Domowa granola – Receptura z najwyższej jakości

Domowa granola to prosta i przede wszystkim pożywna przekąska. Możesz go łatwo zrobić ze składników, które możesz mieć w domu.

Granola zyskuje na popularności wraz z rosnącą popularnością płatków owsianych, batonów musli, nasion i orzechów. I to pomimo faktu, że domowa granola jest bogata w białko, błonnik i omega-3.

Znasz te wieczory, kiedy siedzisz przed telewizorem i opierasz się smakołykom ukrywającym się w lodówce czy spiżarni. Granola to przekąska bez wyrzutów sumienia. A dodatkowo możesz ciągle zmieniać jego smaki wedle swojej wyobraźni, upodobań czy tego co masz w domu. Jak zrobić granolę?

Co to jest granola?

Granola to mieszanka zdrowej żywności, która łączy smaki, tworząc niepowtarzalny smak. Najczęściej możesz go stworzyć z płatków owsianych, orzechów, miodu i innych składników, w zależności od tego, na co masz ochotę.

Przepis na granola

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 minutaCzas pieczenia: 25 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:4 porcje

Nawet jeśli sama granola jest doskonała sama w sobie, jest doskonała, jeśli zanurzysz ją w mleku migdałowym, jogurcie, zmieszasz z owocami itp., na pewno pomyślisz o innych opcjach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać płatki owsiane, orzechy, nasiona i cynamon.
  2. Ubij olej kokosowy, miód (lub syrop). Posypać suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Rozłóż wymieszaną mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia, użyj papieru do pieczenia.
  3. Włóż mieszaninę do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 ° C.
  4. Po 20 minutach wyjąć blachę z piekarnika, wymieszać i posypać wiórkami kokosowymi.
  5. Wstaw z powrotem do piekarnika i pozwól, aby wiórki kokosowe się podpiekły. Wystarczy 5 minut.
  6. Po 5 minutach wyjmij blachę, pozwól upieczonej granoli ostygnąć i pokrój ją na kawałki.

Schłodzoną granolę możesz od razu wgryźć. Jaka jest zaleta przepisu? Szczególnie fakt, że ta granola jest bez cukru, czyli poza naturalnymi cukrami, które zawiera miód.

Granola
Źródło zdjęcia: JeniFoto / Shutterstock.com

Jakich orzechów użyć do granoli?

Najczęściej stosuje się migdały, ale można użyć dowolnego rodzaju. Nie bój się łączyć orzechów.

Kolejna wariacja na temat granoli

Czekoladowa granola jest jedną z najpopularniejszych. Inną opcją jest zmieszanie go z innymi zdrowymi smakołykami – suszonymi owocami, pestkami (słonecznik jest idealny), płatkami cynamonu lub miodu, a potem po prostu cieszyć się pysznym smakiem bez żalu.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.