Grillowane kalmary: Przepis na popularne owoce morza
Kalmary to poszukiwany specjał kulinarny, przede wszystkim przez miłośników egzotycznych potraw i kuchni. Ale dlaczego tak właściwie jest i czym są kalmary?
Co to są kalmary?
Kalmary (kałamarnice olbrzymie) są to morskie głowonogi, które mają wąskie ciała, dwie płetwy i dziesięć macek. To jest białe mięso.
Najczęściej znane są w postaci krążków obtaczanych w mące, a następnie smażonych. Ale form może być więcej. Oprócz smażonych kalmarów popularne są kalmary grillowane, kalmary faszerowane, kalmary zawijane w panierce. Można je przygotować nie tylko na patelni, grillu, ale także w piekarniku.
Jak smakują kalmary?
Choć na pierwszy rzut oka może się to nie wydawać wielu osobom, kalmary smakują naprawdę wyśmienicie. Miąższ jest biały, miękki, ich smak jest łagodniejszy i lekko słodki.
Jak wybrać wysokiej jakości kalmary
Jeśli nie jesteś w rejonie nadmorskim, wybór wysokiej jakości kalmarów może być trudnym zadaniem. Jeśli znajdziesz świeże, zawsze powinny mieć neutralny zapach. Nigdy nie wolno wąchać gołębicy. Skórka powinna być błyszcząca i biała, bez plam i żółtych przebarwień.
Oczyść je, opłucz, a następnie umieść w lodówce. Należy je spożyć w ciągu maksymalnie dwóch dni.
Jeśli włożyłeś je do zamrażarki, zapisz datę ich przechowywania. Powinny być przechowywane w zamrażarce maksymalnie przez trzy do czterech miesięcy, stąd data.
Jak przygotować i oczyścić kalmary
To nic skomplikowanego.
- Najpierw spłukują.
- Jednym pociągnięciem odciągnij głowę wraz z wnętrznościami od tułowia.
- Następnie palcem wydrąż resztę wnętrzności.
- Nie zapomnij o kości, ma przezroczysty kolor.
- Następnie usuń membranę z powierzchni, wygląda jakby była pokryta pigmentem.
- I możesz odciąć macki od głowy.
- Dziób prawdopodobnie nadal pozostanie na spodniej stronie macek, po naciśnięciu musi wyjść z macek.
- Po wysuszeniu kalmary są gotowe.
Przepis na grillowane kalmary
Istnieje niezliczona ilość opcji grillowania kalmarów. Najlepszym sposobem jest zamarynowanie ich, pozostawienie, aby odpoczęły, a następnie umieszczenie ich na gorącym grillu. Jest też przysmak, który docenią również goście.
Składniki
Przygotowanie
- Dokładnie oczyść kalmary, osusz je i nakrój na szpikulec.
- Przygotuj marynatę. Do miski włożyć obrany i przeciśnięty lub rozgnieciony czosnek, oliwę z oliwek, gałązki tymianku, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowane i osuszone kalmary włożyć do marynaty i pozostawić w marynacie na co najmniej pół godziny.
- W porę rozpal grill i ułóż na nim marynowane kalmary. Grilluj je maksymalnie 1-2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu. Nigdy nie przedłużaj czasu, w przeciwnym razie stwardnieją.
- Przed podaniem możesz skropić je pozostałą marynatą i odrobiną soku z cytryny.
Polecamy: Przepis na paella
- Można wyczarować wiele marynat, połączenie oliwy, ziół, soli i pieprzu gwarantowane.
- Kalmary można również przygotować w ten sposób w piekarniku lub na patelni.
Jak długo gotować kalmary?
Można je również gotować, siekać, zawsze maksymalnie przez 1 do 2 minut. Krótko mówiąc, za ich kruchość. Najsmaczniejsze mięso uzyskuje się z ciała, jednak macki są również traktowane jako przysmak.
Przepis na macki
Oczyszczone macki ugotować w osolonej lub niesolonej wodzie, aż będą pięknie miękkie. Następnie są one wyjmowane, a naskórek można z nich łatwo usunąć. Ale jeśli chcesz zachować skórę, nie zdejmuj jej. Usmażone w ten sposób macki możemy położyć na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej wlaliśmy olej. Smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Z tym daniem można wiele zdziałać. Kalmary można zawinąć w panierkę lub nadziewać. Na przykład farsz, szpinak, mieszanka ziół, ubite jajko i ser, opcji jest wiele.
Źródło: serioeats.com, lovefoodhatewaste.com
Inne ulubione przepisy