowa w języku czeskim to gnocchi. Nie nazywaj tego wspaniałego dania gnocchi, nocą ani żadną inną nazwą.
Podstawą przepisu na domowe gnocchi są ziemniaki. To bardzo szybki i łatwy przepis, wystarczy więc dodać do ziemniaków zwykłą mąkę i jajka i gotowe. Jednak oprócz klasycznych ziemniaków do ich przygotowania można użyć także batatów, batatów, różnego rodzaju dyni czy kalafiora.
Przepis na gnocchi domowe
To danie dobrze komponuje się jako dodatek do sosów, można je też jeść z mięsem. Najlepsze są gnocchi z kurczakiem i szpinakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj ziemniaki, ale ich nie obieraj. Gotuj ziemniaki w ten sposób, aby zachować jędrną konsystencję. Nie należy ich gotować, gotować około 10-15 minut.
- Obierz ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe, ponieważ schłodzenie zmienia ich konsystencję i gnocchi będą twarde.
- Obrane ziemniaki zmielić dwukrotnie w maszynce, można je również zetrzeć lub użyć prasy do ziemniaków.
- Rozłóż puree ziemniaczane na powierzchni roboczej i zrób zagłębienie pośrodku. Dodać jajka i oprószyć mąką. Rozpocznij przetwarzanie gładkiego ciasta. Stopniowo dodawaj mąkę.
- Ważne jest, aby działać szybko, aby ciasto zachowało odpowiednią konsystencję. Powinien być plastyczny, ale nie przetwarzaj go zbyt długo. Długie wyrabianie obniża jakość ciasta i gnocchi nie będą tak puszyste.
- Z ciasta rozwałkowujemy cienkie bułeczki i wycinamy pojedyncze gnocchi.
- Następnie lekko posyp mąką każdy kawałek, możesz też po prostu stworzyć typowy wzór gnocchi za pomocą widelca.przepis na gnocchi
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać gnocchi. Po prostu gotuj je przez dwie minuty, a następnie wyjmij.
Z czym podawać gnocchi?
Domowe gnocchi możesz przygotować w dowolny sposób. Naszą rekomendacją jest przygotowanie gnocchi z grzybami, smakują nieodparcie ze świeżymi lub suszonymi grzybami. Można je również podawać z ulubionymi sosami, najlepiej sprawdzają się sosy śmietankowe i serowe. Popularnym preparatem są również gnocchi zapiekane w piekarniku, można dodać co kto lubi np. mozzarellę, bazylię, parmezan, warzywa. Wielbiciele słodyczy również znajdą swój sposób, gnocchi świetnie smakują również posłodzone np. orzechami, twarogiem, dżemem czy makiem.
Wypróbuj naszą wskazówkę: Domowe gnocchi są świetne same w sobie, ale docenisz ich smak, jeśli przygotujesz je z pomidorami.
Domowe gnocchi z sosem pomidorowym
Składniki
Przygotowanie
- Szałwię podsmażyć na oleju i dodać świeże lub suszone pomidory z solą, pieprzem i szałwią. Wystarczy chwila, by poczuć zapach przypraw i podgrzać pomidory.
- Po prostu dodaj tę mieszankę do gnocchi i możesz pokryć wszystko odrobiną stopionego masła.
- Gnocchi warto również posypać startym parmezanem, można też spróbować gnocchi z sosem serowym.
Gnocchi są bogate, więc dobrze jest podawać je tylko z lekkim sosem lub warzywami. Doskonałe są również gnocchi ze szpinakiem. Gdy raz spróbujesz domowych gnocchi, żadne inne nie może się z nimi równać.
Jeśli jesteś miłośnikiem domowego makaronu, a także domowych gnocchi, na pewno Ci się spodoba. Próbowaliście kiedyś zrobić je w domu?
Inne ulubione przepisy