Jak zastąpić proszek do pieczenia? 6 wskazówek

Jak zastąpić proszek do pieczenia w przepisach – to pytanie, z którym spotykamy się podczas pieczenia, gdy akurat tej składnik brakuje nam w domu. Przedstawiamy Wam świetnych 6 wskazówek, jak zastąpić proszek do pieczenia podczas pieczenia w przygotowywanym przepisie. Nauczcie się improwizować w kuchni i zastępować składniki, których akurat nie macie pod ręką. W kuchni fantazji nie ma granic.

Jak zastąpić proszek do pieczenia
Źródło zdjęcia: EKramar / Shutterstock.com

Co to jest proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia (proszek spulchniający) to w zasadzie chemiczny środek spulchniający, który wykorzystuje się do zwiększenia objętości podczas pieczenia (np. biszkoptów, ciast itp.) oraz do ułatwienia konsystencji, aby upieczone ciasta, muffinki, biszkopt były puszyste i lekkie. Podczas pieczenia uwalnia się z niego dwutlenek węgla, co powoduje powstawanie małych bąbelków w cieście, a ciasto staje się bardziej spulchnione.

Jak zastąpić proszek do pieczenia

Zdecydowaliście się piec, ale zorientowaliście się, że brakuje Wam w kuchni proszku spulchniającego? Jedną z możliwości jest znalezienie przepisów bez proszku do pieczenia. Jeśli jednak macie swój ulubiony przepis, którego nie chcecie rezygnować, wystarczy rozejrzeć się, co macie w domu i jak zastąpić proszek do pieczenia innymi substytutami.

Przedstawiamy Wam kilka wskazówek, jak zastąpić proszek do pieczenia, jeśli akurat go nie macie pod ręką.

Ubite jajka

Jeśli w przepisie są jajka, wystarczy dobrze ubić białko i będą dobrą zastępcą proszku spulchniającego. Dlaczego? Ponieważ ubijanie wprowadza do nich powietrze, które będzie stopniowo spulchniać ciasto. Z przygotowaną pianą z białek pracujcie naprawdę szybko, zanim zniknie z niej całe powietrze. Do ciasta włączcie je tylko bardzo delikatnie.

Dobra rada: Do 1 białka dodajcie 1 łyżkę lodowatej wody. Woda ta będzie się wyparowywać podczas pieczenia, a ciasto będzie bardziej spulchnione.

Woda sodowa

Woda sodowa, najlepiej gazowana, może bardzo dobrze zastąpić proszek do pieczenia dzięki swoim bąbelkom, które dodaje się do ciasta.

Polecamy: Czym zastąpić jajka

Soda oczyszczona (bikarbonat sodu)

Jeśli chcecie zastąpić proszek do pieczenia i znaleźliście w domu sodę oczyszczoną, macie szczęście. Użyjcie sody oczyszczonej w proporcji: na 0,5 kg mąki idą 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jednocześnie do ciasta dodajcie wyciśnięty sok z cytryny, tutaj obowiązuje zasada, ile łyżeczek sody, tyle łyżek soku z cytryny dodajcie do ciasta.

Alkohol

Jeśli zastanawiacie się, co mogę użyć zamiast proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, odpowiedzią jest rum lub brandy. Doświadczone gospodynie, które często pieką w domu, trochę rumu na pewno znajdą. Rum lub brandy zapewnią, że ciasto pozostanie ładnie spulchnione i nawet z przyjemnym zapachem.

Rum użyjcie w proporcji: 1 opakowanie proszku do pieczenia = 3 do 4 łyżki rumu

Mielone orzechy

Jeśli pieczecie ciasteczka, które potrzebujecie odciążyć i zmiękczyć, możecie to zrobić również dodając mielone orzechy.

Polecamy: Czym zastąpić mascarpone

Winny kamień

Jeśli w gotowaniu i pieczeniu preferujecie zdrowsze alternatywy składników, zaopatrzcie się w winny kamień, który kupicie w sklepach ze zdrową żywnością. Co to jest winny kamień? To właściwie osad, czyli delikatny osad, który powstaje przy produkcji wina. Uważa się go za zdrowszą alternatywę proszku do pieczenia, który zawiera fosforany.

Wskazówki, jak zastąpić proszek do pieczenia, przydają się w kuchni od czasu do czasu każdemu, kto brakuje jednego z potrzebnych składników do pieczenia.

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.