Gryka – Zdrowe płatki zbożowe + przepisy z gryki
Gryka była znana naszym przodkom jako wspaniały i zdrowy przysmak. Do polskich kuchni powróciła z wielką popularnością w ostatnich latach, kiedy to na nowo odkryto jej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zobacz, jak gryka może Ci pomóc i co możesz z niej ugotować.
Co to jest gryka?
Gryka pochodzi z Azji, a konkretnie z Himalajów, i przybyła do nas przez Rosję w XII wieku. W tym czasie była jednym z głównych składników diety, zanim zaczęły ją zastępować pszenica, ryż i żyto. Jest to pseudozboże, co oznacza, że odgrywa rolę zboża w naszej diecie, ale botanicy klasyfikują go w innych grupach. Jest naturalnie bezglutenowa i dlatego jest bardzo popularna wśród osób cierpiących na celiakię i tych, którzy z różnych powodów starają się ograniczyć gluten w swojej diecie.
Korzyści zdrowotne gryki
Ogólnie rzecz biorąc, jest ona uważana za żywność bardzo wysokiej jakości. Zawiera dużą ilość białka i błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.
Co zawiera kasza gryczana?
- Jest również ważnym źródłem miedzi, selenu, cynku i manganu.
- Z witamin zawiera głównie B1, B2, witaminę E i C.
- rutyna
A co może wyleczyć kasza gryczana? Jednak to, co czyni ją wyjątkową, to wysoka zawartość rutyny. Zwiększa ona elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym pomaga na żylaki, popękane żyły nie tylko na twarzy, zbyt obfite krwawienia miesiączkowe oraz skłonność do krwawień z nosa i dziąseł.
Rodzaje gryki w sklepach
- Gryka zwyczajna – podstawowa forma gryki, ale nie przeznaczona do jedzenia. W przewodzie pokarmowym łuski nasion mogą nawet zaszkodzić. Wykorzystywana jest do kiełkowania, uprawy lub przygotowania herbaty.
- Gryka łuskana – jest to gryka, która została obłuszczona i jest podstawową formą gryki do dalszego wykorzystania. Łuski są usuwane mechanicznie, co jest delikatniejsze, lub termicznie za pomocą gotowania na parze.
- Płatki gryczane – gotowane na parze i sprasowane ziarna gryki. Są już ugotowane i dlatego mogą być spożywane bez dalszego przygotowania. Zaleca się jednak krótkie namoczenie lub ugotowanie płatków dla lepszej strawności.
- Bulgur gryczany – bulgur jako taki jest zbożem pszennym, ale można go nazwać wszystkim, co zostało przygotowane przy użyciu “metody bulgur” – ziarno jest częściowo gotowane, suszone, a następnie rozrywane.
Inne popularne produkty gryczane to mąka gryczana, kasza gryczana i pulpa gryczana.
Przepisy z gryka
Gryka staje się coraz bardziej popularna w kuchni, a jej popularność w ostatnich latach stale rośnie. Doskonale nadaje się do kasz, zup, past, sałatek, risotto i wypieków. Jeśli kasza gryczana zostanie wykiełkowana w stanie nieobranym, kiełki można z łatwością wykorzystać zamiast pietruszki lub szczypiorku. A co ugotować z kaszą gryczaną?
- Przepis na kaszę gryczaną – Idealne słodkie danie na śniadanie
- Zupa gryczana – Zdrowa i smaczna zupa gryczana
Klopsiki gryczane
Zdrowsza wersja klasycznych klopsików. Wypróbuj popularny przepis na klopsiki z kaszy gryczanej.
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- curry w proszku,
- ½ cukinii,
- por,
- ser,
- kiełbasa,
- czosnek,
- łyżka oliwy,
- szczypiorek,
- bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie
- Najpierw gotujemy kaszę gryczaną, następnie dodajemy cukinię, jajka, sól, przyprawy.
- Możemy doprawić startym serem, kiełbasą, czosnkiem, posiekanym porem.
- Formujemy klopsiki gryczane, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.
Risotto gryczane
Wszyscy znamy klasyczne risotto, ale czy próbowaliście risotto z kaszy gryczanej?
Składniki
2 filiżanki kaszy gryczanej,
½ l bulionu warzywnego,
sól,
warzywa (marchew, groszek, cebula, kukurydza),
curry w proszku,
olej,
ser do posypania.
Przygotowanie
- Namocz kaszę gryczaną w wodzie przez godzinę, a następnie gotuj przez 5-10 minut.
- Podsmaż warzywa, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj razem jeszcze przez co najmniej 2 minuty.
- Posypać serem i podawać.
Pieczona gryka z dynią Hokkaido
Nie do końca tradycyjny przepis, ale z pewnością wkrótce go pokochasz. Zapiekana kasza gryczana z serem i dynią.
Składniki
- 300 g namoczonej kaszy gryczanej,
- 1 dynia Hokkaido,
- 200 g sera (eidam),
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Ponownie namocz kaszę gryczaną w wodzie przez około godzinę.
- Za pomocą łyżki wydrąż dynię i nasmaruj naczynie do pieczenia olejem.
- Wymieszaj kaszę gryczaną z pokrojoną dynią, czosnkiem i posiekanym serem.
- Wlać mieszaninę do naczynia do pieczenia i posypać roztrzepanym jajkiem i solą.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Niezależnie od tego, czy masz już doświadczenie z kaszą gryczaną, czy zdecydujesz się spróbować jej po raz pierwszy, z pewnością stanie się ona integralną częścią Twojej diety. Niewiele produktów łączy w sobie tak wiele zdrowia i smaku jak kasza gryczana.
Inne ulubione przepisy