Gulasz segedyński krok po kroku z knedlami

Przepis krok po kroku na klasyczny gulasz szeged ze śmietaną. Soczyste kawałki mięsa rozpływające się na języku, kapusta kiszona w lekko pikantnym smaku paprykowego sosu, złagodzona aksamitną śmietanką.

Comfort food, którego ojczyzną są Węgry. Idealna gra smaków i aromatów. Tak, mówimy o gulaszu Szeged.

Pochodzenie gulaszu z Szeged

Nazwa tradycyjnego gulaszu segedyńskiego jest nieco myląca. Nie pochodzi z miasta Szeged, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Wszystko jest trochę inne. Jego powstanie wiąże się z historią z  połowy XIX wieku, kiedy to ówczesny budapeszteński sędzia o nazwisku Szekeley udał się do swojej ulubionej knajpy na posiłek po ciężkim dniu. Był już późny wieczór i było prawie wyprzedane. W kuchni zostało tylko trochę gulaszu cygańskiego, kapusty i śmietany. Ale sędzia był głodny jak pies, więc poprosił kucharza, żeby mu to zmiksował i przyniósł na stół. Posiłek okazał się niezwykłym sukcesem i od tego dnia zaczęto pisać historię gulaszu segedyńskiego, pierwotnie zwanego Székelygulyás.

gulasz segedyński przepis
Źródło zdjęcia: stockfoto / Shutterstock.com

To gulasz czy nie?

Uczciwy gulasz szegedyński, który w naszym kraju w skrócie nazywa się „szegedin”, wcale nie jest gulaszem. „Gulash” to słowo pochodzące od węgierskiego słowa „gulya”, które oznacza „stado bydła mięsnego”. I z tego narodził się „gulyas”, po polsku „gulasz”. Zgodnie z węgierskimi normami danie jest wykonane w całości z wołowiny i nie zawiera nabiału.

Polecamy: Gulasz wołowy: Tradycyjna receptura

Może trochę zakręciłem ci teraz w głowie, ale to naprawdę nie ma znaczenia. Ważniejszy jest fakt, że danie to stało się powszechnie znane w naszym kraju, a nawet wspięło się na listę najpopularniejszych czeskich dań.

Co powinien zawierać gulasz segedyński?

Prawdziwy gulasz Szeged wymaga stosunkowo niewielu składników, dlatego zwracajmy należytą uwagę na ich dobór. Niepisane zasady jej przygotowania mówią o zalecanej ilości mięsa na porcję, czyli 90 g surowego, a kapusty kiszonej powinno być tyle samo, co mięsa. Potem jeszcze jedna „rada” dla matek. Niektóre matki gotują szegedin dla swoich dzieci z piersi kurczaka, ponieważ ich dzieci nie jedzą innego mięsa. Ale dzieci polubią chudą i miękką łopatkę wieprzową tak samo jak pierś z kurczaka, trzeba je tylko nauczyć, jak to robić. Stosowanie paska na ramię (lub ortezy) jest również zatwierdzone przez pediatrę. Gulasz z piersi kurczaka nie jest tak obfity, ale nie jest też smaczny. Każde danie ma swoje zasady, a wieprzowina jest tutaj zasadą numer 1.

Jakie mięso na gulasz segedyński?

Dla doskonałego smaku gulaszu mięso jest jednym z najważniejszych składników. Wieprzowina jest idealna. Zły wybór mięsa = zły gulasz. Należy zadbać o to, aby gotowe mięso było miękkie i soczyste, dlatego nie należy wybierać chudych rodzajów, takich jak uda, podudzia czy pieczenie. Ponieważ będziemy dusić mięso, znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup łopatki lub przygotowanie gulaszu szeged z boczku lub karkówki. Albo coś od każdego.

Jakiej kapusty użyć?

Wybór kapusty do segedyny przedstawia ten sam „problem”, co wybór mięsa, jeśli nie większy. Kapusta o złym smaku niezawodnie zepsuje całe danie. Dlatego dbaj o nią bardzo, a jeśli jest to choć trochę możliwe, wybieraj domowe. Po prostu nie możesz się pomylić z kapustą domowej roboty.

Jaka papryka do Szeged?

Nadaje się zarówno na słodko, jak i na ostro. Węgierskie potrawy dobrze komponują się z wysokiej jakości węgierską papryką. Jeśli gotujesz gulasz Szeged dla dzieci, zrób go słodkim, ale gulasz dla dorosłych nie zaszkodzi odrobina pikanterii, aby pobudzić krążenie krwi. Mówi się, że jedzenie ostrej papryki przedłuża życie, więc czemu by tego nie zafundować.

Najlepszy gulasz w Segedynie jest ze śmietaną

Jeśli przygotowujecie gulasz z Szegedu według babci, to nie może zabraknąć śmietany. Tutaj również obowiązuje zasada, że ​​danie jest tak dobre, jak jego składniki. Wybierając w sklepie kwaśną śmietanę, nie kupuj śmietany, która zgęstniała na skutek dodania skrobi i innych dodatków. Śmietana zawsze była zagęszczana przez zakwaszanie, ja nie dodaję sztucznych zagęszczaczy.

Jeśli wolisz dania mniej kwaśne, przygotuj 30% słodką śmietankę. 

Pozostałe składniki są wymienione bezpośrednio w przepisie.

Przepis na gulasz segedyński

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 15 Czas gotowania:2 30 Czas całkowity:2 55 Liczba porcji:4 porcje

Z naszego opisu wynika, że ​​idealnego Szegedyna może przygotować nawet początkujący kucharz. Pokażemy Ci wszystko krok po kroku, tak aby efektem Twojego gotowania było danie, po którym pozostaną tylko puste talerze i oblizywanie ust przez gości. Dzięki temu przepisowi możesz przygotować prosty gulasz po segedyńsku,

Składniki

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć pokrojony boczek i zalać 2 łyżeczkami gorącej wody. Woda odparuje, a z boczku zacznie wydzielać się tłuszcz, który dodatkowo usmaży go na ładny złoty kolor.
  2. Usuń kostki boczku i odłóż na bok. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wytopionego tłuszczu, dodaj łyżkę smalcu.
  3. Teraz wkładamy do niego kostki mięsne, do których dodajemy połowę dawki soli i całą wskazaną dawkę kminku. Lepszym rozwiązaniem jest ułożenie mięsa na części tak, aby wystarczyło je szybko wyciągnąć i nie puścić wody. Ale odstępy między poszczególnymi partiami muszą być krótkie, aby wszystko było pieczone w tym samym czasie.
  4. Upieczone mięso wyjąć i dodać do zarezerwowanego boczku.
  5. Na koniec w używanym naczyniu do pieczenia podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. (Przepisy często mówią, aby najpierw usmażyć cebulę, a następnie dodać do niej mięso. Jeśli jesteś do tego przyzwyczajony, możesz to zrobić, ale uważaj, aby nie spalić cebuli przed usmażeniem mięsa)
  6. Do cebuli dodajemy paprykę (jeśli używamy również ostrej papryki, to obie jednocześnie). Wymieszaj i natychmiast zdejmij zapiekankę z kuchenki. Papryka rozpuściła się w naszym tłuszczu i nadała bazy piękny kolor.
  7. Natychmiast wlej trochę gorącej wody i ponownie wymieszaj. Zapobiegnie to ryzyku przypalenia pieprzu. Zeskrob całą bułkę tartą z brzegów pojemnika drewnianą łyżką i wymieszaj z powstałym płynem. Mamy gotowy fundament pod Szegedin.
  8. Wlej pieczone mięso i boczek do gotowej bazy i wlej cały płyn, który się z niej uwolnił. Każda kropla to wstyd.
  9. Dodać resztę soli i wymieszać.
  10. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą tak, aby mięso nie było całkowicie zanurzone, ale przynajmniej trochę „wyjrzało”.
  11. Przykryj pokrywką i pozwól mu lekko bulgotać przez 1,5-2 godziny.
  12. Tak przygotowaną kapustę włożyć do garnka z mięsem, wymieszać i gotować jeszcze pół godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Jak zagęścić gulasz segedyński?

Pozostał ostatni etap przygotowania potrawy. Gulasz jest w zasadzie gotowy, ale jeśli teraz położysz go na talerzu, będzie bardzo wodnisty. Musi być zagęszczony. Zagęścić gulasz segedyński durszlakiem. A co z nią?

  1. Weź kubek lub szklankę, wlej do niej trochę wody i wymieszaj z łyżką zwykłej mąki. Ubij trzepaczką lub widelcem i  rozcieńczyć gładką owsiankę przygotowanym kremem. Tutaj masz ostatni wybór. Jeśli uważasz, że gulasz jest już wystarczająco kwaśny, możesz zastąpić kwaśną śmietanę, która dodaje potrawie więcej kwasowości, słodką śmietaną.
  2. Tak przygotowaną wlej z powrotem do gulaszu, zamieszaj i gotuj przez ostatnie 10 minut.

Dodatki do gulaszu Szeged

Teraz pozostaje już tylko ładnie podać jedzenie na talerzach wraz z wybranym dodatkiem, którym najczęściej są knedle z drożdżowej bułki lub świeże pieczywo. Każdą porcję można udekorować odrobiną kleksu kwaśnej śmietany na talerzu.

Gotowaliśmy. Twój dom wypełnia smakowity aromat gotowego posiłku, a chętni goście chętnie zaglądają do kuchni. Talerze brzęczą i rodzina zbiera się przy jednym stole.

Gulasz też smakuje wyśmienicie, spróbuj też. Ciesz się posiłkiem!

źródło: allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.