Gorąca czekolada – Przepis na domowy napój

Gorąca czekolada to doskonały napój na zimowe wieczory obok gier planszowych lub dobrych filmów. Jak zrobić domową gorącą czekoladę?

Postaw na oryginalność i dodaj swoje ulubione składniki do gorącej czekolady. Nie pożałujesz, ponieważ smak wysokiej jakości czekolady wytrzyma każdą kombinację.

Oprócz świątecznych ciasteczek, ciasteczek bożonarodzeniowych i innych słodkich smakołyków zimą, po prostu zwiększasz spożycie kalorii, na przykład poprzez gorącą czekoladę. Nie musisz się jednak martwić o przybieranie na wadze przy dobrej jakości czekoladzie.

Czy wiesz, że: 100 ml gorącej czekolady zawiera około 60 kcal (251 kj), a także 12 g węglowodanów, 2 g tłuszczu i 1 g białka.

Ale teraz nie mamy na myśli żadnej rozpuszczalnej gorącej czekolady ani gorącej czekolady w proszku. Konieczne jest wybranie naprawdę wysokiej jakości czekolady o wysokiej zawartości kakao (na przykład marka Lindt).

Przepis na gorącą czekoladę

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 Czas gotowania: 5 Czas całkowity: 10 Liczba porcji:2 porcje

Jeśli kochasz klasyczne przepisy, pokochasz tę odmianę. Część mleka możesz zastąpić bitą śmietaną, dzięki czemu gęsta gorąca czekolada będzie dużo bardziej miękka i puszysta. Do przygotowania potrzebne będą najwyższej jakości składniki, tylko w ten sposób uzyskasz prawdziwie pełnowartościowy i pyszny gorący napój.

Składniki

Przygotowanie

  1. W małym rondelku wymieszaj kilka łyżek mleka, cukier, cynamon i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
  2. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu i ciągle mieszając, pozwól składnikom się poluzować i połączyć.
  3. Następnie stopniowo wlewaj mleko.
  4. Na koniec przelej całą zawartość do świątecznego kubka i posyp powierzchnię kakao lub drobnym cukrem waniliowym.

Pozytywne działanie czekolady

Czekolada należy do surowców, które w widoczny sposób wspomagają ludzkie zdrowie.

  • Wysokiej jakości czekolada jest bardzo bogata w składniki odżywcze i błonnik, przeciwdziała starzeniu i zapobiega atakom serca.
  • Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, co pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia krążenie krwi w całym organizmie.
  • Czekolada może również obniżyć poziom cukru we krwi i jest świetna do stymulacji mózgu.

Dzięki temu stanowi doskonałą profilaktykę przed demencją starczą czy chorobą Alzheimera.

Wegańska gorąca czekolada

W dzisiejszych czasach jest wielu ludzi, którzy wyznają wegetarianizm lub weganizm. Dzięki temu powstało wiele wspaniałych receptur, w których klasyczne składniki zastąpiono tymi pochodzenia roślinnego. Spróbuj tej ciekawej i pysznej wegańskiej gorącej czekolady.

Składniki

  • 250 ml mleka migdałowego,
  • kakao w proszku (zawartość tłuszczu min. 20%),
  • cukier trzcinowy.

Przygotowanie

  1. Najpierw wlej pyszne mleko migdałowe do rondla i wymieszaj z kakao.
  2. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu i pozwól obu składnikom się połączyć.
  3. Następnie wystarczy wlać gorącą mieszankę do kubka i posypać cukrem trzcinowym.
  4. Rezultat Cię zadziwi, ponieważ mleko migdałowe nadaje gorącej czekoladzie zupełnie nowy wymiar.
Gorąca czekolada z piankami
Źródło zdjęcia: Anna Puzatykh / Shutterstock.com

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Ta gorąca czekolada będzie najbardziej popularna wśród Twoich dzieci, ponieważ dekoracja na wierzchu w postaci słodkich smakołyków nie tylko wygląda, ale również świetnie smakuje.

Składniki

  • pianki do dekoracji,
  • 1 litr pełnego mleka,
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie

  1. Mleko wraz z połamaną na kawałki czekoladą podgrzewamy klasycznie w rondelku, wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Dodaj cukier trzcinowy, aby osłodzić cały napój.
  3. Wlej gorącą czekoladę do kubka i udekoruj kawałkami pianki wraz z małymi kawałkami czekolady.
  4. Gorącą czekoladę podawaj od razu, ponieważ pianki szybko zaczną się topić.

Ciesz się posiłkiem!

źródło: celebritysweets.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.