Kawa mrożona 5 razy inaczej – Łatwe wskazówki przygotowania

Kawa mrożona kojarzy się nie tylko z letnimi miesiącami, jej smakiem możemy cieszyć się przez cały rok. Zwłaszcza jeśli możemy przygotować go w domu. Nie martw się, doskonała kawa mrożona działa równie energetyzująco jak gorąca kawa.

Ale dla niektórych jest przyjemniejszy i lepiej smakuje. Kawa mrożona powstaje oczywiście na bazie lodu. Jeśli ugotujesz go w wystarczającej ilości w domu, możesz codziennie wypróbować inny przepis. Zobaczmy, jak powstaje mrożona kawa.

kawa mrożona
Źródło zdjęcia: RESTOCK images / Shutterstock.com

Domowa kawa mrożona

Kawę mrożoną możesz przygotować zarówno z kawy rozpuszczalnej, jak i kroplowej. Na przykład frappe przygotowywane jest wyłącznie z kawy rozpuszczalnej. Jeśli zwracasz uwagę na jakość kawy, wybieraj sprawdzone marki i oczywiście kieruj się także ceną, ponieważ im droższa kawa, tym zwykle jest ona lepszej jakości.

Oprócz dobrej kawy i lodu, który jest podstawą, do przygotowania przyda się ręczna trzepaczka lub shaker do mleka. I można się do tego zabrać ze smakiem.

Kawa mrożona frappe

Frappé pochodzi z Grecji, gdzie po raz pierwszy została podana w 1957 roku. Jeśli zastanawialiście się, jak powstała ta tradycyjna już kawa mrożona, to zupełny przypadek. Jego wynalazca chciał przygotować kawę bez czajnika, więc przygotował ją za pomocą lodu, który pomógł stopić kawę. I tak narodziła się frappe. Wypróbuj przepis na mrożoną kawę rozpuszczalną.

Procedura dotycząca mrożonej kawy frappe

  1. Przygotowanie frappe jest bardzo proste. Zmieszaj około dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej z zimną wodą lub mlekiem.
  2. Kostki lodu dodaje się w całości, ale najlepiej je wcześniej rozdrobnić ręcznym blenderem.
  3. Frappe to pianka, którą ubija się z mleka ręczną trzepaczką lub przygotowuje w shakerze.
  4. Frappé najlepiej smakuje w wysokiej szklance. Do smaku można dodać lody lub domową bitą śmietanę.

Mrożona Caffe Latte

W każdej kawiarni serwowana jest Caffé Latte, oprócz klasycznej wersji gorącej, tym pysznym napojem można delektować się także w orzeźwiającej wersji mrożonej. Caffé Latte przygotowywana jest wyłącznie z espresso. To z pewnością najlepsza kawa mrożona.

Przepis na mrożoną kawę latte

  1. Znowu będziesz potrzebować wysokiej szklanki, która powinna mieć pojemność 300 ml.
  2. Do szklanki powinno się wrzucić około 5 kostek lodu i zimne, najlepiej pełne mleko.
  3. Na koniec powoli dodaje się małą filiżankę espresso.
  4. Można również dodać na wierzch czapkę ubitego mleka, które można posypać cynamonem lub kakao.

Wlać mrożoną kawę

Nie lubisz kawy rozpuszczalnej i wolisz kawę przelewową? Nie każdy z nas ma też w domu ekspres do kawy, dlatego też mokka pomoże w przygotowaniu domowej mrożonej kawy drip.

Procedura niespodzianki z mrożoną kawą

  1. Tutaj procedura jest bardzo prosta. Potrzebujemy tylko kilku kostek lodu, które wrzucamy do szklanki lub mniejszej karafki.
  2. Wystarczy, że kawa skapnie na lód i gotowe.
  3. Następnie każdy może skosztować zimnej kawy według własnego uznania.

Kawa mrożona z lodami Affogato

Affogato to w zasadzie bardziej wyszukana nazwa mrożonej kawy z lodami. Chociaż Frappé można również podawać z lodami i niektórzy mogą twierdzić, że to to samo, tak nie jest. W przeciwieństwie do Frappé, Affogato przygotowywane jest z espresso, Frappé z kawy rozpuszczalnej. Affogato najlepiej przygotować z małego i mocnego espresso. Pamiętaj, że im mocniejsze espresso, tym lepsze Affogato. Poza tym można się obejść tylko kawą i lodami.

Instrukcje dotyczące kawy mrożonej z lodami

  1. Do szklanki lub filiżanki włóż gałkę ulubionych lodów, najlepiej waniliowych.
  2. Następnie na lody wylewa się gorącą kawę.
  3. Affogato należy podawać bezpośrednio przed całkowitym roztopieniem lodów.
  4. W wersji klasycznej do kawy nie dodaje się nic, nawet lodu czy mleka.
  5. Polecamy: Jak przygotować idealne espresso?

Caffe Fredo

Jeśli spotkałeś się już wcześniej z tą nazwą, możesz nie do końca wiedzieć, co się pod nią kryje. Iced Caffé Fredo to w zasadzie wariacja na temat mrożonego frappe. Jednak Frappé pochodzi z Grecji, a Fredo to włoska kawa mrożona.

Przygotowanie Caffé Fredo

  1. Caffé Fredo wytwarzana jest wyłącznie z espresso. Przygotuj go więc w filiżance i przelej do wysokiego pojemnika.
  2. Do kawy dodaje się 90 ml mleka i na koniec zostaje około 3 kostek lodu.
  3. Wszystko jest odpowiednio wymieszane w pojemniku i przelane do wysokiej szklanki. Fredo pije przez słomkę.

A Ty, jaką kawę mrożoną lubisz?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.