Jak kroić tort i ciasta równo i schludnie? Oto świetne wskazówki

Jak pięknie i równo kroić ciasto, abyś nie musiał wstydzić się przed rodziną i gośćmi? Wystarczy równy nóż i wskazówki, które dla Ciebie przygotowaliśmy do krojenia ciasta. Pamiętaj również o serwowaniu.

Kochasz piec, a Twoja rodzina wręcz uwielbia każdy Twój deser? W takim razie na pewno wiesz, że nie tylko sam proces przygotowania jest ważny, ale także serwowanie. Przeczytaj najlepsze wskazówki dotyczące krojenia i serwowania deserów, aby ciasto było nie tylko smaczne, ale także ładnie wyglądało.

Jak kroić tort
Źródło zdjęcia: Svetlana Shashkina / Shutterstock.com

Jak perfekcyjnie kroić ciasto

Nie ważne, czy przygotowujesz ulubione ciasto, cheesecake, tort urodzinowy czy babkę, po upieczeniu deseru nadchodzi kolejna ważna część, aby osiągnąć doskonały efekt. Ostatnią ważną częścią jest właśnie serwowanie. W przypadku niektórych wypieków samo krojenie na mniejsze kawałki może być bardzo trudne, zwłaszcza tych o kruchym cieście. Trudno również kroić deser z polewą czekoladową, która podczas krojenia może pęknąć lub się kruszyć. Aby uniknąć tych problemów, należy opanować kilka kroków, jak prawidłowo kroić ciasto.

Wskazówka 1: Idealnie ostry nóż

Choć może się wydawać, że do miękkich ciast nie potrzebujesz ostrych noży, jest wręcz przeciwnie. Aby dobrze i bezbłędnie pokroić tort lub ciasto, potrzebujesz noża, który nadaje się do tego typu krojenia. Nóż powinien być solidny, długi i cienki, przede wszystkim jednak potrzebujesz mieć idealnie naostrzone ostrze. Podpowiemy Ci prosty sposób na naostrzenie noża. Nie kroj ciasta lub tortu, jeśli jeszcze nie jest wystarczająco stężały lub schłodzony.

Wskazówka 2: Mokry nóż

Zastanawiasz się, czy istnieje polewa czekoladowa, którą można łatwo i prosto pokroić? Tak, istnieje, ale ważniejszy jest nóż zanurzony w gorącej wodzie. Jak to zrobić?

Druga wskazówka podniesie Twój serwis na wyższy poziom. Może już widziałeś np. na weselach, że kelnerki przygotowują do krojenia tortu weselnego nóż wraz z kubkiem gorącej wody. Przed każdym zakrojeniem deseru zanurz nóż w gorącej wodzie, co pozwoli na dobre oczyszczenie ostrza i uniknięcie ewentualnego rozmazywania nadzienia.

Wskazówka 3: Zamiast nacisku spróbuj piłowania

Twój deser ma piękny mechowy korpus? W takim przypadku bardzo prawdopodobne, że przy złym krojeniu może się rozsypać. Większość ludzi podczas krojenia próbuje naciskać na nóż, ale to nie jest właściwy wybór. Zamiast tego delikatnie naciskaj na nóż i powoli piłuj w dół.

Wskazówka: Jeśli lubisz robić torty, sprawdź artykuł jak dekorować torty

Wskazówka 4: Nie wyjmuj noża spodem

Gdy dojdziesz idealnym cięciem do spodu tortu lub ciasta, nie wyjmuj noża spodem. Może wydawać się, że inny sposób może zniszczyć gładkie cięcie, ale nie jest to prawda. Przez cięcie prawdopodobnie oderwałeś małe kawałki korpusu lub nadzienia, a po wyjęciu noża spodem zostaną one na torcie. Dlatego wyciągaj nóż z powrotem do góry, co pozwoli na usunięcie wszystkich nadmiarowych kawałków wraz z nożem.

Piękne serwowanie ciasta

Jeśli chcesz podać naprawdę pięknie wyglądający deser, musisz użyć odrobiny wyobraźni i pokazać własną kreatywność. Przede wszystkim na talerzu deserowym umieść dobrze pokrojony kawałek ciasta, małe kawałki, które ewentualnie odpadną z ciasta, usuń z talerza.

Następnie możesz użyć do dekoracji kawałków czekolady, świeżych owoców, gałązki mięty lub też cukru pudru. To zależy tylko od Ciebie i Twojej kreatywności, jak doprowadzisz swój idealny deser do perfekcji.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.