Zupa jarzynowa – Prosty i szybki przepis

Zupa jarzynowa to podstawa, oczywiście jest wiele przepisów jak ją przygotować. Wypróbuj ten bardzo szybki przepis na smaczną zupę jarzynową.

Prostą zupę jarzynową przygotowuje się szybko, a jednocześnie dobrze smakuje i zadowoli każdego. Każdy przepis na zupę jarzynową jest inny, np. doskonała zupa jarzynowa przygotowywana jest ze świeżych warzyw korzeniowych, wiosenna zupa jarzynowa jest świeża i pełna ziół, ale oczywiście przepisów jest wiele.

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Źródło zdjęcia: JeniFoto / Shutterstock.com

Zimą zachwyci każdego gęsta zupa jarzynowa, w babcinej zupie jarzynowej nie może zabraknąć także grzybów. A jaka jest Twoja ulubiona zupa? Zupa jarzynowa dla dzieci powinna być miękka, kremowa zupa jarzynowa musi być zawsze odpowiednio wymieszana i wtedy można ją podawać nawet najmłodszym.

Jakie warzywa zastosować do klasycznej zupy jarzynowej?

Do przygotowania zupy jarzynowej można użyć dowolnego rodzaju warzyw. Możesz użyć świeżych lub zupy jarzynowej z mrożonych warzyw, wystarczy spojrzeć na to, co masz w domu i można przystąpić do gotowania. Podstawą są warzywa korzeniowe, ale w zupie jarzynowej nie może zabraknąć groszku. Do zupy można dodać także kalafiora, brokuły, brukselkę, strąki fasoli, niektórzy lubią też kukurydzę lub pomidory. W zupie jarzynowej znajdują się także ziemniaki, ale można je również zastąpić. Można także przygotować zupę jarzynową z sosem lub jajkiem. Jeśli to możliwe, do smaku zupy używaj świeżych ziół.

Przepis na zupę jarzynową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:4 porcje

Nasz przepis na tradycyjną zupę jarzynową jest bardzo prosty, dlatego możesz ją przygotować w każdej chwili, nawet jeśli nie masz dużo czasu na gotowanie w kuchni. Można też użyć dowolnych warzyw, dzięki czemu zupa będzie za każdym razem inna, w zależności od tego, jakich użyjemy. Ale wynik jest zawsze gwarantowany. Na pewno Ci się spodoba.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kostki.
  2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przygotowane warzywa i krótko smażymy.
  3. Następnie dodajemy wodę, w zależności na jaką ilość zupy chcemy.
  4. Dodać pokrojone ziemniaki i doprowadzić zupę do wrzenia.
  5. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około dwadzieścia minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Wymieszaj łyżkę semoliny dla niemowląt z niewielką ilością wody, aby uzyskać delikatną zawiesinę.
  7. Dodaj to do zupy i dobrze wymieszaj.
  8. Gotuj przez kolejne pięć minut i dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem

Jak zagęścić klasyczną zupę jarzynową

Oprócz zasmażki lub kaszy manny, tak jak to zrobiliśmy w przepisie, zupę jarzynową można zagęścić także roztrzepanym jajkiem, płatkami owsianymi lub dodając więcej ziemniaków, które najpierw zetrzeć. Można go także zagęścić pieczywem, najlepiej starszym, które się trze. Ale chleb w zupie musi być wystarczająco ugotowany. I pamiętaj, że im więcej warzyw dodasz do zupy, tym będzie ona gęstsza, czasem nawet nie trzeba jej zagęszczać.

Możesz także spróbować kapać do zupy lub drinków. Jeśli chcesz uzyskać bardzo kremową zupę, zmiksuj warzywa, możesz dodać także wysokoprocentową śmietanę. Taka zupa jarzynowa z pewnością będzie smakować nawet dzieciom. Zupę jarzynową można także zagęścić czerwoną soczewicą, której gotowanie zajmuje około dziesięciu minut i jest bogate w błonnik i białko.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: inspirationtaste.net, loveandlemons.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.