Przepis na kimchi – Tradycyjne koreańskie danie

Kimchi jest narodowe danie Korei składające się z fermentowanych warzyw, które możesz przygotować w zaciszu swojej kuchni.

Marynowane warzywa zawierają nie tylko dużą ilość korzystnych dla organizmu witamin, ale także błonnikminerały i probiotyki. Już nasi przodkowie preferowali ten zabieg z konserwacją, gdyż wydłużał on czas przechowywania warzyw, a ponadto zapewniał cały szereg korzyści zdrowotnych.

Co to jest kimchi?

Jest to rodzaj koreańskiej sałatki kimchi, którą przyrządza się z różnych rodzajów warzyw, najczęściej z kapusty pekińskiej. Mówiąc najprościej, kimchi to tak naprawdę sałatka. Jest to jedna z narodowych potraw Korei, nie tylko dlatego, że można ją podawać z niemal każdym posiłkiem, ale także dlatego, że dostarcza organizmowi całej gamy dobroczynnych substancji.

Co zawiera kimchi?

Oprócz tego, że jest niskokaloryczny, zawiera:

  • błonnik,
  • witaminy (A, niektóre grupy B, C),
  • aminokwasy,
  • minerały (żelazo, selen, wapń),
  • probiotyki,
  • przeciwutleniacze,
  • kapsaicyna, allicyna,
  • karotenoidy czy flawonoidy.

Czy warto jeść kimchi

Błonnik, probiotyki i inne substancje wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz utrzymanie zdrowego stanu mikroflory jelitowej. Witaminy wspierają układ odpornościowy. Selen i allicyna pomagają w walce z chorobami serca. Błonnik i minimalna ilość kalorii korzystnie wpływają na dietę redukcyjną, a antyoksydanty i witamina C wspierają walkę z przedwczesnym starzeniem.

Rodzaje kimchi

Kimchi dzieli się na dwa podstawowe typy:

  • zimowe (gimjang),
  • sezonowe.

Zimowe kimchi tradycyjnie przygotowywane jest pod koniec lata i w większych ilościach, aby wystarczyło domowi na całą zimę. Sezonowe natomiast kimchi przygotowywane jest w mniejszych partiach i przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Podstawą jest kapusta pekińska. Można jednak stosować także inne rodzaje warzyw. Odpowiednie są te, które mają twardszą strukturę – rzodkiewkakalarepadyniamarchewka lub kalafiorDo marynaty potrzebny jest sos rybny i proszek chiliMożemy uzupełnić go świeżym imbirem lub czosnkiem. Sól odgrywa bardzo ważną rolę.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 Czas odpoczynku:4 Czas całkowity:4 25 Liczba porcji:1 porcje

Wypróbuj przepis na najlepsze kimchi. Proste instrukcje przygotowania zdrowego kimchi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw solimy podstawowe warzywa. 5-6 łyżek soli rozmieszać w litrze wody i zanurzyć warzywa w solance na 4-5 godzin. Powinien być całkowicie zanurzony.
  2. W międzyczasie przygotować pastę – 2 łyżki sosu rybnego, 4 łyżki sproszkowanego chilli, w przypadku czosnku – 5 rozgniecionych ząbków, w przypadku imbiru większy kawałek zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Po upływie wymaganego czasu warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aż zasolenie osłabnie.
  4. Następnie dokładnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą.
  5. Sałatkę kimchi można spożyć natychmiast lub pozostawić w temperaturze pokojowej na jeden dzień. 
  6. Następnie możemy przechowywać go w lodówce.

Jak napełnić słoiki kimchi?

Gdy już skończysz, zacznij wlewać mieszaninę do słoików. Będziesz wiedzieć, że prawidłowo wyciskasz kimchi, gdy sok wypłynie na powierzchnię poniżej szyjki szklanki. Jeśli nie widać soku, a warzywa są nadziewane po brzegi, należy je dobrze wycisnąć łyżką i dodać jeszcze kilka łyżek.

Gdy słoiki zostaną napełnione po brzegi, zakręć pokrywki i pozwól im fermentować. Fermentacja odbywa się w temperaturze pokojowej, dlatego należy je pozostawić np. na blacie kuchennym.

Jak długo fermentować kimchi?

Czas fermentacji zależy od Ciebie. Wynosi od jednego do trzech dni. Dlatego degustacja jest najlepszym sposobem. Spróbuj najpierw 24 godziny po rozpoczęciu fermentacji. Niektórzy lubią smak kimchi po jednym dniu fermentacji, inni wolą wypoczęty smak warzyw.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.