Jak długo gotować jajka – Na miękko lub na twardo
Jak długo gotować jajka to pytanie, z którym często spotykamy się podczas gotowania, jeśli nie jesteśmy pewni, jak długo gotować dany składnik. Dajemy Ci świetne wskazówki, jak długo gotować jajka, aby były dokładnie takie, jak lubisz i jak chcesz. Naucz się rozpoznawać składniki i sposoby ich przygotowywania w kuchni.
Wypróbuj sprawdzone porady – jak długo gotować jajka i przygotować smaczne śniadanie, obiad lub kolację.
Jak długo gotować jajka na różne sposoby
1. Jak długo gotować jajka na miękko
- Czas gotowania: dokładnie 5 minut
Jeśli masz ochotę na jajka na miękko, podgrzej wystarczającą ilość wody w małym rondlu, aby jajka były całkowicie zanurzone. Umieść je we wrzącej wodzie i odczekaj dokładnie 5 minut. Tym razem sprawimy, że białko w jajku będzie sztywne, a żółtko pozostanie płynne, po prostu sprawimy, że jajka będą miękkie.
Dobra rada: Włóż jajko do wrzącej wody, jeśli zamierzasz zrobić jajka na miękko lub na twardo. Dzięki temu możesz śledzić dokładny czas gotowania i wiedzieć, jak będzie wyglądać żółtko, czyli środek jajka.
Polecamy: Czym zastąpić jajka w przepisach
2. Jak długo gotować jajka na twardo
- Czas gotowania: 9 minut
Jeśli włożysz jajko bezpośrednio do wrzącej wody, obserwuj niezbędne 9 minut, kiedy białko i żółtko będą miały czas, aby dobrze się ugotować. Niektórzy ludzie, zwłaszcza ci, którzy nie lubią jajek na miękko, dla pewności pozwalają im gotować się na twardo przez 12 lub więcej minut. Jednak nie jest to konieczne, jajko wtedy niepotrzebnie wysycha i kruszy się.
Więc jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować jajko, aby naprawdę ugotować się na twardo, odpowiedź brzmi: 9 minut.
3. Jak długo gotować jajko na miękko (jajko z płynnym środkiem)
- Czas gotowania: 7 minut
Jeśli jesteś oldschoolowy i lubisz klasyczne jajko w koszulce, wystarczy 7 minut, jeśli włożysz jajka prosto do wrzącej wody. Żółtko jajka pozostaje półpłynne, białko pięknie sztywne i jędrne. Takie jajka najlepiej smakują jeszcze ciepłe, więc po wyjęciu z garnka delikatnie je rozbij, zanurz w zimnej wodzie i od razu obierz. Ciesz się posiłkiem.
Jeśli kiedykolwiek słyszałeś, że jajko na twardo jest trudniejsze do strawienia dla żołądka, to prawda, więc jeśli po jedzeniu masz uczucie ciężkości w żołądku, preferuj jajka na twardo, które są łatwiejsze do strawienia.
4. Jak długo gotować jajka sadzone (jajka sadzone)
- Czas gotowania: około 3 minuty
Tworzenie zagubionego jajka wymaga trochę umiejętności, ale łatwo się tego nauczyć, jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę zmieszaną z łyżką octu. Jajka w koszulkach najlepiej wrzucić do garnka tuż przed zagotowaniem wody. Za pomocą dużej łyżki zamieszaj wodę i stwórz szybki wir w garnku. Następnie wlej rozbite jajko do wiru i delikatnie zagotuj. Po nalaniu możesz delikatnie pomóc jajku łyżką, jeśli zauważysz, że nie ma pożądanego kształtu. Gdy białko się zetnie, wyjmij jajko z wody i powtórz tyle razy, ile potrzebujesz zgubionych jaj.
Jak łatwo obrać jajko
Obieranie jaj może być czasem dość irytujące, zwłaszcza jeśli jajka są całkowicie świeże, kiedy najtrudniej jest je obrać. Mamy jednak kilka wskazówek, dzięki którym obieranie jajek będzie tak proste, jak to tylko możliwe.
- Lodowata woda – Umieść ugotowane jajko w zimnej lodowatej wodzie. Po chwili postukaj jajkiem z jednej i drugiej strony, połóż na blacie kuchennym i turlaj we wszystkie strony. Pęknięta skorupa lekko opadnie.
- Obierając jajko, zacznij od szerszego końca, na którym znajduje się pęcherzyk powietrza. Kiedy pęknie, łatwiej będzie usunąć cienką białą warstwę pod spodem, a obieranie będzie znacznie łatwiejsze.
- Soda oczyszczona i sól – Dodaj trochę soli do wody do gotowania (możesz też użyć sody oczyszczonej), co zmiękczy skorupkę i ułatwi obieranie.
Wskazówki dotyczące przechowywania i używania jaj
Właściwe przechowywanie i temperatura pokojowa jajka podczas gotowania może znacznie wpłynąć na wynik podczas gotowania lub pieczenia. Przedstawiamy kilka sprawdzonych wskazówek dotyczących obchodzenia się z jajkami.
- Przechowywanie: pamiętaj, że optymalna temperatura dla jajek w lodówce to 4 do 8°C.
- Przechowywanie w lodówce: jajka nie powinny być przechowywane w drzwiach, jak wiadomo, ale raczej z tyłu półki. A to dlatego, że wymagają stałej temperatury, której nie można zapewnić na drzwiach lodówki.
- Kierunek składania jaj: jeśli używasz pojemnika na jajka, zawsze kładź je węższą częścią do dołu
- Używanie jaj: przed gotowaniem lub pieczeniem należy zawsze wyjąć jajka z lodówki i pozwolić im ogrzać się do temperatury pokojowej. Nie będą tak bardzo pękać, lepiej utrzymają swój kształt, po prostu łatwiej będzie się z nimi pracować.
Wskazówki, jak długo gotować jajka, przydają się od czasu do czasu w kuchni każdemu, kto nie jest pewien, jak przygotować jajka. Skorzystaj z naszych sprawdzonych wskazówek, jak długo gotować jajka i przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej.
Inne ulubione przepisy