Gryka – Zdrowe płatki zbożowe + przepisy z gryki

Gryka była znana naszym przodkom jako wspaniały i zdrowy przysmak. Do polskich kuchni powróciła z wielką popularnością w ostatnich latach, kiedy to na nowo odkryto jej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zobacz, jak gryka może Ci pomóc i co możesz z niej ugotować.

Co to jest gryka?

Gryka pochodzi z Azji, a konkretnie z Himalajów, i przybyła do nas przez Rosję w XII wieku. W tym czasie była jednym z głównych składników diety, zanim zaczęły ją zastępować pszenica, ryż i żyto. Jest to pseudozboże, co oznacza, że odgrywa rolę zboża w naszej diecie, ale botanicy klasyfikują go w innych grupach. Jest naturalnie bezglutenowa i dlatego jest bardzo popularna wśród osób cierpiących na celiakię i tych, którzy z różnych powodów starają się ograniczyć gluten w swojej diecie.

Gryka
Źródło zdjęcia: Ulada / Shutterstock.com

Korzyści zdrowotne gryki

Ogólnie rzecz biorąc, jest ona uważana za żywność bardzo wysokiej jakości. Zawiera dużą ilość białka i błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Co zawiera kasza gryczana?

  • Jest również ważnym źródłem miedzi, selenu, cynku i manganu.
  • Z witamin zawiera głównie B1, B2, witaminę E i C.
  • rutyna

A co może wyleczyć kasza gryczana? Jednak to, co czyni ją wyjątkową, to wysoka zawartość rutyny. Zwiększa ona elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym pomaga na żylaki, popękane żyły nie tylko na twarzy, zbyt obfite krwawienia miesiączkowe oraz skłonność do krwawień z nosa i dziąseł.

Rodzaje gryki w sklepach

  • Gryka zwyczajna – podstawowa forma gryki, ale nie przeznaczona do jedzenia. W przewodzie pokarmowym łuski nasion mogą nawet zaszkodzić. Wykorzystywana jest do kiełkowania, uprawy lub przygotowania herbaty.
  • Gryka łuskana – jest to gryka, która została obłuszczona i jest podstawową formą gryki do dalszego wykorzystania. Łuski są usuwane mechanicznie, co jest delikatniejsze, lub termicznie za pomocą gotowania na parze.
  • Płatki gryczane – gotowane na parze i sprasowane ziarna gryki. Są już ugotowane i dlatego mogą być spożywane bez dalszego przygotowania. Zaleca się jednak krótkie namoczenie lub ugotowanie płatków dla lepszej strawności.
  • Bulgur gryczany – bulgur jako taki jest zbożem pszennym, ale można go nazwać wszystkim, co zostało przygotowane przy użyciu “metody bulgur” – ziarno jest częściowo gotowane, suszone, a następnie rozrywane.

Inne popularne produkty gryczane to mąka gryczana, kasza gryczana i pulpa gryczana.

Przepisy z gryka

Gryka staje się coraz bardziej popularna w kuchni, a jej popularność w ostatnich latach stale rośnie. Doskonale nadaje się do kasz, zup, past, sałatek, risotto i wypieków. Jeśli kasza gryczana zostanie wykiełkowana w stanie nieobranym, kiełki można z łatwością wykorzystać zamiast pietruszki lub szczypiorku. A co ugotować z kaszą gryczaną?

  • Przepis na kaszę gryczaną – Idealne słodkie danie na śniadanie
  • Zupa gryczana – Zdrowa i smaczna zupa gryczana

Klopsiki gryczane

Zdrowsza wersja klasycznych klopsików. Wypróbuj popularny przepis na klopsiki z kaszy gryczanej.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • curry w proszku,
  • ½ cukinii,
  • por,
  • ser,
  • kiełbasa,
  • czosnek,
  • łyżka oliwy,
  • szczypiorek,
  • bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie

  1. Najpierw gotujemy kaszę gryczaną, następnie dodajemy cukinię, jajka, sól, przyprawy.
  2. Możemy doprawić startym serem, kiełbasą, czosnkiem, posiekanym porem.
  3. Formujemy klopsiki gryczane, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.

Risotto gryczane

Wszyscy znamy klasyczne risotto, ale czy próbowaliście risotto z kaszy gryczanej?

Składniki

2 filiżanki kaszy gryczanej,
½ l bulionu warzywnego,
sól,
warzywa (marchew, groszek, cebula, kukurydza),
curry w proszku,
olej,
ser do posypania.

Przygotowanie

  1. Namocz kaszę gryczaną w wodzie przez godzinę, a następnie gotuj przez 5-10 minut.
  2. Podsmaż warzywa, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj razem jeszcze przez co najmniej 2 minuty.
  3. Posypać serem i podawać.

Pieczona gryka z dynią Hokkaido

Nie do końca tradycyjny przepis, ale z pewnością wkrótce go pokochasz. Zapiekana kasza gryczana z serem i dynią.

Składniki

  • 300 g namoczonej kaszy gryczanej,
  • 1 dynia Hokkaido,
  • 200 g sera (eidam),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Ponownie namocz kaszę gryczaną w wodzie przez około godzinę.
  2. Za pomocą łyżki wydrąż dynię i nasmaruj naczynie do pieczenia olejem.
  3. Wymieszaj kaszę gryczaną z pokrojoną dynią, czosnkiem i posiekanym serem.
  4. Wlać mieszaninę do naczynia do pieczenia i posypać roztrzepanym jajkiem i solą.
  5. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Niezależnie od tego, czy masz już doświadczenie z kaszą gryczaną, czy zdecydujesz się spróbować jej po raz pierwszy, z pewnością stanie się ona integralną częścią Twojej diety. Niewiele produktów łączy w sobie tak wiele zdrowia i smaku jak kasza gryczana.

Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.