Gorąca czekolada – Przepis na domowy napój
Gorąca czekolada to doskonały napój na zimowe wieczory obok gier planszowych lub dobrych filmów. Jak zrobić domową gorącą czekoladę?
Postaw na oryginalność i dodaj swoje ulubione składniki do gorącej czekolady. Nie pożałujesz, ponieważ smak wysokiej jakości czekolady wytrzyma każdą kombinację.
Oprócz świątecznych ciasteczek, ciasteczek bożonarodzeniowych i innych słodkich smakołyków zimą, po prostu zwiększasz spożycie kalorii, na przykład poprzez gorącą czekoladę. Nie musisz się jednak martwić o przybieranie na wadze przy dobrej jakości czekoladzie.
Czy wiesz, że: 100 ml gorącej czekolady zawiera około 60 kcal (251 kj), a także 12 g węglowodanów, 2 g tłuszczu i 1 g białka.
Ale teraz nie mamy na myśli żadnej rozpuszczalnej gorącej czekolady ani gorącej czekolady w proszku. Konieczne jest wybranie naprawdę wysokiej jakości czekolady o wysokiej zawartości kakao (na przykład marka Lindt).
Przepis na gorącą czekoladę
Jeśli kochasz klasyczne przepisy, pokochasz tę odmianę. Część mleka możesz zastąpić bitą śmietaną, dzięki czemu gęsta gorąca czekolada będzie dużo bardziej miękka i puszysta. Do przygotowania potrzebne będą najwyższej jakości składniki, tylko w ten sposób uzyskasz prawdziwie pełnowartościowy i pyszny gorący napój.
Składniki
Przygotowanie
- W małym rondelku wymieszaj kilka łyżek mleka, cukier, cynamon i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
- Podgrzej mieszaninę na małym ogniu i ciągle mieszając, pozwól składnikom się poluzować i połączyć.
- Następnie stopniowo wlewaj mleko.
- Na koniec przelej całą zawartość do świątecznego kubka i posyp powierzchnię kakao lub drobnym cukrem waniliowym.
Pozytywne działanie czekolady
Czekolada należy do surowców, które w widoczny sposób wspomagają ludzkie zdrowie.
- Wysokiej jakości czekolada jest bardzo bogata w składniki odżywcze i błonnik, przeciwdziała starzeniu i zapobiega atakom serca.
- Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, co pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia krążenie krwi w całym organizmie.
- Czekolada może również obniżyć poziom cukru we krwi i jest świetna do stymulacji mózgu.
Dzięki temu stanowi doskonałą profilaktykę przed demencją starczą czy chorobą Alzheimera.
Wegańska gorąca czekolada
W dzisiejszych czasach jest wielu ludzi, którzy wyznają wegetarianizm lub weganizm. Dzięki temu powstało wiele wspaniałych receptur, w których klasyczne składniki zastąpiono tymi pochodzenia roślinnego. Spróbuj tej ciekawej i pysznej wegańskiej gorącej czekolady.
Składniki
- 250 ml mleka migdałowego,
- kakao w proszku (zawartość tłuszczu min. 20%),
- cukier trzcinowy.
Przygotowanie
- Najpierw wlej pyszne mleko migdałowe do rondla i wymieszaj z kakao.
- Podgrzej mieszaninę na małym ogniu i pozwól obu składnikom się połączyć.
- Następnie wystarczy wlać gorącą mieszankę do kubka i posypać cukrem trzcinowym.
- Rezultat Cię zadziwi, ponieważ mleko migdałowe nadaje gorącej czekoladzie zupełnie nowy wymiar.
Gorąca czekolada z piankami marshmallows
Ta gorąca czekolada będzie najbardziej popularna wśród Twoich dzieci, ponieważ dekoracja na wierzchu w postaci słodkich smakołyków nie tylko wygląda, ale również świetnie smakuje.
Składniki
- pianki do dekoracji,
- 1 litr pełnego mleka,
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie
- Mleko wraz z połamaną na kawałki czekoladą podgrzewamy klasycznie w rondelku, wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodaj cukier trzcinowy, aby osłodzić cały napój.
- Wlej gorącą czekoladę do kubka i udekoruj kawałkami pianki wraz z małymi kawałkami czekolady.
- Gorącą czekoladę podawaj od razu, ponieważ pianki szybko zaczną się topić.
Ciesz się posiłkiem!
źródło: celebritysweets.com
Inne ulubione przepisy