Golonka wieprzowa: Przepis na chrupiącą skórkę i złocisty kolor

Golonka wieprzowa należy do ulubionych przysmaków, ale trzeba umieć ją właściwie przygotować. Istnieją trzy sposoby, dzięki którym uzyska odpowiedni kolor, mięso będzie kruche, a skórka pięknie złocista.

Przepis na golonkę wieprzową

Chociaż mięso z golonki można wykorzystać również do przygotowania innych potraw, pieczona golonka wieprzowa po prostu nie ma konkurencji. Podpowiemy, jak ją właściwie przygotować, aby na stole wszystkim ciekła ślinka.

Gotowanie i pieczenie golonki wieprzowej

Jednym ze sposobów na przygotowanie luksusowej golonki wieprzowej jest jej uprzednie gotowanie i następne pieczenie.

  • Zanim zaczniesz przygotowywać, zawsze należy golonkę dokładnie oczyścić, możliwe, że znajdziesz na niej jeszcze resztki szczeciny – a te należy zeskrobać.
  • Jeśli zdecydujesz się najpierw ugotować golonkę, nie zapomnij dodać do niej przypraw, ponieważ gotowana golonka może stracić część smaku i soczystości.
  • Do wrzącej osolonej wody dodaj do golonki jeszcze czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie lub jałowiec.
  • Golonkę należy gotować powoli przez około dwie do dwóch i pół godziny, mięso powinno być prawie miękkie. Następnie dopiecz ją w piekarniku, nie przykrywaj i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wolne pieczenie golonki wieprzowej

Wolno pieczona golonka wieprzowa będzie miała boski smak i kolor. Nie będziesz miał prawie żadnej pracy, a mimo to na pewno uda ci się upiec doskonale. Golonkę wieprzową najpierw natrzyj marynatą, na przykład miodową, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Nie rozgrzewaj piekarnika zbyt mocno, piecz tylko w temperaturze 120 stopni przez około trzy godziny. W tym przypadku warto czekać.

Jak przygotować miodową marynatę na golonkę wieprzową? Przygotowanie miodowej marynaty do mięsa jest bardzo proste. Wystarczy, że w misce wymieszasz miód, sos sojowy (lub sos cebulowy, musztardę) i czosnek. Do doprawienia możesz użyć soku z cytryny i przypraw.

Marynowanie golonki w solance

Ostatni, a trochę bardziej pracochłonny sposób, to marynowanie golonki w solance.

Jak zamarynować golonkę wieprzową?

Golonkę wieprzową zanurz w solance i pozostaw w lodówce na jeden do dwóch dni. Solankę łatwo przygotujesz, na litr wody dodaj 100 g soli i wymieszaj.

Przed upieczeniem należy usunąć z mięsa sól, aby nie było zbyt słone. Namocz golonkę w czystej wodzie, powinna tam pozostać przez godzinę. Jednak wodę należy w tym czasie kilkakrotnie wymienić. Następnie piecz ją w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub przykrytą folią aluminiową w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około dwie godziny.

Jak zapewnić chrupiącą skórkę podczas pieczenia?

Chrupiącą skórkę zapewnisz zawsze w ten sposób, że golonkę jeszcze przed pieczeniem, marynowaniem lub zamarynowaniem w solance nacięć. Skórę nacina się ostrym nożem tak, aby powstały regularne kwadraty. Tylko w przypadku, gdy najpierw ugotujesz golonkę, nacięć skórę po ugotowaniu, przed pieczeniem.

Dzięki tym trikom zawsze przygotujesz najlepszą pieczoną golonkę wieprzową.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.