Jak zagęścić zupę: 7 wskazówek jak zagęścić zupę
Jak zagęścić zupę – pytanie, z którym pewnie często się spotykacie, np. gotując zupy jarzynowe czy strączkowe. Dajemy Ci 7 wskazówek, jak zagęszczać zupę na różne sposoby, nie tylko te, do których byłeś przyzwyczajony przez całe życie.
Zagęszczanie na mące, czyli bulion z mąki i wody z pewnością jest znany każdemu z nas. Istnieje jednak wiele innych sposobów zagęszczania zupy, a my przedstawiamy 7 sposobów na zagęszczanie zupy oprócz wersji klasycznej.
Jak zagęścić zupę
Nasze tradycyjne polskie zupy bywają gęste i treściwe, ktoś dosłownie lubi zupy, które „trzymają łyżkę”.
Czym zagęścić zupę i jakie znamy opcje zagęszczania?
1. Zagęszczanie zupy ziemniakami
Zagęszczanie zup z ziemniakami to jedna ze zdrowszych opcji. Oprócz zup możemy również zagęszczać różne sosy. Ziemniaki można zetrzeć do zupy w klasyczny sposób lub dodać pokrojone w kostkę, ugotować, a następnie zmiksować. Niektórzy dodają również puree ziemniaczane.
W sezonie kilku doświadczonych kucharzy używa również pieczonej dyni do zagęszczania zup jarzynowych, ale uważaj na jej znacznie mocniejszy smak, dlatego nie nadaje się do każdej zupy.
2. Więcej warzyw
Więcej warzyw = gęstsza zupa. Do zup jarzynowych, ale także do sosów (np. polędwicy) wskazane jest dodanie większej ilości warzyw, które następnie zmiksujemy. Same warzywa stworzą gęstszą konsystencję zupy. Dodaj warzywa zgodnie z rodzajem zupy, możesz dodać więcej ziemniaków, marchwi, brokułów itp.
3. Krem
Jeśli chcesz złagodzić smak sosu lub zupy, użyj wysokiej jakości śmietany. Zawsze warto sięgać po śmietanę z dużą zawartością tłuszczu (min. 30%). Oprócz złagodzenia smaków uzyskujemy również zagęszczenie zupy.
4. Zboża
Płatki owsiane, quinoa, kasza, kasza gryczana czy jaglana – niech te płatki zagotują się w zupie, co w naturalny sposób zagęści zupę. Jeśli jednak masz jakieś zboże, które ma dla ciebie mocniejszy smak, uważaj, aby nie zmieniło to smaku całej zupy. To tylko kwestia przyzwyczajenia i doświadczenia.
Ponadto zboża są bardzo zdrowe, pełne błonnika i składników mineralnych oraz dostarczają organizmowi wysokiej jakości wartości odżywczych, dlatego zaleca się ich dodawanie do diety w celu urozmaicenia jadłospisu.
5. Skrobia
Skrobia może zdziałać wspaniałe rzeczy w kuchni i prawdopodobnie była używana od początków gastronomii. Zupę lub sos najlepiej zagęścić skrobią, wystarczy dodać jedną łyżeczkę i stopniowo mieszać. Dodawaj ilość stopniowo, zgodnie z pożądaną gęstością żywności. Pamiętaj jednak, że zagęszczanie zupy skrobią nie jest najzdrowszą opcją, ale nikomu nie zaszkodzi.
6. Żółtka
Białe zupy można zagęścić i jednocześnie złagodzić smak jajkiem lub żółtko jajka. Do gotującej się zupy wlać jedno żółtko rozmieszane w mleku lub śmietanie. Po tym czasie nie gotuj już zupy, żeby jajko się nie ścięło, tylko odstaw.
7. Zagęszczanie mąką
Przygotowujemy go mieszając mąkę w zimnej wodzie. Po dokładnym wymieszaniu wlać do gorącej zupy. Zamiast wody można również użyć mleka lub usunąć część zupy i pozostawić do ostygnięcia.
Na 1 litr zupy przygotować około 120 ml wody z 1 łyżką mąki (w zależności od upodobań można użyć mąki gładkiej, półgrubej lub grubej).
Przygotowaną zákletkę stopniowo wlewać do gotującej się zupy i ciągle mieszać. Następnie gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
Jak zagęścić zupę maka
Do zasmażki musimy dodać taką samą ilość mąki i tłuszczu. W małym rondlu lub patelni rozgrzewamy tłuszcz, do podgrzanego dodajemy mąkę i smażymy.
- Lekka zasmażka – mąkę z tłuszczem smażymy krótko, używamy jej do białych zup.
- Zasmażana zasmażka – podsmażyć mąkę i tłuszcz na złoty kolor, stosować do innych zup.
- Zasmażka na sucho – przygotowujemy ją tak, aby była sucha tylko na patelni przez 5-10 min. Mąkę smażymy bez tłuszczu. Mieszaj, aby zasmażka się nie przypaliła. Możemy go stosować w przypadku diety lub w zupach dla dzieci.
Zupa gulaszowa – jest przygotowywana w taki sam sposób jak gulasz, tylko zawiera więcej tłuszczu niż mąki.
Bezglutenowy zagęszczacz do zup
Tartę i zasmażkę możemy przygotować również dla osób z celiakią, wystarczy zastąpić klasyczną mąkę zdrowszą opcją. Do zagęszczenia zupy można użyć np. mąki kukurydzianej, ryżowej lub grochowej. W zasadzie możesz użyć wszystkiego, co ci się podoba.
Którą metodę zagęszczania zupy preferujecie w domu? Czy masz jedną ustaloną metodę, czy zawsze starasz się dostosować do rodzaju zupy?
Źródła: bbcgoodfood.com, Simplyrecipes.com, masterclass.com
Inne ulubione przepisy