Grillowane warzywa na grillu – Jak je przygotować?

Grillowane warzywa to doskonały lekki dodatek do mięs. Spróbuj grillować na grillu kontaktowym lub kamieniu lawowym. Będzie smakować równie dobrze, a ty będziesz ćwiczyć grillowanie warzyw do perfekcji.

Do grillowania nadają się twardsze rodzaje warzyw. Wskazane jest pokrojenie go na większe kawałki, pozostanie soczyste i będzie też łatwiejsze w obróbce. I nie martw się, że poza sezonem letnim nie ma co grillować – wiele rodzajów warzyw nadających się do grillowania jest normalnie dostępnych nawet zimą.

Grillowane warzywa
Źródło zdjęcia: AS Food studio / Shutterstock.com

Warzywa nadające się do grillowania

Większość z nas ogranicza się do grillowanej papryki i cukinii, czasem może spróbuje pomidorków koktajlowych. Grillować można także inne warzywa, np

  • marchewka,
  • dynia,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • szparag,
  • zielone fasolki
  • sałata rzymska.

Większość warzyw liściastych i np. ogórek nie nadaje się do grillowania ze względu na dużą zawartość wody, ale grillowana sałata rzymska to wspaniały przysmak. A oprócz warzyw nie można zapomnieć o pieczarkach z grilla, które są dostępne przez cały rok.

Jak przygotować warzywa na grill kontaktowy

Sekret pysznych grillowanych warzyw zaczyna się od ich doboru.

Do grillowania nadają się tylko naprawdę zdrowe, wysokiej jakości warzywa, najlepiej mniejsze, aby pozostały soczyste.

Umyj i osusz warzywa przed grillowaniem. Jeśli nie musi się „pocić” (np. cukinia czy bakłażan), nie solimy jej przed grillowaniem, tylko po. 

Większe warzywa pokroić na kawałki:

  • ćwiartki mięsistej papryki
  • Cukinia, bakłażan, patison i pokrojona cebula.
  • Marchewki wystarczy tylko oczyścić, podobnie jak szparagi czy fasolę.
  • Lepiej grillować fasolę na tacy lub na grillu kontaktowym.

Przygotowane warzywa posmaruj olejem, aby nie przywarły do ​​grilla.

Jak inaczej grillować warzywa?

Jeśli nie masz grilla kontaktowego, a mimo to chciałbyś spróbować grillowanych warzyw, zdecydowanie spróbuj grillować warzywa w piekarniku. Inną opcją jest przygotowanie warzyw na patelni.

Jak każdy rodzaj warzyw smakuje najlepiej

W większości przypadków wystarczy energicznie grillować warzywa, posolić i w razie potrzeby dodać szczyptę przyprawy do grillowania. Tak smakują głównie cukinie, dynie i patisony, które same w sobie nie mają wyraźnego smaku. Wszystkie te rodzaje, a nawet np. grillowana papryka są bardzo dobre marynowane na gorąco w balsamicznej redukcji.

Fasolka szparagowa, kukurydza, duszona marchewka i szparagi będą smakować wybornie z roztopionym masłem.

W przypadku marchwi niespodziewanie wspaniały smak uzyskasz, jeśli posmarujesz ją miodem na kilka minut przed zdjęciem z grilla.

Jak podać grillowane warzywa

Warzywa z grilla to doskonały dodatek do dania głównego, ale świetnie smakują również same, z różnymi dipami lub masłem ziołowym.

Grillowana cebula jest świetnym dodatkiem do mięsa, można ją zostawić na grillu, aż zacznie się karmelizować. Najlepiej grillować pomidory wiśniowe na łodydze – będzie to służyć jako uchwyt. Znakomicie sprawdzą się również z mięsem bez dodatkowego przygotowania.

A jeśli nie jesteś fanem warzyw na ciepło, nie krępuj się, pozwól im ostygnąć – i tak będziesz się nimi delektować. 

źródło: receptineats.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.